Tip van de week: Meest gemaakte fouten #4

23 oktober 2017 Redactie GOLF.NL
Voor de 'Tip van de week' vragen we in oktober een aantal Nederlandse Tour-spelers en speelsters naar de meest gemaakte fouten die zij zien als ze met een amateur spelen. Anne van Dam heeft het in haar tip over course management en het nemen van te veel risico.

Anne van Dam:

'Wat mij het meeste opvalt aan het spel van amateurs is dat ze te vaak direct naar de vlag willen. Ze zien de vlag en gaan daar dan ook blind voor. Dat pakt geregeld verkeerd uit als de slag niet perfect is. Wat je dan ziet is dat de bal in een bunker komt of op een plek naast de green waar je heel moeilijk bij de vlag kunt komen. Met een bogey of erger tot gevolg.

Het is veel verstandiger om de ruimte op de green op te zoeken. Probeer daarom eens een ronde te spelen waarbij je met je approaches alleen probeert om de bal midden op de green te slaan, dus eigenlijk te spelen alsof er geen vlag in de hole staat. Als je voor het midden van de green gaat is de kans groot dat je met twee putts de green afloopt en goed scoort. 

Ik merk zelf ook nog weleens dat ik te veel voor de vlag ga en de (te) agressieve "Tiger-line" neem. Heel vaak is het zo dat je aan een kant van de vlag veel meer ruimte hebt en dat je van daaruit ook prima je putt voor birdie kunt holen. Ik let er ook op bij kortere slagen, dus bij het pitchen en chippen. Ik maak gebruik van de slope van de green om bij de hole te komen en lijn dus niet direct naar de vlag op. Als je dat doet elimineer je de hoge scores en geef je jezelf nog steeds kans op een birdie.

In principe zou je kunnen zeggen dat je met respect voor de baan moet spelen. Het houdt je spel ook meer ontspannen omdat je niet altijd de perfecte bal hoeft te slaan. Samenvattend: als je altijd in een rechte lijn voor de vlag gaat, liggen de hoge scores op de loer. Door de ruimte te zoeken op de greens krijg je nog steeds voldoende kans op het maken van een birdie of par. Doe je dat niet, en het gaat fout, dan moet je vechten voor je par en kan je die birdie wel vergeten!'

Anne van Dam (22) is professional, speelt op de Ladies European Tour en won in oktober 2016 haar eerste titel, het Xiamen International Ladies Open in China. 

Website Anne van Dam.

Klik hier voor alle 'tips van de week'.

Van Dam eenvoudig door naar Final Stage Q-School LPGA Tour 

Van Dam bereikte zondag eenvoudig de Final Stage van de Qualifying School voor de LPGA Tour. De Arnhemse werd gedeeld vijfde in Stage II, waar een plek bij de beste 80 nodig was om door te gaan. De beste 40 speelsters in de Final Stage (30 november - 3 december) krijgen een kaart voor de LPGA. De speelsters die in de Final Stage in de top-20 eindigen krijgen een kaart voor een betere categorie met meer speelrecht.

'Mijn hele spel was deze week erg solide. Er stond vier dagen lang erg veel wind. Met name op zaterdag heb ik veel goede ballen geslagen en veel kansen kunnen creëren. Het putten was met periodes erg goed, dus daar ben ik ook tevreden over', zei Van Dam over haar spel in Florida.  

De Ladies European Tour, het circuit waar de nummer 206 van de wereld de komende weken weer actief is, verkeert in zwaar weer, met als gevolg dat er veel toernooien zijn geschrapt en de speelsters nauwelijks aan spelen toekomen. Daarnaast is de LPGA Tour al jaren veel sterker bezet en is er in de toernooien van het Amerikaanse circuit veel meer prijzengeld te verdienen. 

'Ik wil tegen de beste speelsters van de wereld spelen, en die spelen op de LPGA Tour', zegt Van Dam over het belang van het halen van status op de LPGA Tour. 'Als ik in de Final Stage in de top 40 eindig krijg ik deelstatus en kan ik al een redelijk seizoen spelen. Top 20 is natuurlijk nog mooier', aldus de speelster die over twee weken in Abu Dhabi speelt en vervolgens drie weken op rij in actie komt, ook op de Ladies European Tour.


2nd stage LPGA q school ✅ finishing T5! #solidweek

Een bericht gedeeld door Anne van Dam (@annievdam) op