De 18de green van Gut Düneburg met op de achtergrond het hotel en restaurant
De bosbaan van Gut Düneburg
Het hotel is gevestigd in een voormalig landhuis
det interieur van het restaurant van Gut Düneburg
Het restaurant en terras van Gut Düneburg
Gut Düneburg
De 18-holes baan Felderbach bij Golfhotel Vesper is flink heuvelachtig
De 18-holes baan Gut Frielinghausen bij Golfhotel Vesper
Golfhotel Vesper: slapen aan de golfbaan
Golfhotel Vesper
Gut Heckenhof biedt gasten een 27-holes baan
Gut Heckenhof biedt gasten een 27-holes baan
Het hotel van Gut Heckenhof

Slapen naast de eerste tee

15 april 2018 Redactie GOLF.NL
‘Maximaal een par 4 tussen hotel en golfbaan!’ Dat is de slogan van hotels en golfbanen die zich verenigd hebben onder de naam Hotels auf dem Golfplatz. Drie van die on-course hotels liggen vlakbij Nederland, ideaal voor een korte golftrip dus.

Gut Düneburg

29 golfbanen met hotel hebben zich aangesloten bij Hotels auf dem Golfplatz. Het zijn goed betaalbare hotels met minstens vier sterren en ze liggen in Duitsland, Oostenrijk, Italië en Spanje. Het meest dichtbij is Hotel und Golfpark Gut Düneburg in Emsland. Net over de grens bij Emmen, tien kilometer van de snelweg, anderhalf uur rijden van Utrecht. Het is wat heel veel golfers willen: slapen op de golfbaan. Wakker worden, naar buiten kijken en een green zien. Geen tijd verliezen aan vervoer naar de golfbaan maar rustig ontbijten, inslaan en golf spelen. Na de ronde kun je op stap gaan of ter plekke eten en drinken. 

Dat kan allemaal perfect op Gut Düneburg en de andere locaties die zijn aangesloten. “Je kunt, als je wilt, meteen na het golf ins Bett fallen”, zoals adjunct-directeur Ingo Hellmer zegt. Het hotel van Gut Düneburg ligt een paar 100 meter van de eerste tee en 75 meter van de uitdagende eilandgreen van de 18de hole. De bosrijke 18-holesbaan, die op de website Leadingcourses.com een 7,6 krijgt, is geopend in 2000. De achttien holes van de Canadese architect David J. Krause (ook de ontwerper van WinstonLinks, onderdeel van WinstonGolf) zijn ingebed in een glooiend landschap met heide en naaldbomen. Het gebied bestaat uit stuifzandduinen uit de ijstijd. Gut Düneburg heeft ook een oefenbaan met vier korte holes en er is een prima drivingrange.

Het hotel is gebouwd in een voormalig landhuis en bestaat sinds 1993. Er zijn 31 moderne kamers, waarvan enkele met een klein keukentje. Naast het hotel is van een voormalige turfschuur een gezellig en ouderwets ingericht restaurant gemaakt waar gasten voor ontbijt, lunch en diner terechtkunnen. Gut Düneburg is erg rustig, hotel en baan worden omringd door natuur. De bestemming die ook aangeboden wordt door Pin High Golftravel, is mede daarom erg populair bij Nederlanders. “Ongeveer een derde van de hotelgasten komt uit Nederland”, vertelt Ingo Hellmer. Op de baan wandel je langs een schiereiland met vakantiewoningen. Die horen niet bij het hotel maar zijn ook geliefd bij Nederlanders. 

Leuk is dat Düneburg van april tot oktober open toernooien organiseert, in weekenden en op doordeweekse dagen en soms ook op woensdagavonden. Hotelgasten en greenfeespelers mogen meedoen. Wie graag ook op andere banen in de omgeving van Gut Düneburg speelt, raden we GC Emstal in Lingen en GC Gutshof Papenburg aan. Maar je kunt ook uitstekend fietsen en wandelen in de bosrijke omgeving. Het hotel verhuurt (elektrische) fietsen. Er zijn veel bezienswaardigheden in de buurt. Een van de hoogtepunten volgens de lokale bewoners is Schloss Clemenswerth, een jacht- en lustslot uit de achttiende eeuw met een museum en een grote barokke kasteeltuin. Ook leuk is een bezoek aan de Meyer Werf aan de rivier Eems waar moderne schepen worden gebouwd.

Aanbieding Gut Düneburg

De Hotels auf dem Golfplatz Special
• V.a. 163 euro p.p.: 2 x spelen en 1 x overnachting inclusief Kaffee und Kuchen, ontbijt, driegangendiner en saunagebruik.
• Voor daggasten: 18 holes 50 euro (doordeweeks), 60 euro (weekend); 9 holes 25 euro (doordeweeks), 30 euro (weekend)
• Meer info: gut-dueneburg.de
• Afstand: 190 kilometer van Utrecht

De spannende 18de hole van Gut Düneburg eindigt bij het hotel:

Vesper

Golfhotel Vesper bevindt zich op een groot golfcomplex even ten oosten van Düsseldorf. Aan beide kanten van het hotel liggen 18-holesbanen en die grenzen weer aan een natuurgebied. Aan de ene kant ligt Gut Frielinghausen (7,6 op Leadingcourses) en aan de andere kant Felderbach (7,7). En dan is er ook nog een 9-holes par-3-baan aangelegd in dit glooiende en bosrijke deel van het Bergisches Land, een regio in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De mooie bosbaan van Frielingshausen, vroeger Juliana genoemd, is iets korter en smaller dan de buurman. Frielingshausen stamt uit 1970 en is een ontwerp van Hans-Georg Vesper, een lid van de familie die het hotel stichtte. Felderbach, een baan uit 1996 van dezelfde architect, heeft een open karakter. 

Veel golfaanbod dus bij Golfhotel Vesper. De banen met kabbelende beekjes liggen uiteraard op loopafstand van de hotelkamers maar ze zijn flink heuvelachtig en een buggie is op beide banen een aanrader. De hoogteverschillen worden op de eerste hole van Frielingshausen meteen duidelijk: hier klim je 320 meter.

Het hotel in het plaatsje Sprockhövel, tevens het clubhuis, is gevestigd in een oude herenboerderij met vakwerkhuisjes. De faciliteiten zijn enkele jaren geleden gerenoveerd en er zijn nu zeventig, moderne kamers maar met authentieke balken. De panoramakamers zijn het ruimst en het meest geliefd. Het restaurant heeft een goede reputatie en het terras voor golfers en hotelgasten is prachtig. Het ligt naast een kleine oefengreen, beter kan het niet.

Aanbieding Vesper

De Hotels auf dem Golfplatz Special
• V.a. 180 euro p.p.: 2 x overnachting, 2 x ontbijt, 1 x greenfee Frielinghausen, 1 x greenfee Felderbach, 2 x driegangendiner
• Voor daggasten: 18 holes op Felderbach of Frielingshausen 70 euro (doordeweeks), 80 euro (weekend); 9 holes 40 euro (doordeweeks), 50 euro (weekend)
• Meer info: golfhotel-vesper.de
• Afstand: 217 kilometer van Utrecht

Gut Heckenhof

Op Gut Heckenhof kun je op par-3-afstand van de eerste tee slapen. Een goede nachtrust moet lukken want het hotel ligt in een natuurgebied, het glooiende park Rhein-Sieg ten oosten van Bonn. Heckenhof beschikt over een 27-holes parkbaan van de Amerikaanse architect Bill Arnick en deze course uit 1992 krijgt op Leadingcourses.com een 7,6. Speel in elk geval de gele route, dat zijn de leukste negen holes van de 27. Er zijn daarnaast uitgebreide oefenfaciliteiten inclusief een 6-holes par-3-baan voor beginners of een kort oefenrondje.

Het hotel telt 78 kamers verdeeld over vijf gebouwen, van eenpersoonskamers tot suites voor vier personen. Na golf en het diner kun je natuurlijk meteen ins Bett fallen maar we raden ook aan om tijd in te ruimen voor het welnesscentrum van Gut Heckenhof. 

Tijd voor iets anders dan golf? Dan is een stedentrip een goed idee. Gut Heckenhof ligt een klein half uur rijden van Bonn en drie kwartier van Keulen. Je kunt ook de trein pakken naar deze steden, twee kilometer van Gut Heckenhof ligt een station.

Aanbieding Gut Heckenhof

De Hotels auf dem Golfplatz Special
• V.a. 119 euro p.p.: 1 x overnachting, 1 x ontbijt, 1 x 18 holes greenfee, 1 x diner, inclusief welness en sauna
• Voor daggasten: 18 holes 61 euro (doordeweeks), 74 euro (weekend); 9 holes 44 euro (doordeweek), 50 euro (weekend)
• Meer info: gut-heckenhof.de
• Afstand: 270 kilometer van Utrecht

Duitsland blijft populair

Duitsland was ook in 2017 weer een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders. Van januari tot december registreerde het Statistische Bundesamt 83,9 miljoen internationale overnachtingen in accommodaties met minimaal tien bedden. Nederland was met 11,2 miljoen overnachtingen de belangrijkste herkomstmarkt voor het toerisme in Duitsland. Speciaal voor deze Nederlandse toeristen is er door het Duits Verkeersbureau de website germany.travel/duitslanddichtbij in het leven geroepen, met tips voor stedentrips, shoppen en wellnessreizen. De bestemmingen zijn binnen vier uur bereikbaar per auto, trein of vliegtuig.