De X Forged ijzers van Callaway.
Beeld: Callaway Golf
De X Forged ijzers van Callaway.
Beeld: Callaway Golf

Nieuwe ijzers Callaway: Apex MB & X Forged

21 oktober 2017 Redactie GOLF.NL
Het heeft even geduurd, maar nu zijn ze er echt: de nieuwe Apex MB en X Forged ijzers van Callaway.

Wat is het?

De nieuwe ijzers van Callaway doken al in januari 2017 op in de tas van een aantal spelers op de verschillende professionele circuits. Zo heeft Phil Mickelson al enige tijd een combinatie van X-Forged (ijzer-3, 5 & 7) en Apex MB (ijzer-8, 9, PW) ijzers in zijn tas. Alex Noren en Danny Willett zijn ook al gespot met de nieuwe X Forged ijzers, en de Apex MB was de ijzer die McIlroy in zijn tas had voordat hij bij TaylorMade tekende. Bijna een jaar later zijn de ijzers ook te koop voor de betere (single handicap) golfer. 

Naast de Apex MB - een klassieke blade in een flitsende chrome finish - lanceert Callaway ook een nieuwe X Forged ijzer. Laat duidelijk zijn dat ook de X Forged is ontworpen voor de tourspelers in de stal van Callaway. Net als de Apex MB zijn de X Forged ijzers gericht op de purist die niet veel technologie nodig heeft. Beide modellen zijn gesmeden uit een stuk staal en zijn behulp met de feedback van de tourpro's ontwikkeld.

Wat is er nieuw?

Callaway heeft het CG (het zwaartepunt) verbeterd voor meer controle en 'workability'. De nieuwe 20V groeven moeten zorgen voor meer consistentie en minder 'fliers' uit de rough. Voor het kenmerkende zachte gevoel van een blade is voor zowel de Apex MB als de X Forged ijzer 1025 koolstofstaal gebruikt. De standaard lofts in de X Forged set zijn iets sterker, maar nog lang niet zo sterk als de lofts in de 'Game Improvement' ijzers van Callaway. 

Het verschil tussen de Apex MB en X Forged ijzers? De X Forged ijzers hebben een iets groter clubblad en in tegenstelling tot de Apex blade heeft de semi-blade een cavity back voor iets meer vergevingsgezindheid. 

Wat vinden wij?

Geen claims m.b.t. meer afstand en ongeëvenaarde vergevingsgezindheid, en dat mag ook wel na al het 'Epic' geweld van Callaway. Zo heeft de pitching wedge een loft van 47 graden, en dat is gerust 'old school' te nomen. Het is duidelijk dat Callaway gaat voor consistentie en niet voor meer afstand.

Dankzij de feedback van tourspelers is het niet verrassend dat beide modellen een dunne topline, smalle zool, weinig offset en een klein blad hebben. Er zullen weinig golfers zijn die deze ijzers niet mooi vinden, maar of ze - gezien de beperkte vergevingsgezindheid - ook in de tas van alle golfers passen valt te betwijfelen.

Productinformatie

De Apex MB en X Forged ijzers zijn vanaf 26 januari 2018 verkrijgbaar.

X Forged: € 1399
Apex MB: € 1399

Meer weten? www.callawaygolf.com

Lees meer over

Equipment