Gut Heckenhof
Het hotel van Gut Heckenhof
Stromberg
Het hotel van Stromberg
Vesper
Het hotel van Vesper

Duits gemak dient de golfmensch

26 juli 2017 Redactie GOLF.NL
Je bed nooit verder dan een par 4 van de eerste afslag. Wie dat gemak prefereert, kan zijn hart ophalen bij onze oosterburen. GOLF.NL Weekly nam de proef op de som en deed een rondje langs een paar ‘Hotels auf dem Golfplatz’.

Gut Heckenhof

Nog geen twee uurtjes over de grens draaien we met de auto Zum Heckerhof in Eitorf op. Het plaatsje met nog geen twintigduizend inwoners ligt in het glooiende landschap van de regio Nordrhein-Westfalen en hier waan je je toch al een beetje in een andere wereld. Op de parkeerplaats wordt nog hard gewerkt aan de entree van het clubhuis. Bij het overbruggen van de hooguit veertig meter naar het ontvangstgebouw valt de grote zuil met scherm onder een afdakje op. Op het eerste gezicht zou je daar een parkeerautomaat in kunnen herkennen, maar dat doet ver buiten een druk stadscentrum en op het terrein van een golfclub toch een beetje vreemd aan.

Peter Hilla kan een glimlach bij die suggestie niet onderdrukken. Hilla is een van de initiatiefnemers van Hotel & Golfresort Gut Heckenhof en ontvangt ons met open armen. Hoewel hij nu in Oostenrijk woont, is Hilla kind van de regio. Hij heeft slechts een korte demonstratie nodig om de aanwezigheid van wat wij nog voor een parkeerautomaat aanzagen, te verklaren.

Het is de caddiemaster/receptie 2.0. Je kunt hier starttijden reserveren, uitchecken en je rekening betalen. Mocht je dat op een tijdstip willen doen waarop de receptie binnen niet is bezet. Maar, zo zegt Hilla, dit is niet het begin van een club zonder personeel. Het dient slechts de golfer (en ook de golfers van de lokale club die op de baan resideert) die er wel behoefte aan heeft. Wij slaan even over en keuvelen er liever bij de receptie op los…

Het gemak op Gut Heckenhof gaat dus een stukje verder dan een heerlijk bed op par-4-afstand van de eerste tee. Maak van die par 4 maar een par 3 want het gloednieuwe onderkomen met luxe kamers is op nog geen steenworp van de tees 1 en 10 opgetrokken.

Van dat gemak maken wij graag gebruik. Slapen, eten en golfen doe je bij Gut Heckenhof al vanaf 119 euro en met groepen van tien plus wordt het nog voordeliger. Dat kunnen we thuis wel verkopen.

Scherp oog voor detail

Hilla gunt ons even de tijd om te acclimatiseren en in alle rust de natuur op te snuiven, voordat hij ons de volgende dag optrommelt voor een rondje 18 holes. Op de plek waar nu de 27 holes van Gut Heckenhof het landschap sieren was een twintigtal jaren terug niet veel.  

Het duurt even voordat ook de mede-eigenaar zelf ontspannen geniet van het resultaat want hij heeft een scherp oog voor de details. Hilla wil het graag piekfijn in orde hebben dus heel af en toe roept hij de hulptroepen in om iets te fiksen. De baan is fraai, leuk voor alle handicappers en ondanks de glooiing goed te doen met het tasje op de rug. Als we na een aantal holes aan de rand van de baan komen en ver over een lap grond uitkijken, zien we Hilla al glunderen. Daar ligt de kans op potentiële uitbreiding. Op hole 18 durft Hilla op de tee wel een weddenschapje aan te gaan. Wij zetten er graag een flesje wijn op, dat we ons gisteravond bij het diner hebben laten smaken. De gastheer verliest de longest drive. Niet express om zijn gasten te pleasen, zo goed hebben we hem in die paar uur wel leren kennen. Maar drive genoeg bij Hilla, die van Gut Heckenhof al een mooie golfbestemming heeft gemaakt en zal dat alleen nog maar verder verfijnen.

Vanaf Utrecht: 270 km

 • 27 holes park- en bosbaan en 6 holes par-3 (voor beginners)
 • Greenfee 18 holes: vanaf 49 euro.
 • Prijspakker: vanaf 119 euro p.p. heb je al Stay & Play arrangement, inclusief overnachting, ontbijt en diner en een greenfee voor 18 holes.
 • Accommodatie: is spiksplinternieuw. Leuk zijn ook de eenpersoons kamertjes. Niet groot, maar wel alles wat je nodig hebt. Maar je kunt ook een vierpersoons suite boeken. Het nieuw opgetrokken wellnesscentrum lonkt na een ronde net zo hard als het terras van het clubhuis. Ook mooie en functionele ruimtes voor seminars. Het clubhuis steekt daar misschien een beetje schril bij af, maar daar zijn grootste plannen voor gesmeed: de bar zal worden gescheiden van het restaurant en er wordt een nieuw zit- en bargedeelte bij de ingang gemaakt.
 • Omgeving: glooiend landschap, op nog geen half uurtje van Bonn en drie kwartier van Keulen.
 • Tip: parkeer de auto bij het dichtbij gelegen stationnetje en pak de trein vanuit Eitorf naar een van de steden, mocht je het golfuitje nog met een stedentripje willen verrijken.

 > gut-heckenhof.de

Stromberg

Onze volgende stop is Land & Golf Hotel Stromberg. Op zo’n anderhalf uur rijden van Gut Heckenhof en nog een stukje  zuidelijker. We zijn afgedaald naar de regio Rheinland-Pfalz en hier is de aanblik van ons verblijf klassieker dan bij Gut Heckenhof. De ontvangst is niet minder hartelijk. De uniformen van het personeel doen ons Beiers aan maar dat versterkt alleen maar het gevoel dat we er even lekker uit zijn. Het personeel wordt via mooie foto’s aan de wand voorgesteld aan de gasten. De meeste zijn dan ook trouw aan hun werkgever, zo blijkt. In alles merk je dat er aandacht is besteed aan de details. Stap je ’s ochtends de lift in, dan ligt er een matje waarop je een goedemorgen wordt gewenst en later op de dag stap je op een tapijtje dat ons een schönes Abend in het vooruitzicht stelt. De kamers zijn luxe en Soonwald Spa is een heerlijke plek om te ontstressen of bij te komen van een vermoeiend potje golf. Met een verwarmd binnen- en buitenzwembad ben je hier niet van het weer afhankelijk.

Overstekende herten 

Het imposante gebouw is door de jaren heen flink gerenoveerd. Sinds 2008 heeft het hotel zich over de golfbaan ontfermd maar de plaatselijke golfclub die ruim twintig jaar geleden werd opgericht na het aanleggen van deze naar het landschap gevormde golfbaan, is ook nog steeds actief. In het restaurant hebben we al snel een favoriet hoekje gevonden. Daar waar de golfhelden als Jack Nicklaus, Seve Ballesteros en Arnold Palmer met schitterende foto’s de muren sieren. Door de ramen gluren we al verlekkerd naar de drivingrange  en aan het tafeltje nemen we nog even de dagelijkse Hauspost door. Daarin wordt het menu van die avond al verklapt. Maar dat beschouwen we niet als een spoiler, meer als een stimulans om straks op tijd binnen te zijn. Het rondje golf komt wel even in gevaar want er dreigt onweer. De vriendelijke Manuela, die de golfafspraken beheert, doet er alles aan om aan alle wensen te voldoen. We splitsen de ronde uiteindelijk in tweeën, ook vanwege de weersvoorspellingen. Die flexibiliteit stellen we zeer op prijs. 

Vooral in het begin van de ronde – na de eerste hole – maken we hoogtemeters. Al snel komen we in de baan de marshall tegen, die op hole 3 uitlegt dan de afslagplaats helaas een stukje is verplaatst. We kunnen wel even op die plek van het uitzicht genieten maar afslaan moeten we elders. Het iets verderop gelegen huis bleek toch net iets te vaak het mikpunt van afzwaaiers. Na negen interessante holes onderbreken we de ronde en rijden we voorzichtig over de openbare weg terug naar het hotel voor de lunch. Eenmaal binnen bekommeren we ons niet over wat er die middag uit de lucht komt vallen: de spa wacht! 

De volgende dag blijkt die nattigheid buiten toch wel een beetje roet in het eten te gooien. Het gebruik van de buggy wordt onder deze omstandigheden niet toegestaan, maar die hebben we voor negen holes ook niet echt nodig. Op hole 16 worden we nog wel opgeschrikt door een hertenpaar dat de fairway oversteekt. Te snel om met de camera vast te leggen, dus je moet ons op ons woord geloven. Maar ook zonder herten is dit rondje meer dan de moeite waard.

Vanaf Utrecht: 366 km

 • Greenfee voor 18 holes: vanaf  50 euro (hotelgasten 40 euro)
 • Prijspakker: Arrangement Tee Time, vanaf 309 euro pp, inclusief twee overnachtingen, twee keer ontbijt en diner en twee greenfees. Gratis gebruik van wellnessfaciliteiten.
 • Baan: Soonwald is leuk maar niet alle holes zijn lekker aan elkaar ‘geketend’. Na hole 14 moet je een behoorlijk stukje overbruggen naar 15 en daarna is het weer een kort tripje naar 16. Maar dan valt overheen te stappen.
 • Omgeving: In de buurt van Stromberg is genoeg te doen: wandelen, biken of een bezoekje brengen aan een wijnboer (de Moesel is niet ver weg). Klassieker maar nog steeds gewaardeerd: de HausPost met een leuke agenda voor de volgende dag.

> golfhotel-stromberg.de

Vesper

Aan al het moois komt een einde maar niet voordat we op weg naar huis nog even een bezoekje brengen aan Golfhotel Vesper in Sprockhövel. Bij aankomst wordt al snel duidelijk dat dit evenmin een plek is waar je snel op bent uitgekeken. Het Bergischen Land is een explosie van natuur waar ruimte voor twee fraaie golfbanen is gevonden. Onze roem was ons vooruitgesneld en de caddiemaster neemt uitgebreid de tijd om te adviseren over welke te spelen golfbaan. Gut Frielinghausen is meer een baan voor de stilisten, terwijl Felderbach de longhitter zal aanspreken. Wij moeten helaas door tijdgebrek een keuze maken en opteren voor Gut Frielinghausen. Het is even slikken als je op de eerste tee staat en tegen een helling aankijkt waar de renners in de Tour de France voor zouden terugdeinzen, maar dat is gezichtsbedrog. Na deze klim wordt alles een stuk makkelijker.

Golfschnuppertag

Het hele complex ademt gezelligheid. Dat vandaag de zon schijnt helpt natuurlijk ook mee, maar het hotel en het dit jaar gerenoveerde restaurant en bar zijn ook met dichte deuren een lekkere plek om bij te komen. Aan het terras grenst een kleine putting green dus wees voorbereid op een bescheiden applausje als het inspelen goed gaat en beducht op geroezemoes als die puttjes daar al niet willen vallen. Ons overkwam natuurlijk het eerste… Gastheer Arnt Vesper en gastvrouw Anke Hartman hebben het goed voor elkaar in Sprockhövel waar ook een levendige golfclub deel uitmaakt van de gemeenschap. Vesper is niet alleen gastvrij voor de doorgewinterde golfer, maar ook als je op zoek bent naar een eerste  kennismaking met de sport.  De Duitsers hebben daar een heerlijk woord voor: schnupper! Een Golfschnuppertag op Vesper helpt je aardig op weg om golf leuk te vinden.  Andere tip: boek een kamer een infraroodcabine om je rug na die achttien holes weer in de relaxmodus te krijgen. Dan zit je die avond nog lekkerder met een witbiertje aan de bar.

Vanaf Utrecht: 217 km

 • 36 holes bosbaan en 9 holes par-3 (voor beginners)
 • Greenfee 18 holes: vanaf  70 euro (hotel-gasten 50 euro)
 • Prijspakker: Arrangement 1, overnachting met ontbijt, greenfee voor 18 holes en diner. Vanaf 135 euro pp.
 • Arrangementen: Vesper is van deze drie bestemmingen de verste, maar de twee diverse banen rechtvaardigen een meerdaags verblijf. De arrangementen van Vesper spelen daar ook op in. Het zwembad ontbreekt, maar we komen hier om te golfen en te herstellen. Dat kan natuurlijk ook door een massage te boeken. 

> golfhotel-vesper.de


Lees meer over

Reizen