Tip van de week: Chippen #1

5 juni 2017 Redactie GOLF.NL
Het is tijd om te gaan scoren rondom de green met de GOLF.NL Chip-in weken! De eerste tip komt van Sander van Duijn, PGA Professional op Houtrak en winnend coach van de heren van Houtrak in de NGF Hoofdklasse Competitie 2017.

'Bij het trainen van de competitieteams in de afgelopen winter hebben we hard gewerkt aan het korte spel. Hierbij zie je dat veel spelers bij slagen rond de green moeite hebben met afstandscontrole. De belangrijkste oorzaak is dat het contact tussen club en bal niet constant is en de snelheid van de club per slag verschilt. Dit maakt de speler onzeker en dat leidt vaak tot een minder resultaat.

Wat ik met de spelers heb geoefend is de chip met een hybride en een puttbeweging.

Pak een hybride (3, 4 of 5) vast en gebruik een puttgrip. Sla vervolgens de bal met een puttbeweging naar de hole. Je zult zien dat het aan het begin nog een beetje wennen is, want de bal houdt langer zijn snelheid. Dat komt omdat een hybride - naast dat hij langer is - meer loft heeft dan een putter en de bal in het gras dus een paar keer stuitert voordat hij echt weerstand krijgt van het gras. Als je een putter zou gebruiken dan zou de bal sneller gaan rollen en meer weerstand krijgen.

Deze slag met een hybride is natuurlijk niet aan te raden in het hoge gras, maar alleen op plekken buiten de green waar het gras iets korter is. Deze slag kun je ook uitvoeren met een sandwedge, pitchingwedge of een andere club.

Ga er mee experimenteren en onthoud de volgende stappen:

  • Pak de club korter vast en gebruik een puttgrip
  • De balpositie is hetzelfde als bij het putten
  • Zorg dat de shaft iets meer rechtop staat door iets dichterbij de bal te gaan staan, ook al gebeurt dit vaak automatisch met een puttgrip
  • Maak vervolgens in hetzelfde ritme als bij een putt een chip

Succes met scoren rondom de green!'

Sander van Duijn is PGA Head Professional op Golfclub Houtrak.


Voor meer artikelen over de regels, ga naar GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regelnieuws.  
Voor meer artikelen over de regels, ga naar GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regelnieuws.  

Lees meer over

Instructie