Haagsche
Honderd euro kost een greenfee op de Koninklijke Haagsche, de nr-1 baan van Nederland.
Beeld: GOLF.NL

Column: Golf te duur voor een volkssport?

18 mei 2017 Redactie GOLF.NL
'Golf in Nederland is veel te duur, blijft daardoor elitair en wordt nooit een volkssport.' Dat wordt vaak gezegd en in een column vraagt Gerard Louter van GOLF.NL zich af of golf in Nederland werkelijk zo duur en elitair is.

In het onlangs verschenen magazine GOLF.NL is de nieuwe Top-50 beste banen van Nederland gepubliceerd. Altijd leuk zo’n lijst, maar onvermijdelijk ook een beetje voorspelbaar. De top-3 bestaat ook nu weer uit oude, klassieke banen: 1. Haagsche 2. De Pan en 3. Noordwijk. 

Bijna net zo voorspelbaar zijn de reacties van lezers die bij GOLF.NL binnenkomen. Wat Max Palfenier schreef op Facebook vat veel van die reacties wel zo’n beetje samen: ‘Las het artikel over de 50 topbanen van Nederland. Gezien de greenfees die je daar moet betalen is golf nog steeds een hoogst elitaire sport. Het verbaast me dan ook niet dat het aantal actieve spelers aan het afnemen is.’ 

Het wordt vaak gezegd, golf in Nederland is erg duur, blijft daarom hoogst elitair en wordt nooit een volkssport. Voor een rondje op de Haagsche, De Pan of Noordwijk betaal je 100 euro. Volgens veel Nederlandse golfers is golf in Groot-Brittannië en de VS wel een volkssport. Het tijdschrift Golf Monthly publiceerde eind vorig jaar de top-100 beste banen van Groot-Brittannië en Ierland. 

1. Trump Turnberry Resort Ailsa Course, Green Fee 350 pond (hoogseizoen).

2. Muirfield, Green Fee 230 pond.

3. Royal County Down, Green Fee 220 pond. 

Daar steekt die 100 euro greenfee voor onze beste baan de Koninklijke Haagsche wat zieligjes bij af. De VS is met 25 miljoen golfers en veel wereldtoppers het toonaangevende golfland in de wereld. Dit is de top-3 beste banen van de VS volgens het gerenommeerde tijdschrift Golf Digest. 

1. Pine Valley

2. Augusta National

3. Cypres Point Club

De prijzen voor de greenfees op die drie banen kan ik niet vermelden. Waarom niet? Extreem besloten clubs. Je komt makkelijker op de top van de Mount Everest dan als niet-genodigde op de eerste tee van die ultra-exclusieve clubs. 

Nee, dan de Haagsche, De Pan en Noordwijk, onze exclusieve clubs. Op die banen kun je, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht en beweerd, gewoon greenfee spelen. Ja, er zijn restricties. Spelen kan alleen op beperkte tijden en met een niet al te hoge handicap (max 24). Maar je kunt, ook hartje hoogseizoen, voor 100 euro (NGF A- B- en C- leden) spelen op de Haagsche, een baan van wereldklasse (plek zes in de Top 100 Continental Europe van het Britse Golf World). Honderd euro is heel veel geld maar De Haagsche is het dubbel en dwars waard. 

Ruitjesbroeken

In echte golflanden als de VS en Groot-Brittannië wemelt het natuurlijk ook van de goede golfbanen waar je voor heel weinig kunt golfen. Hoe zit dat in Nederland? Binnen een straal van nog geen vijf kilometer van de Koninklijke wellicht een tikkie elitaire Haagsche Golf & Country Club, kun je spelen op banen als Duinzicht, Groen-Geel en De Kieviten. De respectievelijke greenfees voor 18 holes: 30, 22 en 25 euro. Het betreft hier 9-holes par-3/-4 banen die de GOLF.NL Top-50 nooit gaan halen, maar je kunt er met veel plezier spelen en het spel leren.

Op veel plekken in Nederland zijn vergelijkbare, niet dure en laagdrempelige golfbanen te vinden. Het AD schreef een paar weken terug over Golfclub Noordeloos. De kop van het artikel: ‘Tijd van ruitjesbroeken op de golfbaan is voorbij.’ Noordeloos, een 9-holes par-3 baan in Zuid-Holland, vraagt voor een jaar lang onbeperkt speelrecht 281,50 euro. Op de website staat: ‘We zijn een golfbaan zonder drempels. Gastvrijheid en plezier in de sport staan bij ons voorop!’

Afhakers

Meer laagdrempelige, goedkope en kwalitatief goede golfbanen – niet alleen par-3/-4 - zijn natuurlijk zeer gewenst, maar het golfaanbod in Nederland is ook nu al redelijk divers. De prijs voor een greenfee op de volwaardige 18-holes banen zit tussen de 100 euro en pakweg 40 euro. Zes tientjes verschil tussen de duurste en de goedkoopste banen, wie nivelleren een feestje vindt, moet hier vrolijk van worden. 

Kan golf een stuk goedkoper? Als je kijkt naar de kosten voor aanleg en onderhoud van banen vrees ik dat er niet al te veel ruimte is. Wordt golf in Nederland daarom nooit een volkssport? Uit allerlei onderzoeken blijkt dat de prijs van golf voor veel afhakers zeker niet de belangrijkste reden is om te stoppen. Vooral het niet thuis en welkom voelen op een golfbaan doet golfers die met de sport begonnen zijn vaak binnen een paar jaar weer afhaken. Wil golf in Nederland ooit in de buurt komen van een volkssport, dan moet vooral daar iets aan gedaan worden. Wie zich welkom en thuis voelt op een golfbaan is doorgaans bereid de prijs voor golf in Nederland te betalen.

Gerard Louter

}