golf en de regels

Vijf veel gemaakte regelfouten - deel 1

14 november 2017 Redactie GOLF.NL
Sommige regelfouten worden vaker gemaakt dan andere. Hier vind je een lijst met vijf van die fouten.

Let op: dit artikel behandelt de oude regels. Ga voor de nieuwe golfregels naar golf.nl/regels2019.


De ligging van de bal of de ruimte voor de ingenomen stand verbeteren

Er zijn heel veel voorbeelden waarbij spelers (meestal onbewust) regel 13-2 overtreden ('Verbetering van ligging, ruimte voor voorgenomen stand of swing, of speellijn'). Enkele voorbeelden:

  • Het gras achter de bal aandrukken met het clubhoofd; dit is niet toegestaan.
  • Met een oefenswing een paar takjes breken of het gras plat slaan in het gebied waar de slag gemaakt gaat worden; dit is niet toegestaan.
  • Als een bal tegen een struik aan ligt, dan wordt een stuk van die struik afgebroken of kromgebogen; dit is niet toegestaan.

Verkeerd droppen bij een laterale waterhindernis

Een laterale waterhindernis wordt gemarkeerd met rode paaltjes en als de bal ergens in het water vliegt, dan is een van de opties om de bal binnen twee stoklengtes van de grens van de waterhindernis te droppen (met bijtelling van een strafslag). 

Veel spelers droppen dan (meestal onbewust) op de foute plaats, namelijk binnen twee stoklengten van het punt waar de bal ongeveer in de waterhindernis ligt. Maar je moet droppen binnen twee stoklengten van het punt waar de bal het laatst de grens van de hindernis heeft gekruist

Ook als spelers de bal nog terugvinden in de oever, dan droppen ze meestal op de verkeerde plaats, namelijk vlakbij de plaats waar ze de bal vinden. Dat is lang niet altijd het punt waar de bal de grens van de waterhindernis gepasseerd heeft, de foute dropplaats is vaak iets dichter bij de hole dan de goede dropplaats.

Als je op de verkeerde plaats gedropt hebt en verder speelt, dan speel je van de verkeerde plaats. Dat wordt bestraft met twee strafslagen (verlies van de hole in matchplay).

De bal op een verkeerde manier identificeren

Je ziet vaak dat spelers hun bal optillen om te kijken of het hun bal is, ook in wedstrijden en qualifying ronden. Dat mag niet zomaar op deze manier. 

Hoe moet het wel? Het staat in Regel 12-2 en we vatten het hier kort samen. Voordat je je bal identificeert, moet je eerst vertellen dat je dat gaat doen aan je marker (of in matchplay aan je tegenstander). De marker en tegenstander krijgt dan namelijk een kans om mee te kijken bij het optillen en terugplaatsen. Je moet vervolgens eerst de bal met een teetje markeren zodat je hem op precies dezelfde plaats kunt terugleggen. 

En dan nog iets: je mag de bal bij het identificeren niet schoonmaken.

Niet melden dat je een provisionele bal speelt

Als je een provisionele bal speelt, moet je dat melden aan je medespeler (of in matchplay aan je tegenstander). Een van de Decisions stelt dat je de woorden 'provisionele bal' moet gebruiken. Het voldoet dus niet om te zeggen 'Ik sla nog een bal want mijn eerste is misschien zoek.'

Als je niet meldt dat je een provisionele bal speelt, dan is de eerste bal die je sloeg niet meer in spel en moet je door met de tweede bal. Dus als je een afslag van de tee hebt gedaan en dan nog een bal van de tee sloeg zonder te melden dat het een provisionele bal was, dan heb je al drie slagen gedaan en moet je door met die tweede bal. 

Een onjuiste procedure bij het bepalen van het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering 

Als je bal op de fairway in een regenplas ligt (tijdelijk water), dan mag je de bal zonder straf droppen. Zo'n 'free drop' krijg je bijvoorbeeld ook als je bal tegen een vast obstakel ligt.

Je moet dan eerst het 'dichtstbijzijnde punt zonder belemmering' (nearest point of relief) bepalen. Daar zet je een teetje neer en vervolgens moet de je de bal droppen binnen één stoklengte van dat punt en niet dichter bij de hole. 

Het is vaak lastig om het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering te bepalen, maar veel spelers nemen niet eens de moeite om het te proberen. Ze droppen dan vaak in hun voordeel, dus bijvoorbeeld op de fairway terwijl het nearest point in de rough is. 

In de Engelstalige video hieronder wordt uitgelegd hoe je het nearest point of relief bepaalt.

Reacties

Een volgende keer aandacht voor andere regelfouten. Wat is volgens jou de meest gemaakte regelfout? Laat het ons weten door een reactie onderaan deze pagina te plaatsen of mail redactie@golf.nl

Ton per mail: 'Leuk te lezen die regelfouten; het doet me de voorbereiding van het GVB herinneren. De meest gemaakte fouten betreffen volgens mij de etiquette. Dramatisch gewoonweg hoe weinig golfers zich daar aan houden. - Bal te lang zoeken - Flight achter je niet doorlaten - Geen pitchmarks repareren Etc. etc.'

Hanno op Twitter over de bal identificeren: 'Geneuzel... Weer zo’n regel die spel ophoudt... Goed in competitie en qualifying rondjes, maar bij reguliere rondjes vooral lekker de vaart erin houden... Ben wèl voorstander om bij (geringe) twijfel een provisionele te slaan, ook om te oefenen 😏.'

Paul per mail: 'Meest gemaakte fouten: Met je trolley op het gras tussen de bunker en de green lopen. Na de green het bordje next tee negeren en gewoon de weg nemen die jou het beste uitkomt bij het lopen naar de volgende hole. Meerdere ballen "vissen", ook al is de volgende flight al aan het wachten.'

Bekijk ook de reacties op Facebook.

Lees meer over

Golfregels