Nieuw boek over golfer Tiger Woods

Wie is Tiger Woods?

3 april 2018 Redactie GOLF.NL
Tiger Woods, De Biografie is een fascinerend boek dat je in één ruk wilt uitlezen. Gepusht door een gefrustreerde vader werd Tiger de meest gevierde golfer ooit. Maar de prijs was heel hoog.

Timing is alles, dat geldt ook voor de publicatie van een nieuw boek. Het is natuurlijk geen toeval dat Tiger Woods, De Biografie een week voor de Masters is uitgebracht. Maar de uitgever en de auteurs Jeff Benedict en Armen Keteyian kregen er onverwacht een groot cadeau bij. Ruim een half jaar geleden was het twijfelachtig of Tiger Woods ooit weer op topniveau zou spelen, nu is hij bezig aan een grootse comeback en staat de winnaar van veertien majors misschien wel meer in de belangstelling dan ooit tevoren.  Het zal de verkoopcijfers van Tiger Woods, De Biografie ongetwijfeld flink opstuwen. 

Verlegen

Wie het boek koopt en begint te lezen zal moeite hebben om te stoppen. De vierhonderd pagina’s tellende ongeautoriseerde biografie leest als een trein. De ervaren en gelauwerde auteurs Benedict en Keteyian weten hoe ze een verhaal moeten opbouwen, schrijven heel meeslepend en het boek staat vol met smeuïge anecdotes. Het doel van de schrijvers is ‘antwoord te kunnen geven op de vraag die miljoenen sportliefhebbers al zolang bezighoudt: wie is Tiger Woods?’ Benedict en Keteyian schreven ‘een fascinerend psychologisch portret van een Afro-Amerikaanse jongen, die door een aandachtzieke vader en een overambitieuze moeder gedrild werd tot ‘de uitverkorene’: Tiger moest niet alleen de witte golfsport openbreken, hij moest ook de wereld veranderen. Maar tegen welke prijs?’

Een heel hoge prijs. Het beeld dat de auteurs schetsen van het golffenomeen is tamelijk ontluisterend. De jonge Tiger wordt neergezet als een verlegen en sociaal onhandige egoïstische jongen die door zijn ouders het gevoel meekreeg dat alles in het leven om hem draaide.

Zijn moeder verwende hem als een prins, en zijn vader nam maar zelden de woorden ‘dank je’ of ‘sorry’ in de mond. Tiger leerde al vroeg en bij herhaling dat alleen zíjn behoeften telden. Zijn schaamteloze egocentrische instelling die zo belangrijk was voor zijn succes op de golfbaan, had een rampzalige invloed op de manier waarop anderen hem zagen. Helaas leek dat laatste Woods niet te interesseren.

Racisme

Earl Woods, de veelbesproken en in 2006 overleden vader van Tiger, komt er nog veel slechter van af dan zijn zoon. Earl is een schuinsmarcheerder die zijn vrouw met allerlei vrouwen bedroog en Tiger op een onverantwoorde manier pusht om grootse dingen te bereiken.

In tegenstelling tot andere ambitieuze ouders achter menig getalenteerde atleet was het voor Earl niet voldoende dat Tiger de beste in zijn sport was. Hij wilde dat zijn zoon de meest prominente spirituele leiders van de mensheid overtrof. Vanaf de tijd dat hij kon lopen, had Tiger van zijn ouders te horen gekregen dat hij anders was, bijzonder, uitverkoren, een genie – en hij was navenant behandeld.

Voor Earl was het racisme waar hij in zijn leven mee was geconfronteerd een grote drijfveer volgens de auteurs.

‘Ik werd overal geconfronteerd met racisme, discriminatie en tegenwerking,’ zei Earl .‘Er was gewoon geen mogelijkheid voor een intelligente, goedgebekte zwarte om iets zinnigs te doen of succes te hebben in het leven. Het was in allerlei opzichten frustrerend en verstikkend, vooral voor iemand die iets wilde bereiken en wie die kans ontzegd werd.’

Wat Earl vanwege zijn huidskleur was aangedaan moest zijn zoon rechtzetten, dubbel en dwars, door als donkere jongen een tot dan toe door blanke golfers gedomineerde sport volledig naar zijn hand te zetten. Tiger heeft altijd volgehouden dat hij als kind zélf voortdurend naar de golfbaan wilde, dat zijn ouders hem er nooit toe gedwongen hebben. Benedict en Keteyian zien dat heel anders.

Het bekende verhaal was altijd dat zijn ouders hem nooit hadden gepusht om te golfen, niet in zijn kindertijd noch tijdens zijn studiejaren en amateurcarrière. Maar Tiger had altijd extreem hard getraind om zijn ouders te behagen en hun liefde te verdienen. Golf was zijn middel. Zijn zeges waren het enige waarmee hij de omhelzingen en tranen van zijn vader kon verdienen. Golf was het enige wat zijn ouders bij elkaar hield. Maar nu zijn eigen gezin ontwricht en zijn reputatie aan gort was, stelde Tiger zichzelf eindelijk een aantal moeilijke vragen over zijn opvoeding en zijn motivatie.

Sekschandaal

Volgens de auteurs komt Tiger tot een nieuw inzicht nadat uitgekomen is dat hij affaires heeft gehad met tientallen vrouwen en hij voor het oog van de wereld tijdens een persconferentie zijn fouten toegeeft en belooft een beter mens en een betere vader te worden. Uiteraard komt in het boek het seksschandaal uitgebreid aan bod. Hoe kon het zo ver komen? De auteurs laten onder andere de eigenaar van Club Paris, een nachtclub in Orlando, toentertijd de woonplaats van Tiger, aan het woord.     

De eigenaar, Fred Khalilian, kende genoeg beroemdheden om de pijn te zien in de verlegen, timide man tegenover hem. Wat hij in Woods terugzag, had hij ook in anderen gezien. ‘Ik ben lang met Michael Jackson omgegaan,’ zei Khalilian. ‘Tiger deed me sterk aan hem denken. Zo’n jongen die nooit een jeugd heeft gehad. En die stout wilde zijn. Die wilde doen waar hij zin in had. Ik denk dat hij dat wilde doen waarvan hij dacht dat hij het níét moest doen, omdat hij altijd moest doen wat hem gezegd werd.’

In het boek kruipen de auteurs regelmatig in het hoofd van Tiger, ze schrijven op wat hij denkt op bepaalde belangrijke momenten. Het kamp-Woods, uiteraard allesbehalve blij met de biografie, is met een reactie gekomen dat het boek vol staat met leugens en valse aannames en veronderstellingen. De auteurs hebben in een reactie geprobeerd dat te weerleggen. Benedict en Keteyian gingen hoe dan ook heel grondig te werk. Ze interviewden honderden mensen uit de inner circle van Tiger – familie, vrienden, liefdespartners, coaches, collega-golfers, zakenpartners en anderen.

Het resultaat is zoals het in een persbericht staat ‘een meeslepend verhaal over de onstuitbare opkomst en de dramatische val van een icoon, een onvergetelijk portret van een gevallen held.’

Die gevallen held is weer opgestaan en deze week een van de grote favorieten in de Masters. Benedict en Keteyian eindigen opvallend positief want Tiger Woods is herboren, klaar om zijn kinderen – en een nieuwe generatie golfprofs en -fans – te laten zien hoe een levende legende eruitziet.


Tiger Woods, De biografie, Jeff Benedict en Armen Keteyian

ISBN: 9789460037665 (paperback) 9789460038464 (ebook)

Aantal pagina's: 400 Nederlandse uitgever: Balans

 

Meer nieuws over de Masters.

}