Een greenkeeper met een stimpmeter
Het meten van de snelheid van de greens met een stimpmeter
Beeld: Getty Images

Hoe snel zijn de greens op Augusta?

5 april 2018 Redactie GOLF.NL
Augusta National staat bekend om de razendsnelle greens als de Masters wordt gespeeld. Hoe snel zijn ze?

Een eenvoudig antwoord op de vraag is er niet. Augusta National Golf Club maakt de snelheid van de greens niet bekend. De European Tour en de PGA Tour geven de snelheid wel prijs bij toernooien, maar de organisator van de Masters houdt het geheim.

De snelheid van greens wordt zoals bekend gemeten met een stimpmeter. Dat is een balkje met een richel erin waar je een bal op legt. Je tilt de balk op totdat de bal door de zwaartekracht begint te rollen. Als de bal op verschillende plekken van een green gemiddeld 8 feet rolt (8 keer 30 cm), dan is de snelheid van de green 8. 

Greens in Nederland zijn in de zomer vaak '8 op de stimpmeter' of 'stimp 8' zoals het heet. Greens die sneller zijn dan stimp 8 ervaart de recreatiespeler als snel. Stimp 6 is langzaam.

Niemand mag met een stimpmeter een greens van Augusta meten en niemand durft dat stiekem te doen, maar spelers en experts hebben wel schattingen gedaan. Volgens de schattingen hebben de greens van Augusta een snelheid van 13 feet op het moment dat het toernooi gespeeld wordt. De greens zijn namelijk niet het hele jaar zo snel te houden, dat kan het gras niet aan. 

Het juiste deel van de green aanspelen

De greens bij een toernooi van de European Tour zijn vaak op een snelheid van 10,5 tot 11,5 gebracht. De greens op The Dutch bij het KLM Open van 2017 waren snel, tussen de 11 en 12 op de stimpmeter. 

Maar de greens van Augusta zijn dus nog een tikkeltje sneller dan The Dutch in het KLM Open. De snelheid bij de Masters wordt geëvenaard bij andere majors, maar er is een verschil: de greens van Augusta zijn sterker geonduleerd dan gemiddelde greens. Bij downhill putts op Augusta is het moeilijk om de bal op het juiste moment te laten stoppen en je komt alleen met de juiste snelheid en lijn in de buurt van de hole. Het is daarom des te belangrijker om de bal op het juiste deel van de green te slaan zodat de putt/putts makkelijker wordt/worden.

De snelheid van de greens op Augusta neemt overigens meestal ietsje toe naarmate het toernooi vordert. En de snelheid kan variëren gedurende de dag. Als er veel wind staat, dan drogen de greens uit en worden ze tijdelijk nog sneller: 13,5 tot 15 feet op de stimpmeter. Putten met veel wind is sowieso moeilijk, maar zeker als greens uitdrogen en nog sneller worden, en zeker op hevig glooiende greens.

Op een warme, vochtige dag in Augusta in de Amerikaanse staat Georgia groeit het gras op de greens heel hard en dan neemt de snelheid in de middag vaak een beetje af.

}