Garcia wint The Masters in 2017
Beeld: Getty Images
Vader Victor Garcia
Garcia trapt af bij Real Madrid tegen FC Barcelona in 2017
Beeld: Getty Images
Sergio Garcia wordt als Masters-kampioen onthaald
De kantine van CF Borriol

De roots van een Masters-kampioen

2 april 2018 Redactie GOLF.NL
Sergio Garcia won vorig jaar de Masters. Eindelijk de langverwachte major voor de populaire Spanjaard. GOLF.NL ging naar zijn geboortegrond waar vader Victor de kiem legde voor het succes van zijn zoon.

Op de website van Club de Campo del Mediterraneo, gelegen in het plaatsje Borriol een kilometer of 75 ten noorden van Valencia, staat deze boodschap van Sergio Garcia.

Club de Campo del Mediterraneo has been my Club since childhood. Here, I swung my first club and become who I am today. This is my home and I invite you to come and enjoy it.

Wie ingaat op die uitnodiging, loopt op Club de Campo del Mediterraneo bijna zeker Victor Garcia tegen het lijf, de vader van Sergio. De kans is groot dat hij een golfclub in zijn handen heeft en een trui of polo draagt in zijn lievelingskleur groen. Altijd al was groen zijn favoriete kleur, maar sinds zondag 9 april 2017 heeft groen een diepere betekenis voor Victor. Op die zondag, nu bijna een jaar geleden, staat hij aan de rand van de green van hole 18 van de Augusta National Golf Club, de ogen scherp gericht op zijn zoon. Een putt van nog geen twee meter scheidt Sergio Garcia van de overwinning in de Masters. Hij verkijkt zich volledig op de break. De bal buigt naar rechts en komt niet eens in de buurt van de hole.

Bezem als club

“No! Por favor, no!’, zegt Victor Garcia als we hem in het clubhuis van Club de Campo del Mediterraneo vragen hoe hij reageerde toen hij zijn zoon die putt zag missen. “Nee, alsjeblieft nee, niet weer!, dat riep ik.” Veertig jaar werkte Victor Garcia als pro op Club de Campo del Mediterraneo in Borriol. Sergio werd er 38 jaar geleden geboren. Klopt het verhaal dat Sergio toen hij twee jaar oud was in huize Garcia opeens een kleine bezem van de grond pakte en de swing van zijn vader imiteerde? “Ja, zo is het inderdaad gegaan”, lacht Victor. Een klein jaar later knutselde hij een eerste setje miniclubs voor zijn zoon in elkaar. Nooit heeft Sergio Garcia een andere golfleraar of swingcoach gehad dan Victor.

Groot zonder majorzege

Vader en zoon beleefden samen talrijke prachtige momenten. Toernooizeges over heel de wereld, Sergio’s heldendaden in de Ryder Cup, maar in de majors, de toernooien die voor een groot deel de plaats van een golfer in de geschiedenisboeken bepalen, ging het steeds op dramatische wijze mis. De beste golfer van de wereld zonder majorzege, zo stond Sergio te boek. “Natuurlijk deed dat wel eens pijn”, zegt Victor, “maar in mijn ogen was Sergio hoe dan ook een groot golfer, net als mannen als Colin Montgomerie en Lee Westwood, geen majors gewonnen maar allebei fantastische golfers. Ik vond het vooral vervelend voor Sergio want in de media ging het altijd weer over het ontbreken van die major.”

Op televisie

Als Victor zijn zoon vergezelt bij een toernooi loopt hij altijd achttien holes mee langs de fairways. En steevast heeft hij een wedge in de handen, om even de golfgrip te  voelen, wat chipbewegingen te maken, Victor Garcia is simpelweg vergroeid met een golfclub. De play-off van de Masters 2017 bekeek hij in de grillroom van het clubhuis van de Augusta National Golf Club. “Er waren zo veel toeschouwers, het was zo hectisch, ik kon onmogelijk op tijd bij de tee van hole 18 zijn. En een goede plek rond de green vinden lukte ook niet meer. Daarom ben ik met mijn vrouw Consuelo het clubhuis ingegaan en hebben we het einde van het toernooi op de televisie gezien.”

Tranen

Ze zien hoe Justin Rose op de eerste hole van de play-off zijn afslag rechts tussen de bomen slaat. Sergio poeiert een drive prachtig op de fairway. Een minuut of tien later stromen de  tranen over de wangen bij Victor Garcia. Rose mist een putt voor par, Sergio heeft twee putts van nog geen vier meter om het groene jasje te veroveren . “Toen Justin die putt voor par miste, brak ik meteen”, zegt  Victor, “want ik wist dat het nu onmogelijk nog fout kon gaan.” De majorban was gebroken. Na 74 majors was het eindelijk raak voor Sergio Garcia. Geen enkele andere majorwinnaar speelde meer majors voor een eerste zege. Het maakte de winst in de Masters alleen maar zoeter en specialer. Dat Garcia het groene jasje uitgerekend won op 9 april 2017, de dag dat de overleden Spaanse golflegende Seve Ballesteros zestig jaar zou zijn geworden, is volgens Victor allesbehalve toeval. “Ik ben katholiek, een gelovig man. De overwinning van Sergio was voorbestemd, het moest gewoon zo gaan. Sergio zegt dat hij dat ook heel sterk heeft gevoeld.”  Ballesteros, idool en mentor van Sergio Garcia, won de Masters twee keer. Als Victor over hem en de Masters praat, heeft hij moeite zijn emoties te onderdrukken. “Door het groene jasje te winnen is Sergio in de voetsporen getreden van Seve, dat betekent veel voor hem.” En voor zijn vader.

El Presidente

Als je geen topgolfer was geworden, wat zou je dan willen zijn? Als Sergio Garcia die vraag wordt gesteld, is zijn antwoord altijd hetzelfde: “Profvoetballer want voetbal is een grote passie van mij.” Garcia’s geboortedorp Borriol telt ongeveer vijfduizend inwoners. De plaatselijke voetbalclub, CF Borriol, speelt in de tercera divison, de derde divisie. Op de website van de club staat een  Saludo, een welkomstwoord van  Sergio Garcia, Presidente del CF Borriol. De Masters-kampioen is al elf jaar voorzitter en hij heeft de club ook financieel gesteund. In 2010 maakte Sergio zijn debuut als speler in het eerste team. Tot vorig jaar trainde en speelde hij als hij thuis was, geregeld mee met de selectie. Tot opluchting van Victor is dat verleden tijd. “Iedere keer als ik langs de lijn stond te kijken, maakte ik me zorgen dat hij een ernstige blessure zou oplopen. Sergio houdt van voetbal, hij is graag onderdeel van een team, daarom presteert hij ook zo goed in de Ryder Cup.”

Belangrijkere zaken

Dat grootse evenement volgt later, nu nadert de Masters, de eerste major van het jaar. Dit keer begint Sergio niet als beste golfer zonder majoroverwinning aan het toernooi, maar als de trotse titelverdediger. Een wereld van verschil, maar volgens Victor Garcia is zijn zoon totaal niet veranderd. “Sergio is natuurlijk blij dat hij het groene jasje heeft gewonnen maar hij was ook heel gelukkig zonder die major. Voor Tiger Woods was het altijd golf, golf en nog eens golf, voor Sergio waren en zijn er belangrijkere dingen; familie, vrienden, straks het vaderschap. Hij beseft dat na je carrière het aantal vrienden dat je hebt veel belangrijker is dan het aantal titels.”

Met wedge

In de eerste week van april is Victor Garcia op de Augusta National Golf Club in Georgia om zijn zoon bij te staan in de jacht op een tweede groene jasje. Daarna kun je hem weer tegen het lijf lopen op Club de Campo del Mediterraneo, die uiterst vriendelijke en bescheiden man met kortgeknipt grijs haar en groen als lievelingskleur. De kans is groot dat hij een wedge in zijn handen heeft. 

Dit is een verkorte versie van de reportage over de geboortegrond van Sergio Garcia dat in het magazine GOLF.NL maart 2018 is verschenen. 

Klik hier om de pdf met het complete interview te bekijken.

Meer nieuws over de Masters.

}