Loading the player...
Hoogtepunten ronde 3
Bron: Ziggo

Luiten aan de leiding, Huizing zakt weg

17 februari 2018 Redactie GOLF.NL
Op de derde dag van het NBO Oman Open speelden Joost Luiten en Daan Huizing zij aan zij. Luiten klom met een 66 (-6) naar de gedeelde koppositie terwijl Huizing ver wegzakte met een ronde 76 (+4).

Het gebeurt niet vaak in de hoogste Europese divisie in golf: twee Nederlanders in de top van het klassement in dezelfde group op 'moving day'.

Luiten, die de dag begon op plaats 6, kende een goede dag op de greens en had duidelijk de betere start van het Nederlandse duo. Met drie birdies en geen bogeys op de eerste negen bleef de Rotterdammer dichtbij de koplopers.

Huizing begon op plaats 5 en was minder gelukkig met een bogey op de par-4 eerste. Na een birdie op 3 volgden er nog twee bogeys voor een doorkomst in 38 (+2) slagen. In het restant wist Huizing geen birdies meer te noteren en tekende de Soestenaar met nog twee bogeys voor een 76 (+4) en een gedeeld 31ste plaats (-3) na 54 holes.

Luiten bleef gas geven op de tweede negen van Al Mouj Golf. Net als op vrijdag noteerde de nummer 90 van de wereld een bogey op de par-4 15de, maar Luiten zette daar niet minder dan vier birdies tegenover, inclusief een hele mooie op de 18de hole waar de Nederlander met een prachtige approach op anderhalve meter van een gevaarlijk gestoken vlag wist te komen (zie de video verderop).

De laatste putt voor birdie viel en dankzij een tweede 66 (-6) op rij start Luiten (-12) zondag in de laatste group en kan hij gaan spelen voor een zesde zege op de European Tour. Dan moet de professional wel afrekenen met Julien Guerrier en Matthew Southgate, die ook op -12 staan. Chris Wood volgt op de vierde plaats met -4.

Huizing baalt

'Dit is balen', zei Huizing over zijn mindere derde dag in Muscat. 'Het was niet heel anders dan gisteren, want toen speelde ik ook niet geweldig. Het verschil met gister was dat ik er beter mee om ging en beter uit de problemen bleef, mijn up-and-downs kon maken. Op het moment is het lange spel nog niet goed genoeg. Vandaag kreeg ik nog een aantal ongelukkige bounces en liggingen waar ik weinig mee kon. Daarnaast bleven er veel putts die goed op lijn waren een fractie te kort en gingen er een paar over de rand.'

'In het geheel ontbrak er gewoon nog een stukje overtuiging', aldus Huizing, die nog heel veel heeft om voor te spelen en nog alle kans heeft op een goede eindnotering in Oman. 'Ik maak goede stappen, anders had ik hier ook niet gestaan, maar ik moet hier nog wel verder in groeien. Dat zag je goed bij Joost vandaag: simpel, helder en veel overtuiging. Hij speelt strak, maakt een paar birdies en kan van daaruit goed blijven aanvallen.' 

Luiten: 'Een hele goede dag'

'Het was een hele goede dag', zei Luiten zaterdagmiddag over zijn 66 (-6). 'De lijn die ik gister had ingezet heb ik vandaag door kunnen trekken. Er waren weinig zwakke onderdelen. De driver liep goed. Ik mis één fairway. Daar maak ik helaas wel een bogey omdat mijn drive in de fairwaybunker eindigt. Dat kan een keer gebeuren. Gelukkig waren mijn ijzers heel scherp. De putter doet het ook prima, en  dan kan je dit soort scores noteren.'

Het zal even geleden zijn dat Luiten aan de zijde van een landgenoot speelde op de European Tour. 'Goed om hem van dichtbij in een wedstrijd op de European Tour te zien', zei de Nederlander over zijn tweebal met Daan Huizing. 'Helaas kon hij vandaag geen topscore neerzetten, maar het is sowieso goed dat hij na twee dagen in de top stond en dat hij weer ervaring op heeft gedaan.'

Als de putter ook op zondag meewerkt kan het een mooie zondag worden voor Luiten, die op jacht gaat naar zijn zesde zege op de European Tour. 'Voor morgen is het doel om rustig te blijven. Je kan niet meer doen dan zo veel mogelijk kansen creëren en hopen dat ze vallen. Als ik mijn ijzers kan slaan zoals de afgelopen dagen, dan komen er vanzelf birdies. Tuurlijk ga ik niet afwachten en ook aanvallen, maar in een slotronde moet je wel je verstand blijven gebruiken. Als ik mijn eigen spel blijf spelen dan komen de kansen vanzelf', aldus de 32-jarige Nederlander.

Joost Luiten over zijn spel: 'Ik doe gewoon weinig fout'
Bron: GOLF.NL

Veel te winnen voor Luiten

Er staat zondag dus aardig wat op het spel voor Luiten. Niet alleen een zesde zege en een flinke cheque (bijna 300.000 dollar), maar ook flink wat plaatsen winst op de wereldranglijst. Bij een zege stijgt de huidige nummer 90 naar een plek in de top-70. Het WGC-Dell Matchplay - de top-64 van de wereldranglijst krijgt een uitnodiging - van eind maart komt daarmee ook weer in zicht. 

Ook in de Race to Dubai zou Luiten met een overwinning goede zaken doen. Als hij a.s. maandag in de top-10 staat van de jaarranglijst krijgt hij een uitnodiging voor het eerstvolgende WGC, het Mexico Championship dat op 1 maart begint. Voor het eerste major van het jaar, de Masters op Augusta van 5 t/m 8 april, moet Luiten - wat er zondag ook gebeurt - sowieso nog flink aan de bak. Luiten moet op 26 maart in de top-50 van de wereldranglijst staan om te mogen starten in zijn favoriete toernooi.

Leaderboard.

De beste slagen - en dat waren er nogal wat - van Joost Luiten op dag 3:

Chris Wood, een van de vrienden van Luiten op de European Tour, staat een slag achter, maar kan niet zeggen dat het niet meezit:

Klik hier voor een reactie van Luiten voor de camera's van de European Tour.