De Lage Vuursche: nr 4 in de ranglijst van best onderhouden golfbanen

Top 10 best onderhouden golfbanen

19 mei 2017 Redactie GOLF.NL
Wat zijn de best onderhouden golfbanen in Nederland? We vroegen het aan de jury van de GOLF.NL Top 50.

Dit voorjaar is de GOLF.NL Top 50 van beste 18-holes golfbanen in Nederland verschenen, een ranglijst samengesteld door een jury van deskundigen. We vroegen de juryleden ook welke banen het best onderhouden worden. Hier volgt een ranglijst op basis van reacties van het Top 50 panel.

  1. The Dutch - Jurylid Leonard van Nunen: “Verreweg de beste greens van Nederland.” Richard Kind: “Ze onderhouden de greens alsof het hun eigen kinderen zijn.” Xavier Champagne: “Toponderhoud is eigen aan de nieuwe ‘high end’ banen die met kwaliteit en service willen scoren.”
  2. Haagsche - “De baan ligt er het hele jaar door geweldig bij (ook in de winter)”
  3. De Pan
  4. Lage Vuursche
  5. Kennemer
  6. Noordwijkse
  7. Hilversumsche
  8. Eindhovensche
  9. Hoge Kleij
  10. Heelsumse

Duurzaamheid is het belangrijkst

The Dutch is met ruime voorsprong nummer 1 op deze ranglijst, maar juryleden maken er wel opmerkingen bij. “Het onderhoud op The Dutch is top,” zegt een lid van het panel, “maar dat is niet zo gek als je kijkt naar de daar beschikbare onderhoudsbudgetten en aantallen greenkeepers.” “Het toponderhoud op een baan als The Dutch moet niet als maatstaf gezien worden voor andere verenigingen”, vult een ander jurylid aan. “Het jarenlange structurele onderhoud op De Pan en de moderne agronomie van de Kennemer zijn een beter voorbeeld voor andere clubs.”

Jurylid Martin Lehmann wijst er op dat Nederlandse banen over het algemeen te zacht zijn: “De gedachte dat golfbanen diepgroen van kleur moeten zijn, heerst nog steeds. Maak banen zo hard en droog als mogelijk. Het mes snijdt dan aan vier kanten: meer lengte voor hogere handicappers, moeilijker voor lage handicappers, besparing van water, minder ziektes in het gras.”

“Onderhoud moet duurzaam zijn, dus gericht op behoud van de juiste grassoorten, met minimaal gebruik van water, kunstmest en bestrijdingsmiddelen”, vervolgt Lehmann. “Of we het nou leuk vinden of niet, de ‘Green Deal’ zal hoe dan ook effect gaan hebben op het golfbaanonderhoud in ons land! En als je naar deze aspecten kijkt, heeft De Pan op dit moment het beste onderhoud in Nederland.”

Uit een inventarisatie bij de banen voor deze Top 50 blijkt dat veel banen zich voorbereiden op de Green Deal (een toekomst zonder - of vrijwel zonder - gewasbeschermingsmiddelen). Een paar voorbeelden:

  • Grevelingenhout: “Over twee jaar hopen we te kunnen melden dat wij volledig pesticidenvrij opereren met behoud van het door ons gewenste kwaliteitsniveau van de golfbaan.”
  • Goyer: “De afgelopen twee jaar hebben we als 'best practice' de korte baan (South Course) onderhouden zonder toepassing van chemische bestrijdingsmiddelen. Dit om te leren en een voorschot te nemen op mogelijke wetgeving in 2020.”
  • De Turfvaert: “We focussen ons nu reeds op 2020; een tijdperk met geen (minimaal) bestrijdingsmiddelen en een verdere beperkingen in meststoffengebruik.”
  • ‘t Zelle: “We bereiden ons voor op de effecten van de Green Deal: licht en lucht op afslagplaatsen en greens, speellijnen, etc.”
  • De Lage Vuursche: “Het is van belang om de balans te vinden in het volgen van de Green Deal, maar dan toch op een manier dat de leden en gasten van onze leden geen of zo min mogelijk verschil constateren in presentatie, speelkwaliteit en balrol.”
  • Eindhovensche: “Het bevorderen van ‘firm and fast’ omstandigheden door een snoei- en kapplan leidt niet alleen tot agronomisch spectaculaire verbeteringen maar tevens tot ecologische: ons verbruik aan water, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen is in de afgelopen periode sterk verminderd en zal nog verder verminderen.” 

Reacties

Denk je er anders over? Wat zijn volgens jou goed onderhouden banen? Laat het ons weten via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook.

Fred per mail: 

'Ik plaats graag een reactie. We spelen op Capelle Golf club. Dit is een zeer goed onderhouden baan. Zelf heb ik op vele banen gespeeld, die in uw top 20 staan, en onze baan staat daar niet tussen. Onze baan behoort zeker in de top 20. Onze baan is gemiddeld 5 meter onder NAP dDus extreem lastig in onderhoud. En toch geweldig van kwaliteit. Compliment voor onze greenkeepers. PS: Tijdens de competities vele complimenten gekregen over onze baan.'

Dick per mail: 

'Ik ben erg onder de indruk hoe goed golfbaan Spaarnwoude onderhouden wordt. Een enorm complex en voor Noord Holland prachtig gelegen in de bomen.'

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Bekijk hier de GOLF.NL Top 50 en meer ranglijsten.




}