Maarten Lafeber met caddie tijdens Q-School.
Beeld: Golfsupport.nl

Lafeber als enige door op Q-School

14 november 2017 Redactie GOLF.NL
Alleen Maarten Lafeber is er in geslaagd om de cut te halen in de finale van de Qualifying School voor de European Tour. Daan Huizing en Jurrian van Vaart deden in de vierde ronde van de zesdaagse marathon niet genoeg om nog kans te maken op een kaart voor 2018.

De 43-jarige Maarten Lafeber speelde dinsdag een goede ronde 68 (-3) op de Lakes Course van Lumine. Hij steeg dankzij vier birdies en een bogey naar de gedeeld 50ste plaats en heeft met nog 36 holes te spelen nog steeds kans om bij de beste 25 te eindigen en zo een kaart te bemachtigen voor het hoogste niveau. Met een totaal van -4 bedraagt het gat naar de top-25 drie slagen. 

Daan Huizing wist zich op dinsdag met een 73 (+1) niet bij de beste 70 te spelen en is vroegtijdig uitgeschakeld. De 27-jarige professional heeft na vier rondes een totaal van +2 (T-103) achter zijn naam staan, en dat was vier slagen te veel om de cut op -2 te halen.

Jurrian van der Vaart kwam ook tekort met een totaal van +3 en een gedeeld 112de plaats. Net als Huizing is Van der Vaart in 2018 aangewezen op een nieuw jaar op de Challenge Tour. 

De Engelsman Sam Horsfield gaat met -15 aan de leiding. Drievoudig KLM Open-winnaar Simon Dyson mag naar huis met +3. Johannes Veerman eindigde ook aan de verkeerde kant van de streep met +3. Andere opvallende namen die het niet hebben gehaald: Oud-Ryder Cup-speler Niclas Fasth, tweevoudig European Tour winnaar Mikael Lundberg en Dunhill Links Kampioen (2014) Oliver Wilson.

Leaderboard.

Over de Final Stage Qualifying School

De eerste vier ronden speelt iedereen twee keer op de Lakes Course en twee keer op de Hills Course van de Lumine Golf & Beach Club bij Tarragona. Na die vier ronden gaat de top-70 (van de 156 spelers aan de start) plus ties door naar de twee slotronden die op de Lakes Course worden gespeeld. Iedereen die de cut overleeft heeft sowieso een goede kaart voor de Challenge Tour in 2018. 

Vorig jaar haalden vijf Nederlanders de finale, van dat vijftal overleefden Maarten Lafeber en Darius van Driel de cut maar een Tourkaart veroveren zat er niet in. Dit jaar begonnen  drie landgenoten aan de finale, Maarten Lafeber, Daan Huizing en Jurrian van der Vaart.

Lees hier alles over de Qualifying School.