Golf en geld: prijsdifferentiatie op Nederlandse golfbanen

31 mei 2017 Redactie GOLF.NL
In de rubriek Golf en geld aandacht voor prijsdifferentiatie op Nederlandse golfbanen (verschillende prijzen op verschillende momenten). Golfbaanexploitant BurgGolf heeft een nieuwe stap op dit gebied gezet.

Prijsdifferentiatie is in de reiswereld en hotelindustrie al jaren heel normaal. De Nederlandse golfwereld is pas recent met gedifferentieerde tarieven (variabele prijzen) gaan werken, wat betreft greenfees én lidmaatschappen. 

Wat betreft greenfees was er tot voor kort alleen verschil in prijs voor een weekendronde of doordeweeks rondje en voor jeugd en volwassenen. Een deel van de banen had winterprijzen of werkte met early bird- en twilight-tarieven.

Het idee van prijsdifferentiatie is dat je met verschillende tarieven de bezetting verspreidt en omzet optimaliseert. Op sommige momenten, bijvoorbeeld vrijdagmiddag of zondag 11 uur, wil iedereen spelen en zijn veel golfers bereid een hoog tarief te betalen. Als een golfbaan op zaterdagmiddag vrijwel leeg is, dan is dat zonde en is het mooi meegenomen als je toch nog wat spelers kunt trekken met lage tarieven. 

Er was tot zo'n tien jaar geleden weinig reden voor golfbanen om goed omzetmanagement te plegen omdat de vraag groot was. Nu is er meer aanbod aan golfbanen dan vraag van golfers. Het loont nu om verschillende prijzen te hanteren. Om de opbrengst met verschillende prijzen te maximaliseren, is het wel noodzakelijk dat een golfbaan over veel data beschikt en een goed reserveringssysteem. 

3 Tijden bij BurgGolf

Op dit moment hanteren de meeste banen verschillende tarieven op maandag tot en met donderdag, op vrijdag en in het weekend en op feestdagen. Daarnaast bieden steeds meer banen korting als je vroeg of heel laat op de dag speelt. En Het Rijk Golfbanen (Nunspeet, Nijmegen, Margraten, Sybrook) biedt bijvoorbeeld greenfees zonder diner en greenfees met diner.

BurgGolf heeft dit voorjaar een stap gezet op het gebied van omzetmanagement via variabele prijzen. De golfbaanexploitant werkt sinds 1 april niet meer met prijzen voor dagen in de week (maandag-donderdag, vrijdag, zaterdag-zondag) maar met vraag en aanbod per dag. Als je de website van BurgGolf bezoekt om een greenfee te boeken (klik hier), dan zie je deze drie categorieën staan. 

  1. Peaceful
  2. Popular
  3. Peak

BurgGolf verdeelt elke dag dus onder in rustige uren, populaire uren en piekuren. Op de Peaceful-tijden speel je bij BurgGolf negen holes voor €19,50 en 18 holes voor 39 (bij BurgGolf is 18 holes gewoon twee keer de prijs van negen). Op de Popular- en Peak-uren betaal je meer voor een greenfee. BurgGolf sprak in een bericht aan klanten over 'een nieuw tariefstelsel voor greenfees dat beter moet aansluiten bij de ontwikkelingen en de wensen in de golfmarkt.' 

Voor de klant is het prijssysteem van BurgGolf vereenvoudigd: er is geen early bird- of twilight-tarief meer. En golfers kunnen op bepaalde tijden van de dag voor voordelige tarieven spelen op de zes BurgGolf-banen (Gendersteyn in Veldhoven, De Haverleij in 's Hertogenbosch, De Purmer in Purmerend, Sint Nyk in St Nicolaasga, De Berendonck in Wijchen en Westerpark in Zoetermeer).

Het nieuwe prijssysteem biedt BurgGolf de mogelijkheid om het aanbod te spreiden. Wie voor het voordeligste tarief wil spelen, komt niet meer op de drukste tijden. De tarieven voor Peaceful, Popular en Peak kunnen wel per dag en per baan verschillen want ze zijn afhankelijk van vraag en aanbod. Elke BurgGolf-baan heeft een eigen manager en die kan naar eigen inzicht de Peaceful-tijden verruimen als de baanplanning dat toelaat. 

Wie heel veel speelt, kan nog altijd BurgGolf LoyalTee-lid worden. LoyalTee-leden krijgen greenfeekorting op alle BurgGolf-banen.

De zes BurgGolf-locaties hebben allemaal een restaurant en golfshop. Het bedrijf exploiteert in totaal 165 holes en telt 231 medewerkers.

Reacties

Reacties zijn welkom. Heb je ideeën over prijsdifferentiatie op golfbanen? Ken je banen met een bijzondere prijsvariatie op het gebied van greenfees? Laat het ons weten via via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook.Laatste nieuws

Geen nieuws gevonden

Lees meer over

Banen Clubs