De colfbal die in St Andrews is te zien

Nederlands colf- en golferfgoed naar Home of Golf

29 september 2017 Namens de KNGF Erfgoed Commissie, Iain Forrester
Stichting Early Golf en de erfgoedcommissie van de NGF hebben historische attributen in langdurige bruikleen gegeven aan het British Golf Museum in St Andrews.

In het verleden zijn tienduizenden Nederlandse ballen geëxporteerd naar het aan golf verslaafde Schotland. Deze Nederlandse ballen, gemaakt van leer en paardenhaar, waren aanzienlijk goedkoper dan de Schotse variant van leer en ganzenveer. Zo was golf in Schotland enigszins betaalbaar en groeide de sport.

Een bijzondere Nederlandse colfbal heeft recent dezelfde reis gemaakt, samen met twee colfsloffen uit de 15de eeuw. Stichting Early Golf en de erfgoedcommissie van de NGF hebben de historische attributen in langdurige bruikleen gegeven aan het British Golf Museum in St Andrews, Schotland.

Het bijzondere van de colfbal is dat het de oudste nog bestaande bal is van een spel met bal en stok. De bal, gemaakt van lepelhout, kan met vrij grote zekerheid gedateerd worden en is niet later gemaakt dan in 1589. Het British Golf Museum geeft tegenwoordig ook aandacht aan golfgerelateerde spellen zoals jeu de malle, chloe en colf. De colfstukken zijn nu het eerste wat bezoekers van het museum zien.

De curator van het museum, Larie Rae, is bijzonder verheugd: 'Wij zijn heel erg blij met deze belangrijk toevoeging aan onze afdeling met vroege Europese bal- en stokspellen.' Ramon van Wingerden van de NGF: 'De erfgoedcommissie wil haar collectie tonen aan zo veel mogelijk mensen en het uitlenen van deze bijzondere stukken aan het best bezocht golfmuseum ter wereld past precies bij ons doelstellingen.'

De nauwe samenwerking tussen de NGF Erfgoed Commissie en het British Golf Museum is tot stand gekomen bij de voorbereiding van de tentoonstelling van de NGF in 2014 toen de golfbond honderd jaar bestond. Het Britse museum heeft die tentoonstelling in Den Haag toen ondersteund en veel stukken naar Nederland gestuurd.

Het vorig jaar verschenen boek Colf Kolf Golf van de NGF Erfgoed Commissie is sinds kort ook te koop in de winkel van het museum in St Andrews. Lees hier meer over het boekje.

Lees meer over

Erfgoed