Genius golf bal

Geniale golfbal die je altijd terugvindt

29 november 2017 Redactie GOLF.NL
De golfwereld wacht met smart op een bal die je dankzij moderne technologie altijd kunt terugvinden, want dat zal de sport goedkoper maken. Een ballenmerk kondigt nu de komst van een bal aan die nog veel meer kan.

De Genius Ball - zo gaat hij heten - vertelt direct (aan je smart phone in je golftas of in je broekzak) hoe ver je hebt geslagen, hoe ver de bal vloog en hoe ver hij rolde, wat de balsnelheid was, hoe de balvlucht was en hoeveel de bal spinde. Ook krijg je via je bal door hoe ver het nog is naar de green. En het belangrijkste: de locatie van de bal wordt doorgegeven als ie in de bosjes of rough is geslagen. 

Je moet de high-tech 'smart ball' met chip en zelfladende batterij alleen niet in het water slaan, want als je hem dan niet kunt opvissen ben je veel geld kwijt. De precieze prijs is nog niet bekend maar de Genius zal vermoedelijk zo'n 25 dollar per stuk gaan kosten. Of de bijbehorende app, die de data van de bal weergeeft, geld gaat kosten, is nog niet besloten.

Enige scepsis is wel op zijn plaats. Er hebben zich al wat fabrikanten gestort op een bal die via elektronica makkelijk is terug te vinden, maar tot nu toe is nog geen enkel product aangeslagen. In de meeste gevallen is dat omdat het vindsysteem niet goed werkt.

Maar het kan natuurlijk niet lang meer duren voordat er een bal met microchip wordt gemaakt die wel een succes wordt. En de makers van de Genius, het Amerikaanse ballenmerk OnCore, zijn heel stellig dat hun geniale bal waar voor zijn geld gaat leveren. 'We weten het zeker: wat een launch monitor (bijvoorbeeld TrackMan, red.) voor een golfer kan doen op een driving range, dat kan de Genius-bal op elke hole en bij elke slag leveren', zegt een mede-oprichter van het Amerikaanse bedrijf. 

Zeker is dat het bedrijf achter de Genius vernieuwend bezig is. Een van de eerste producten was een bal met een holle metalen kern die volgens de bedenkers rechter vliegt dan gewone ballen. Deze bal werd na enig juridisch touwtrekken toegestaan door de R&A en USGA. Of de Genius ook gaat voldoen aan de eisen van de regelmakers is nog even afwachten. 

Het doel is om een prototype van de innovatieve bal te presenteren in januari op de PGA Show in Florida, de grote golfbeurs van Amerika. De bal moet op vaderdag (juni 2018) in de schappen liggen. Het merk ontwikkelt niet alleen de slimme bal maar ook programma's die via de bal inzicht geven in je spel en adviezen hoe beter te worden.

Bekijk hieronder een promotievideo van de Genius. Zie ook oncoregolf.com.