Tip van de week: Chippen #3

19 juni 2017 Redactie GOLF.NL
Het is tijd om te gaan scoren rondom de green met de GOLF.NL Chip-in weken! Deze week is de beurt aan Guido Loning, PGA Professional op Het Rijk van Nijmegen en NGF-coach (C-selectie).

'Ik zie nog steeds dat veel golfers van buiten de green vaak voor de putter gaan en niet kiezen voor een chip. Waarom? Omdat iedere golfer weet wat er gebeurt als je de bal putt: de bal rolt. 

Dat is logisch, maar wat veel golfers minder logisch vinden is dat als de bal wordt gechipt, de club de bal omhoog brengt met de loft van de club. Chippen lijk wat dat betreft heel erg op putten: de club bepaalt of de bal vliegt of niet, en niet de beweging.

Hoe train je nou het gevoel dat de club de bal voor je omhoog slaat, zonder dat je met je handen - of een andere beweging - onder de bal hoeft te komen? 

Het begint met een goede set-up. De positie van de bal is in het midden - of iets meer achter in je stand, maar niet te veel. De gewichtsverdeling in je stand is 65 % op de voorste voet en 35 % op de achterste voet.

De handen zijn iets voor de bal en tijdens de beweging gebruik je niet je polsen. Wanneer je de zool van de club over het gras veegt (alsof je het gras maait), laat je de club het werk doen.

Om een goed gevoel voor het "sweepen" te ontwikkelen kan je het volgende doen: pak een tourstick vast met twee handen en plaats het uiteinde zo ver mogelijk bij je vandaan buiten de achterste voet op de grond. Duw de stick vervolgens lichtjes tegen de grond en veeg de stick (in een chipbeweging) zo ver als je kunt voor je langs en voorbij de voorste voet. De stick sleept over het gras. Als je bij deze beweging je polsen zou gebruiken lukt het niet om de stick lang over de grond te sweepen. Dit is precies dezelfde beweging die je nodig hebt bij het chippen.

In deze video kun je goed zien hoe het moet:

Neem nu de club waarmee je wilt chippen en probeer bij impact het vegende gevoel van een "sweep" te krijgen. Je maait de club door het gras, maar slaat niet in de grond.  

Met welke club je dit doet maakt niet. Als je de bal sneller wilt laten rollen kan je voor een lagere ijzer met minder loft kiezen. Succes met oefenen!'

Guido Loning is PGA Professional op Het Rijk van Nijmegen en NGF-coach van de C-selectie.

Lees meer over

Instructie