Beeld: Getty Images

Tip van de week: Herstelslagen #2

11 september 2017 Redactie GOLF.NL
We blijven na de moeilijke liggingen in augustus nog even puzzelen, want in september staat de 'tip van de week' van GOLF.NL in het teken van herstelslagen. Dus elke maandag in september een tip waarmee we je uit de penarie helpen! PGA Professional Tim Talma gaat het water in voor een bijzondere herstelslag!

Bal spelen vanuit het water?!

In een ronde kom je vaak liggingen tegen waarbij je creatief moet zijn. Een bal die in het water ligt is hier één van. Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je ziet de bal voor de helft boven het water liggen en twijfelt of je de bal kunt slaan. In veel situaties kies je ervoor om de bal te droppen om meer schade te voorkomen. Vaak is dit ook de juiste keuze!

Wil je het toch eens proberen om die bal het water uit te slaan? Hieronder enkele tips die kunnen helpen om de bal het water uit te slaan.

Let op! Deze tips gelden alleen als de bal (minstens) voor de helft boven het wateroppervlak uitkomt. Ligt de bal dieper in het water, dan adviseer ik je om de bal te droppen!

Voorzorg

Het laatste wat we willen is dat we na het slaan van de bal zeiknat over de baan heen lopen. Zorg er dan ook voor dat je een regenpak aantrekt bij deze slag. Het uittrekken van je golfschoenen is ook geen slecht idee ... (Klik hier voor een filmpje om te zien wat er gebeurt als het misgaat! ;-))

Clubkeuze

Om de bal uit het water te krijgen is loft van cruciaal belang. Kies dan ook voor de club in je tas met de grootste hellingshoek. Dit kan een sandwedge of een 60-graden wedge zijn.

Beginstand

De stand die we innemen lijkt veel op het spelen van een bal uit de bunker. Tijdens deze slag willen we eerst het water raken en daarna de bal. Als je eerst de bal raakt is de kans groot dat je de bal dieper het water in slaat.

  1. Zorg dat je een stabiele stand creëert voor jezelf. Zet je voeten op schouderbreedte uit elkaar
  2. De balpositie ligt links van het midden ten opzichte van het borstbeen
  3. Het gewicht is op beide benen gelijk (50%-50%)
  4. De positie van de handen bevinden zich ter hoogte van de bal

Beweging

Omdat de bal deels in het water ligt zal de club snel en veel afremmen. Dit is logisch omdat het water veel weerstand geeft. Zorg er dan ook voor dat de zwaailengte lang genoeg is. Tijdens dit schot willen we dan ook doorzwaaien naar een volledige eindstand. Niet vertragen, maar versnellen door de bal!

Heel veel succes!

In onderstaande video laat ik zien hoe je dit schot het beste kan spelen:

Tim Talma is PGA Professional op Golfclub Princenbosch.

Klik hier voor alle 'tips van de week'.


}