Whitepod, Valais
Het interieur van een pod, met uitzicht op de Alpen
Golf Club Montreux, Zwitserland
Lefay Resort & Spa, Gardameer
Bogliaco Golf Resort, Gardameer
VIVOOD Landscape Hotel, Alicante
Melia Villaitana Golf Resort, Alicante

Met aandacht voor duurzaamheid

2 februari 2018 Redactie GOLF.NL
Heb jij een warme trui aan en de verwarming een graadje lager? Bewust omgaan met het milieu kan vandaag de dag geen kwaad. Denk daarom ook eens aan ecovriendelijke hotels tijdens een golfreis.

Op warmetruiendag, in het leven geroepen om mensen ervan bewust te maken dat de verwarming best een paar graden omlaag kan wat het klimaat ten goede komt, is het niet zo gek even stil te staan bij duurzaamheid. Als golfer al helemaal, je bent immers tijdens je sport nauw verbonden met de natuur. Om een kleine bijdrage te leveren zou je bij het plannen van een golfreisje, op zichzelf belastend voor het milieu, kunnen letten op de eco-vriendelijkheid van accommodaties. Veel hotels hebben daar aandacht voor maar in een aantal lijstjes vonden we drie spectaculaire, exclusieve verblijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, met een golfbaan in de buurt. Ter inspiratie.

Hotel Whitepod, Valais, Zwitserland

Middenin de Zwitserse Alpen ligt een aantal ecovriendelijke pods; in de winter bepakt met sneeuw, in de zomer zit er een camouflagenet om de koepelvormige hotelkamers waardoor die één worden met de omgeving. De pods verbruiken weinig water en elektriciteit en zijn gebouwd van recyclebare materialen. Zo zijn de muren van transparant pvc. Vanaf de receptie moet je twintig minuten wandelen om bij de pods te komen met een uniek en spectaculair uitzicht als resultaat. 

De dichtstbijzijnde golfbaan is die van Golf Club Montreux, op 32 autominuten. De 18 holes liggen in een mild microklimaat waardoor ze het hele jaar bespeelbaar zijn. Het is een vlakke, parkachtige baan met mooie uitzichten op de bergen. 

Meer info: Hotel Whitepod en Golf Club Montreux

Lefay Resort en Spa, Gardameer, Italië

Het vijfsterren Lefay Resort en Spa aan het Gardameer, 96 kilometer van Verona, is gebouwd op de terrassen vol met olijfbomen tussen de heuvels aan de oevers van het Gardameer. Door de ligging op het zuiden en speciaal glas is het hele complex goed geïsoleerd. In de winter wordt er zonne-energie gebruikt voor verwarming, in de zomer een mobiel systeem dat voor schaduw zorgt. En andere innovatieve materialen zorgen verder voor de reductie van water- en energieverbruik. Het complex heeft luxe wellness-faciliteiten. Zo heeft de infinity pool een prachtig uitzicht op het meer en zijn er vijf sauna’s.

Op ruim een kwartier (naar beneden) rijden vind je het Bogliaco Golf Resort, 18 holes langs het Gardameer op honderd meter hoogte waardoor je de mooie uitzichten op het water houdt. Je vindt er typische mediterrane vegetatie met oleanders, cypressen, olijf- en laurierbomen.

Meer info: Lefay Resort en Spa en Bogliaco Golf Resort

VIVOOD, Alicante, Spanje

De minimalistische verblijven hebben grote ramen waardoor je ten volle van het uitzicht op de Guadalest Vallei en de ondergaande zon kunt genieten. De prefab units zijn het resultaat van duurzame architectuur; dankzij een gepatenteerd en uniek modulair systeem kunnen ze opgevouwen worden en, indien nodig, opnieuw gebruikt worden. Ze staan op palen zodat de vegetatie zo min mogelijk wordt aangetast. Het restaurant maakt alleen gebruik van natuurlijke en lokale producten.  

Op 26 autominuten ligt Melia Villaitana Golf resort met twee 18-holesbanen ontworpen door Nicklaus Design. De Poniente Course heeft alleen par-3 en par-4-holes die in een vallei tegen de heuvel liggen, met mooie uitzichten op de Middellandse Zee en de bergen. De Levante Course is wat moelijker, met 106 bunkers en drie grote vijvers.

Meer info: VIVOOD Landscape Hotel en Melia Villaitana Golf Resort