Golf en geld: prijsdifferentiatie op Nederlandse golfbanen

31 mei 2017 Redactie GOLF.NL
In de rubriek Golf en geld aandacht voor prijsdifferentiatie op Nederlandse golfbanen (verschillende prijzen op verschillende momenten). Golfbaanexploitant BurgGolf heeft een nieuwe stap op dit gebied gezet.

Prijsdifferentiatie is in de reiswereld en hotelindustrie al jaren heel normaal. De Nederlandse golfwereld is pas recent met gedifferentieerde tarieven (variabele prijzen) gaan werken, wat betreft greenfees én lidmaatschappen. 

Wat betreft greenfees was er tot voor kort alleen verschil in prijs voor een weekendronde of doordeweeks rondje en voor jeugd en volwassenen. Een deel van de banen had winterprijzen of werkte met early bird- en twilight-tarieven.

Het idee van prijsdifferentiatie is dat je met verschillende tarieven de bezetting verspreidt en omzet optimaliseert. Op sommige momenten, bijvoorbeeld vrijdagmiddag of zondag 11 uur, wil iedereen spelen en zijn veel golfers bereid een hoog tarief te betalen. Als een golfbaan op zaterdagmiddag vrijwel leeg is, dan is dat zonde en is het mooi meegenomen als je toch nog wat spelers kunt trekken met lage tarieven. 

Er was tot zo'n tien jaar geleden weinig reden voor golfbanen om goed omzetmanagement te plegen omdat de vraag groot was. Nu is er meer aanbod aan golfbanen dan vraag van golfers. Het loont nu om verschillende prijzen te hanteren. Om de opbrengst met verschillende prijzen te maximaliseren, is het wel noodzakelijk dat een golfbaan over veel data beschikt en een goed reserveringssysteem. 

3 Tijden bij BurgGolf

Op dit moment hanteren de meeste banen verschillende tarieven op maandag tot en met donderdag, op vrijdag en in het weekend en op feestdagen. Daarnaast bieden steeds meer banen korting als je vroeg of heel laat op de dag speelt. En Het Rijk Golfbanen (Nunspeet, Nijmegen, Margraten, Sybrook) biedt bijvoorbeeld greenfees zonder diner en greenfees met diner.

BurgGolf heeft dit voorjaar een stap gezet op het gebied van omzetmanagement via variabele prijzen. De golfbaanexploitant werkt sinds 1 april niet meer met prijzen voor dagen in de week (maandag-donderdag, vrijdag, zaterdag-zondag) maar met vraag en aanbod per dag. Als je de website van BurgGolf bezoekt om een greenfee te boeken (klik hier), dan zie je deze drie categorieën staan. 

  1. Peaceful
  2. Popular
  3. Peak

BurgGolf verdeelt elke dag dus onder in rustige uren, populaire uren en piekuren. Op de Peaceful-tijden speel je bij BurgGolf negen holes voor €19,50 en 18 holes voor 39 (bij BurgGolf is 18 holes gewoon twee keer de prijs van negen). Op de Popular- en Peak-uren betaal je meer voor een greenfee. BurgGolf sprak in een bericht aan klanten over 'een nieuw tariefstelsel voor greenfees dat beter moet aansluiten bij de ontwikkelingen en de wensen in de golfmarkt.' 

Voor de klant is het prijssysteem van BurgGolf vereenvoudigd: er is geen early bird- of twilight-tarief meer. En golfers kunnen op bepaalde tijden van de dag voor voordelige tarieven spelen op de zes BurgGolf-banen (Gendersteyn in Veldhoven, De Haverleij in 's Hertogenbosch, De Purmer in Purmerend, Sint Nyk in St Nicolaasga, De Berendonck in Wijchen en Westerpark in Zoetermeer).

Het nieuwe prijssysteem biedt BurgGolf de mogelijkheid om het aanbod te spreiden. Wie voor het voordeligste tarief wil spelen, komt niet meer op de drukste tijden. De tarieven voor Peaceful, Popular en Peak kunnen wel per dag en per baan verschillen want ze zijn afhankelijk van vraag en aanbod. Elke BurgGolf-baan heeft een eigen manager en die kan naar eigen inzicht de Peaceful-tijden verruimen als de baanplanning dat toelaat. 

Wie heel veel speelt, kan nog altijd BurgGolf LoyalTee-lid worden. LoyalTee-leden krijgen greenfeekorting op alle BurgGolf-banen.

De zes BurgGolf-locaties hebben allemaal een restaurant en golfshop. Het bedrijf exploiteert in totaal 165 holes en telt 231 medewerkers.

Reacties

Reacties zijn welkom. Heb je ideeën over prijsdifferentiatie op golfbanen? Ken je banen met een bijzondere prijsvariatie op het gebied van greenfees? Laat het ons weten via via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook.Golf en geld

Augusta
De financiële kant van de Masters
05 apr
Tiger Woods en Roger Federer in 2007
Woods niet langer sporter met meeste prijzengeld
23 nov
Arnold Palmer in 2016
Palmer 2de op lijst dode grootverdieners
03 nov
arnold palmer wodka ketel one
Golf en geld: wodka en Arnold Palmer
21 sep
joost luiten
Luiten op de career money list
06 sep
Trump golfbanen
Golf en geld: dalende inkomsten op Trumps golfbanen
30 aug
golf shop
Golf en geld: de grootste afzetmarkten
23 aug
groen jasje Masters
Golf en geld: wat kost een groen Masters-jasje?
16 aug
Schrale troost voor gokker: laatste major goed voorspeld
14 aug
Golf4All Harderwijk
Golf en geld: 6-holes rondjes of afrekenen per hole
09 aug
Rory McIlroy en caddie J.P. Fitzgerald
Golf en geld: hoeveel verdient een caddie?
02 aug
Wolf Point Club
Golf en geld: privébaan te koop, $ 7,7 miljoen
26 jul
stenson
Golf en geld: gokken op golf
19 jul
Claret jug
Golf en geld: hoeveel procent wint de winnaar?
12 jul
Ryder Cup
Golf en geld: wat kost een kaartje voor de Ryder Cup?
05 jul
Brooks Koepka
Golf en geld: golfgokker maakt kans op £2 miljoen
28 jun
Bernhard Langer na zijn zege in mei in de Regions Tradition
Golf en geld: 22 miljoen euro verdiend (als senior)
21 jun
US Open golf tickets
Golf en geld: wat kost een kaartje voor het US Open?
14 jun
Rory McIlroy
Golf en geld: meest verdienende atleten in 2017
08 jun
The business Golfer
Golf en geld: 1 bedrijfslidmaatschap op 10+ topbanen
07 jun
BurgGolf
Golf en geld: prijsdifferentiatie op Nederlandse golfbanen
31 mei
PXG
Golf en geld: een wedge die duurder is dan een driver
24 mei
FedEx Cup
Golf en geld: FedEx verlengt contract maar stelt unieke eis
17 mei
Race to Dubai
Golf en geld: het prijzengeld op de European Tour
10 mei
Topgolf
Golf en geld: Topgolf naar Mexico, wanneer Europa?
03 mei
Padraig Harrington
Golf en geld: de eerste prijs in het Brits Open
26 apr
Race to Dubai
Golf en geld: hoeveel prijzengeld is kaartbehoud?
19 apr
Stenson
Golf en geld: rangefinders
12 apr
Rory McIlroy
Golf en geld: '$100 miljoen' voor McIlroy
06 apr
Augusta
Golf en geld: de Masters
29 mrt

Lees meer over

Banen Clubs