Tip van de week: IJzerspel #3

15 mei 2017 Redactie GOLF.NL
Het is voorjaar en het mooie weer zit er aan te komen. Tijd om de ijzers aan te scherpen en in topvorm aan het golfhoogseizoen te beginnen! De derde tip in deze 'ijzersterke' maand komt van Marcella Neggers, PGA Professional op de Eindhovensche.

'De twee ijzertips die mijn PGA-collega's de afgelopen twee weken hebben gegeven kan ik alleen maar onderstrepen. Waar ik het deze week graag kort over wil hebben is hoe je met een ijzer een lagere of hogere balvlucht kunt slaan.

Neem de zesde hole van de Eindhovensche. Als je daar je drive te veel op rechts slaat, moet je over een serieus hoge boom slaan naar de green. Veel amateurs passen hun swing aan om een lage of hoge bal te slaan, met alle gevolgen van dien, terwijl je met het aanpassen van de balpositie in je stand heel eenvoudig de balvlucht kunt veranderen.

De basis is simpel: als je een hoge bal wilt slaan, breng je de bal meer voorin je stand - dus voor een rechtshandige speler meer naar links en voor een linkshandige speler meer naar rechts. Voor een lagere balvlucht breng je de bal meer terug in je stand. Als je je balpositie terug in je stand brengt, zijn je handen bij het (vervroegde) raakpunt meer voor de bal en heeft je club op het moment van raken minder loft, en dat zorgt voor een lagere balvlucht. Aan je swing hoef je dus niks te veranderen!

Het terugbrengen van je bal in je stand werkt trouwens ook heel goed bij moeilijke liggingen waarbij je graag zeker wilt zijn dat je eerst de bal raakt en de kans op zuiver contact vergroot. Let wel op dat als je de bal meer terug in je stand brengt, dat er dan een grotere tendens is om de bal naar links te slaan.  Je kunt dit probleem oplossen door een klein beetje open te gaan staan door je linkervoet iets meer naar achter te plaatsen. Als je open staat, is het makkelijker om door de bal heen te draaien en ben je minder geneigd om met je schouders naar beneden te komen.

Ga de baan in en probeer de verschillende balposities uit. Succes!'

Marcella Neggers is PGA Professional op de Eindhovensche.


Voor meer artikelen over de regels, ga naar GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regelnieuws.  
Voor meer artikelen over de regels, ga naar GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regelnieuws.  

Lees meer over

Instructie