Anne van Dam in de tweede ronde op zaterdag in New Delhi.
Beeld: Tristan Jones (LET)

Podium voor Van Dam in India

12 november 2017 Redactie GOLF.NL
Dankzij een uitstekende slotronde is Anne van Dam gedeeld derde geworden in het Hero Women's Indian Open, een toernooi van de Ladies European Tour. Een knappe prestatie, zeker gezien de omstandigheden in New Delhi, waar door hevige smog sprake is van een noodsituatie.

Acht birdies en drie bogeys stonden er zondag na 18 holes op de kaart van de Arnhemse. De Nederlandse professional begon de slotdag op DLF Golf and Country Club nog als gedeeld 15de maar de Arnhemse steeg een flink aantal plaatsen met de ronde in 67 (-5) slagen en een totaal van -8 over 54 holes. Het leverde uiteindelijk een gedeeld derde plaats op, haar beste resultaat van het seizoen.

'Hier ben ik heel blij mee natuurlijk, zeker met vandaag,' zei Van Dam. 'Ik stond na twee dagen te ver achter om nog echt mee te doen voor de zege. Ik lip vandaag uit met mijn putts op 16 van drie meter en op 18 van anderhalve meter voor birdie. Als je dan in het clubhuis aankomt en je ziet dat de leiders op -10 staan, dan baal je nog wel een beetje, maar ik moet reëel zijn. Het enige wat ik vandaag kon doen is een goede ronde spelen, en dat heb ik gedaan', zegt Van Dam die met haar gedeelde derde plaats (samen met Carlota Ciganda en Sarah Kemp) een cheque van € 16.178 ontving.  

'Ik maak vandaag drie foutjes: twee drieputts en sla een slechte bal van de tee', vertelde Van Dam over haar goede spel. 'Voor de rest was het gewoon heel goed. Dit jaar ben ik vaak toernooien goed gestart en kon ik in het weekend niet veel winst meer boeken. Nu maak ik op de laatste dag een mooie sprong voorwaarts. Dit is een baan die mij niet ligt, want ik heb mijn driver niet gebruikt deze week. Ik sla twee keer houten-3 van de tee en voor de rest is het alleen maar ijzer-3, puur om de bal in het spel te houden. In de voorbereiding heb ik mijn game plan gemaakt en gezegd dat ik niet voor twee voor de green ga op de par-5's en de twee driveable par-4's ook niet aanval. Als je hier de fairway mist maak je door de hazards en de hoge rough heel snel een dubbel bogey of erger. Dat zie je ook aan de hoeveelheid extreme scores. Ik heb hier al twee jaar gespeeld en genoeg fouten gemaakt om daar van te leren. Het doel was om zoveel mogelijk fairways en greens te raken, en dat is gelukt, want ik mis in 54 holes één fairway en zes greens. Ik heb mezelf wel heel veel kansen gegeven. De eerste twee dagen heb ik matig geputt, maar vandaag gingen er wat meer putts in', zegt Van Dam.

De Nederlandse is na het toernooi in India nummer 14 op de jaarranglijst.

Van Dam: 'De tour heeft schandaldig gehandeld'

En dan de smog, die inmiddels zo hoog is in de miljoenenstad New Delhi dat er wordt gesproken van een 'gaskamer'. Van Dam, die door de vuile lucht tijdens het spelen op zaterdag extra zuurstof kreeg toegediend van een dokter, had daar ook nog wel wat over te zeggen. 'Ik vind dat de tour deze week schandalig heeft gehandeld. Je kan tot 170 meter je bal zien landen en dan ben je hem kwijt in de smog. Ze hadden extra spotters ingezet om aan te geven waar je bal heen ging, maar wat betreft de gezondheid van de speelsters, wat natuurlijk veel belangrijker is, was dit echt belachelijk. Iedereen liep met maskers. De tweede dag ging ik tegen de grond en moest ik aan het zuurstof in de baan met een dokter. We hebben met de toernooiorganisatie gesproken en die heeft aangegeven dat ze weten dat het qua veiligheidsnormen niet veilig is, maar dat het aan ons zelf is om te bepalen of we willen spelen. Het toernooi is bang om sponsors te verliezen en een slechte indruk te maken. "Als je niet wilt spelen, trek je je maar terug" hebben ze tegen ons gezegd. Dat hebben tien of twaalf speelsters gedaan.'

Van Dam zelf overwoog ook om niet te starten in de extreme vuile lucht in New Delhi. 'Ik heb er ook lang aan gedacht om niet te spelen, maar mijn swing voelde goed, ik had een goed game plan en had zin om te spelen. Achteraf is dat misschien geen goede keuze geweest. Wij zitten zo'n twintig kilometer van Delhi af en hier is het al heel slecht. De scholen zijn dicht en mensen worden geadviseerd om de straat niet op te gaan, en wij gaan 54 holes golfen. Er zijn hier fijnstofwaardes tussen de 400 en 450 gemeten terwijl de norm in Nederland volgens mij 20 is. Ik kijk er naar uit om hier morgenochtend weg te gaan. Dit was schandalig en ik denk dat dit nog wel een staartje krijgt. Dit resultaat neem ik mee, en ik kom hier hopelijk nooit meer terug. Nu snel de pijlen op volgende week en het toernooi in China. We spelen op een baan die mij goed ligt en al twee keer in de top 20 ben geëindigd', aldus Van Dam.

De zege ging naar rookie Camille Chevalier. De Française ging het beste om met de extreme omstandigheden en noteerde een birdie op de laatste hole voor een totaal van -12 en een slag voorsprong op Michele Thomson, de leidster na 36 holes.

Eindstand.

Recent sprak GOLF.NL met Anne van Dam:

Lees meer over

Anne van Dam LET