Loading the player...
Samenvatting dag 4 Oman Open en interview Joost Luiten
Bron: Ziggo Golf

Luiten ijzersterk naar zege in Oman

18 februari 2018 Redactie GOLF.NL
Zonder enige twijfel was Joost Luiten deze week de beste speler in het NBO Oman Open. Met een laatste ronde in 68 (-4) slagen beloonde de Nederlander zichzelf met de zege, de zesde overwinning van de Nederlander op de European Tour.

Joost Luiten was na dag drie gedeeld eerste en begon zijn laatste ronde op Al Mouj Golf uitstekend. Met drie birdies op de eerste vier holes bedroeg het gat met de achtervolgers vroeg in de ronde al drie slagen. 

Door twee achtereenvolgende bogeys - het resultaat van een approach over de green op 7 en een drie-putt op 8 - gaf hij de achtervolgers weer hoop en zag hij hoe Chris Wood, een goede vriend van Luiten die in de groep voor hem speelde, met -13 op gelijke hoogte kwam.

Na de twee onnodige bogeys toonde Luiten veerkracht met een par op de moeilijke par-4 negende. De Nederlander kwam vervolgens weer in het goede ritme met birdies op 12 (par-5) en 13 (par-3), waar hij dankzij zijn uitstekende lange spel en goede werk op de greens twee slagen wist te winnen.

Op 14 en 15 kwam de 32-jarige professional niet in de problemen. Ondanks een iets mindere drive op de par-5 16de creëerde Luiten een kans, en die greep de Nederlander. De langere putt voor birdie - zijn zesde van de dag - viel om naar -16 te gaan en de deur zo goed als dicht te gooien.

Na een keurige par op 17 stond alleen nog de moeilijke par-4 18de tussen Luiten en een zesde zege op de European Tour. De drive van de man in het oranje was uitstekend en door een bogey en een par van Wood op 17 en 18 was een bogey voor de Nederlander voldoende voor de zege. Die bogey kwam er niet, want dankzij een laatste par op routine eindigde Luiten op -16, twee slagen voor Chris Wood (-14).

Julien Guerrier, de flightgenoot van Luiten, eindigde met -13 alleen op de derde plek.  

Luiten: 'Mooie strijd'

GOLF.NL sprak met Joost Luiten na zijn overwinning:

Luiten: 'Dit is waar je voor traint'
Bron: GOLF.NL

'Elke overwinning is anders', zie Luiten over alweer zijn zesde zege. 'Hopelijk gaat het ooit een keer wennen, want dat betekent dat je er heel veel wint. Dit zijn de weken waar je het voor doet.'

'Ik had de start die ik wilde', zei de professional over zijn razendsnelle begin. 'Van daaruit lekker verder dacht ik, maar dan loop je tegen twee stomme bogeys aan. Op 7 waar je je lobwedge over de green slaat en geen up-and-down maakt, en op 8 een drie-putt vanuit het niets. Op dat moment dacht ik "ik sta nog steeds aan de leiding en ik heb het nog steeds in eigen hand". Als ik gewoon zelf birdies ga maken dan moeten die anderen dat ook doen. Dat gaf me wel vertrouwen. Ik heb me niet gek laten maken en ben geduldig gebleven.'

Los van Chris Wood speelden er in de laatste groups ook aardig wat spelers die nog nooit hadden gewonnen op het hoogste niveau. 'Uitiendelijk maakt het niet uit tegen wie je speelt', zei Luiten over de verwachtingen. 'Je krijgt druk omdat je probeert een toernooi te winnen, niet zozeer van je tegenstanders. Woody is natuurlijk ook niet de eerste de beste. Ik weet wat hij kan, hij heeft Ryder Cup gespeeld en is een van mijn beste vriendjes op de tour. Het was leuk om tegen hem te spelen, maar uiteindelijk wil je van iedereen winnen.'

De eerste dag van Luiten, een ronde level par, was niet spectaculair. De laatste drie rondes waren dat wel. 'De eerste dag was moeilijk met de wind in de middag. Ik sla die dag twee slechte drives die een bogey en een dubbel bogey opleveren. Daar laat ik drie slagen liggen, maar ik had niet het gevoel dat ik slecht speelde. Daarna heb ik heel goed van tee tot green gespeeld, en de putter deed de hele week zijn werk.'

Het Oman Open is een nieuw toernooi van de European Tour. Het is de eerste zege van Luiten in het Midden Oosten. 'Ik had hier nog nooit eerder gespeeld. De golfbaan is fantastisch, niet alleen mooi, maar ook een hele goede golfbaan. Of je nou hier wint of volgende week, je wilt eigenlijk elke week winnen, maar je weet ook dat dat niet lukt. Daarom is het wel lekker dat het gevoel dat ik er dichtbij zat bevestigd wordt. Dit is waar je voor traint en alles voor laat.'

Oorspronkelijk stond het Qatar Masters van volgende week op zijn programma, maar dat toernooi slaat de Nederlander waarschijnlijk over om zich goed voor te bereiden op het WGC-Mexico Championship waar hij nu mag starten (zie onder). 

'Ik ga nu terug naar het hotel en daar een biertje drinken. En dan even kijken of ik vanavond al terugvlieg. Als ik naar Nederland ga dan zal er morgen zeker een en ander gedronken gaan worden', aldus Luiten.

De laatste putt voor de overwinning in beeld:

Startbewijs voor Mexico

Luiten ontvangt niet alleen een cheque van € 233.235, maar weet ook dat hij maandag flink wat hoger zal staan op de wereldranglijst. De Nederlander staat nu nog 90ste. In het beste geval (afhankelijk van uitslagen op overige tours) staat hij morgen op plaats 65. 

In de Race to Dubai staat Luiten nu 9de met 353.060 euro uit vier wedstrijden en daarmee heeft hij een startbewijs veroverd voor het WGC-Mexico Championship (prijzengeld 10 miljoen dollar) dat op 1 maart begint. Het WGC-Dell Matchplay - de top-64 van de wereldranglijst krijgt een uitnodiging - van eind maart komt ook weer in zicht. Voor het eerste major van het jaar, de Masters op Augusta van 5 t/m 8 april, moet Luiten sowieso nog flink aan de bak. Luiten moet op 26 maart in de top-50 van de wereldranglijst staan om te mogen starten in zijn favoriete toernooi.

Huizing: 'Leuke en leerzame week'

Daan Huizing, de tweede Nederlander in het veld, sloot zijn week in Oman goed af. De Soestenaar steeg dankzij een laatste ronde in 69 (-3) slagen van de 31ste naar de 21ste plaats. 

'Vandaag was goed', zei Huizing in een korte reactie. Ik heb mezelf goed kunnen resetten na de mindere ronde van gister. Ik had weer een stuk meer duidelijkheid in mijn hoofd en daardoor was alles net weer wat strakker. Fijn om het toernooi goed af te sluiten. Ik heb een leuke en leerzame week gehad. Mijn doel aan het begin van de week was top-10 om Qatar te halen, maar daar heb ik gisteren te veel voor laten liggen', aldus Huizing, die pas over vier weken in actie komt op de Challenge Tour in het Barclays Kenya Open (22 t/m 25 maart).