Fleetwood wint Race to Dubai 2017

19 november 2017 Redactie GOLF.NL
Ondanks een matige slotronde in het DP World Tour Championship heeft Tommy Fleetwood de Race to Dubai 2017 gewonnen. Joost Luiten werd 44ste in het slottoernooi en 36ste in de Race to Dubai.

Justin Rose leek soeverein af te stevenen op de winst in de Race to Dubai 2017. Tommy Fleetwood had het moeilijk in de laatste ronde van het DP World Tour Championship op de Earth Course van Jumeirah Estates, Rose stond op -19 na elf gespeelde holes en ging aan de leiding. 

Waar niemand op rekende gebeurde, de ervaren Rose stapelde fout op fout met bogeys op hole 12, 14 en 16. De ervaren Engelsman gaf zichzelf op hole 18 nog wel een kansje maar de putt van net buiten de green voor de benodigde eagle eindigde op anderhalve meter van de hole. Rose kwam met een birdie niet verder dan de gedeelde vierde plaats. En zo werd Tommy Fleetwood die na een teleurstellende slotronde in 74 slagen niet verder kwam dan de 21ste plaats toch de winnaar van de Race to Dubai 2017. 

Uiteindelijk bleef Fleetwood, winnaar dit jaar van het Abu Dhabi Campionship en het Frans Open, Rose een kleine 49.000 euro voor. De in het Engelse Southport geboren Fleetwood werd zo de opvolger van Henrik Stenson en hij pakte de bonus van 1.250.000 euro.  'Ongelooflijk, het seizoen is vorig jaar november begonnen en dan wordt het hier uiteindelijk beslist met de allerlaatste slag. Het is een heel speciaal jaar geweest voor mij',  sprak Fleetwood die een paar weken terug ook vader is geworden. 

De winst in het slottoernooi ging naar Jon Rahm, de Spanjaard die ook won in het Iers Open en de rookie van het jaar werd. Rahm bleef met -19 Kiradech Aphibarnrat en Shane Lowry een slag voor. 

Drie birdies Luiten

Joost Luiten eindigde het seizoen op de Earth Course van Jumeirah Estates met drie birdies. ‘Op hole 16 maak ik een putt van tien meter, op 17 sla ik mijn bal op een halve meter voor birdie en op 18 had ik een korte putt voor eagle die ik net mis’, aldus Luiten die na een ronde in 70 slagen (-2) 44ste is geworden in het DP World Tour Championship.

Luiten eindigt het seizoen op de 36ste plaats in de Race to Dubai van 2017 en dat is een flinke teleurstelling. ‘Ik had gehoopt de goede lijn van 2016 door te trekken, maar dat is helaas niet gelukt. Het eerste deel van het jaar was mijn spel van tee tot green niet goed genoeg, toen dat eenmaal beter ging was het op de greens slecht. Als één onderdeel van je spel niet goed is, wordt het op dit hoge niveau heel erg lastig om bovenin mee te doen. Eigenlijk is alles dit jaar maar één keer samengevallen en dat was op Valderrama waar ik tweede werd achter Sergio Garcia.’

De top 30 van de Race to Dubai 2017 is al geplaatst voor het Brits Open, Luiten dus niet. In de Race to Dubai van 2016 werd Luiten 15de.

Abu Dhabi 18 januari

Luiten raakt de komende weken geen club aan. ‘Ik heb tijd nodig om me op te laden voor het volgende seizoen, zeker ook mentaal. De laatste weken met slecht putten waren heel frustrerend, dan is het extra zwaar. Ik zal de komende weken wel veel fysiek trainen. In overleg met mijn team ga ik kijken of ik dingen ga veranderen en wat dan het beste is.’ Het eerstvolgende toernooi voor Luiten wordt het Abu Dhabi Championship dat 18 januari begint. ‘Daarvoor ga ik waarschijnlijk net als de afgelopen jaren naar Dubai om in goede omstandigheden te kunnen trainen.’

LeaderboardRace to Dubai 2017. Beelden van de slotdag van Ziggo:

Loading the player...

Lees meer over

European Tour