Veluwse
Veluwse GC

Lustrum Old Course Loenen en Veluwse

31 mei 2017 Redactie GOLF.NL
Old Course Loenen en de Veluwse Golf Club vieren deze zomer het tweede en twaalfde lustrum.

Old Course Loenen 

Old Course Loenen viert het 10-jarige bestaan onder meer met een historisch evenement op 25 juni. In het dorpshart van Loenen aan de Vecht wordt dan de allereerste ‘colf’-partij uit 1297 opnieuw gespeeld. De lustrumcommissie van Old Course Loenen:

De geschiedenis over het ontstaan van de golfsport is te herleiden tot 27 juni 1296, toen graaf Floris de Vijfde nabij Muiden werd vermoord. De moordenaars, op de hielen gezeten door getrouwen van de graaf van Holland, zochten hun toevlucht in kasteel Kronenburg in Loenen aan de Vecht. Na belegering en uithongering viel hoofdverdachte Gerard van Velsen op 26 december 1296 in handen van zijn belagers. Hij werd geradbraakt en in een ton door de straatjes van Loenen gerold.

Ter herinnering aan dit volksgericht trokken een jaar later twee partijen van vier spelers met houten stokken en een bal langs diezelfde route voor het spelen van een zogenoemde colf-partij. Men begon bij het Rechthuys van Loenen, met als eerste ‘doel’ de keukendeur van kasteel Kronenburg. De partij ging verder door de Dorpsstraat naar de molen en vervolgens naar ‘Huis te Velde’. De partij die de minste slagen nodig had kreeg bier geschonken en er waren appels voor de omstanders. Via het Regthuys belandde men uiteindelijk in de herberg, waar het feest met nog meer bier werd voortgezet.

De Loenense colfpartij werd een jaarlijkse traditie, totdat in 1837 kasteel Kronenburg wegens verval werd afgebroken.

Colf werd inmiddels van Friesland tot in Brussel gespeeld, hetgeen valt op te maken uit verboden en reguleringen die door de plaatselijke overheden werden afgekondigd. Het spel met de harde bal werd vaak als te hinderlijk ervaren, terwijl ook nog wel eens ruitje sneuvelde.

Het is zeer aannemelijk dat Hollandse zeevaarders en vissers het colfspel naar de Schotse kust hebben overgebracht, waar het zich als ‘golf’ verder heeft ontwikkeld. Loenen aan de Vecht mag zich daarom met enig recht de bakermat van colf, het latere golf, noemen. Zelfs in het British Museum of Golf te St. Andrews, waar de Schotse origine van het moderne golfspel uitbundig wordt verkondigd, ontkent men niet dat in Nederland al in de vroege middeleeuwen colf werd gespeeld. Ten bewijze daarvan liggen in een hoekje van het museum enkele stokken en zes Delfts blauwe tegels met colf-tafereeltjes. En er zijn zelfs Schotten die, weliswaar na enig aandringen, erkennen dat: ‘Golf was born in Holland, but made in Scotland.

Meer informatie over de club en het lustrum: oldcourseloenen.nl.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Veluwse

De Veluwse bestaat in 2017 zestig jaar en viert dat met verschillende wedstrijden en activiteiten. Er verschijnt dit jaar ook een lustrumboek. 

Voorafgaand aan deze lustrumweek (27 augustus-2 september) gaan teams van zes golfers in een estafettevorm 60 holes spelen. Van vroeg in de ochtend tot laat in de avond gaan 126 golfers de baan in.

De Veluwse Golf Club is op 15 oktober in 1957 in hotel Oranjeoord te Hoog Soeren opgericht, waarna men is begonnen met golfen op een stuk grond van ongeveer 6 hectare in Park Berg en Bos te Apeldoorn. Toen duidelijk werd dat een golfclub levensvatbaar was ging men op zoek naar een terrein om een echte baan aan te leggen. Via contacten met de Koninklijke Houtvesterij werd Hoog Soeren onder de loep genomen. Het meest geschikt bleek toen een stuk grond bestaande uit een kalverweitje, een stukje bos, een dorpsvoetbalveldje, een korenveldje en de vuilnisbelt van Hoog Soeren. 

Nadat Prinses Wilhelmina toestemming had gegeven voor de aanleg van een 9 holes baan, op voorwaarde dat enkele karakteristieke boomgroepen behouden zouden blijven, konden de voorbereidingen beginnen. De buitengrenzen van de golfbaan bestonden al min of meer, waardoor de boomgroepen die de baan nu nog steeds begrenzen dan ook al zeer oud zijn.

De Engelse architect C.K. (Ken) Cotton werd bereid gevonden de baan te ontwerpen. In maart 1962 is begonnen met de aanleg van de huidige baan en op 18 mei 1963 was de officiële opening van de huidige baan. In de jaren 2015-2016 heeft de golfbaan een groot aantal aanpassingen en verbeteringen ondergaan, waarmee de Veluwse Golf Club zich momenteel op de internet site van Leadingcourses heeft weten te rangschikken op de 5e plaats van alle 9 holes golfbanen in Nederland. De club heeft ongeveer 400 leden.

Meer informatie over de club en het lustrum: veluwsegolfclub.nl.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}