Alex Noren
Beeld: Golfsupport.nl

Augustus puttmaand: tip van de week #3

18 augustus 2018 Redactie GOLF.NL
In de puttmaand augustus geven we elke week een korte tip uit het archief. Hayo Bensdorp van The Academy geeft tip #3.

‘Putten is het meest besproken onderdeel in golf, maar tegelijkertijd ook het meest ondergewaardeerde onderdeel. Na een rondje wordt er in het clubhuis altijd gesproken over de gemiste puts voor birdie en voor par, want als die allemaal waren gevallen dan was het de beste score ooit geworden.

Zelden hoor je spelers zeggen “Was die drive maar niet in de fairwaybunker gegaan” of “Had ik die wedge maar iets dichter bij de hole geslagen” (want dan wordt het putten ook een stuk makkelijker). Nee, het gaat altijd om de gemiste putts. En dat terwijl de beste spelers op de PGA tour slechts 25% maken van 5 meter, en dat ook nog eens op de beste greens van de wereld.

Sta eens stil bij de volgende cijfers:

40% van de slagen doe je op de green
35% is korte spel
25% zijn lange slagen

Maar hoe wordt er omgegaan met deze cijfers?

Vraag jezelf eens af:

  • Neem je het putten echt serieus?
  • Vind je putten echt het belangrijkste onderdeel?
  • Hoeveel uren heb je de afgelopen jaren aan putten besteed?
  • Is je putter gefit door een professional die zich verdiept heeft in het putten?
  • Besteed je minimaal 20% van je oefentijd aan het putten?
Wat moet je doen om je putten te verbeteren?

Het magische woord is: TIJD, TIJD en nog eens TIJD!

Naast tijd is ook kwaliteit belangrijk, want als je het goede niet oefent word je ook niet beter. Laten we stoppen te praten over het putten, maar er echt eens structureel aan gaan werken. Plan je volgende les niet op de driving range, maar op de putting green. Veel mensen denken namelijk dat putten alleen gevoel is, maar net als met de driver komt er bij het putten veel meer techniek kijken dan je in eerste instantie zou denken. Een goede basis (setup) is een must om structureel beter te gaan putten. En zeg nou zelf, hoeveel puttlessen heb je gehad waarbij je aan de techniek werkt?

De meeste mensen hebben wel een volledige set laten aanmeten, maar de putter wordt eigenlijk altijd vergeten. Begin daarom eerst met het fitten van je putter, en werk daarna structureel aan de basis en de fundamentals van het putten.'

Hayo Bensdorp is PGA Professional en NGF puttcoach op de The Academy van Robert-Jan Derksen. Met een handicap van 10 of lager dan kun je bij The Academy terecht. Klik hier voor meer informatie.

De maand juli stond op GOLF.NL in het teken van de fairway, de maand augustus in het teken van putten. Nog niet helemaal op de hoogte? Kijk hieronder voor de artikelen en de instructievideo's over dit thema.

Laatste nieuws

Geen nieuws gevonden

Lees meer over

Beginnen met golf Golftips