Brandweerman op de Masters
Matt Parziale blust in het dagelijks leven branden
Beeld: Matt Parziale

Brandweerman in de Masters

4 april 2018 Redactie GOLF.NL
Tussen golfrondes door moet hij soms terug naar de kazerne om een brand te blussen. Nu doet Matt Parziale mee aan de Masters.

Een klein half jaar geleden won Matt Parziale in Atlanta het US Mid-Amateur Golf Championship. Een droom die uitkwam voor de 30-jarige man uit Massachusetts, al helemaal omdat het hem een startplek opleverde in de Masters, dat morgen begint op Augusta.

In het normale leven is Parziale brandweerman bij de Brockton Fire Department in Brockton, Massachusetts, een van de drukste kazernes van heel Amerika. Al sinds zijn kinderjaren droomde hij ervan om professioneel golfer te worden. Een jaar of 10 geleden deed hij als talentvolle college-speler een dappere poging, maar door een gebrek aan geld besloot hij zich op een maatschappelijke carrière te gaan richten.

Hij werd brandweerman bij de kazerne waar zijn vader – die trouwens ook als zijn caddie fungeert – al zo’n 30 jaar werkte. Hij koos dit beroep, omdat hij zodoende naast zijn dagelijkse werkzaamheden ook nog aan zijn golfspel kan blijven werken. Dat is op zijn zachtst goed gelukt, hij staat in de Masters!

‘Ik heb altijd al met Rory willen spelen, en ik kan zeggen dat hij me zowel als golfer als persoon niet tegen is gevallen.’

De topamateur wint wel vaker toernooien, maar afgelopen zomer deed Parziale het ogenschijnlijk onmogelijke. Tussen de tweede en derde ronde van een toernooi in zijn thuisstaat vertrok hij naar huis om een nachtdienst te draaien bij de kazerne, alvorens terug te gaan naar de baan en een dag later het toernooi met een slag voorsprong te winnen.

Afgelopen maandag speelde hij – met zijn vader aan de tas – al een oefenronde met Rory McIlroy. ‘Ik heb altijd al met Rory willen spelen, en ik kan zeggen dat hij me zowel als golfer als persoon niet tegen is gevallen.’ Maar zijn grote voorbeeld is en blijft Tiger Woods. Na het winnen van het US Mid-Amateur ontving hij zelfs een brief van de veertienvoudig major-winnaar. ‘Dat was ongelofelijk mooi om juist van hem die brief te krijgen, vooral omdat het kijken naar hem me heeft geïnspireerd om ook te gaan golfen', aldus Parziale.

Donderdagmiddag om 14:36 uur (Nederlandse tijd) is het wachten over voor de brandweerman uit Massachusetts. Dan mag hij afslaan op de iconische baan van Augusta National. Hij is in een flight ingedeeld met Mike Weir, die het groene jasje pakte in 2003, en Brendan Steele, drievoudig winnaar op de PGA Tour. Naast de Masters zal hij later dit jaar overigens ook te zien zijn op het US Open.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.


Meer nieuws over de Masters.
}