camper op de Drentsche
Met de camper op De Drentsche
Beeld: Bert van der Toorn

Met je camper naast de tee

20 juli 2017 Redactie GOLF.NL
Ben jij een van de 100.000 camperaars die Nederland telt? En hou je van golf? Dan ligt het voor de hand om de camper eens pal naast de baan zetten.

Het is eigenlijk zo logisch als wat: met je camper op de golfbaan staan. De omgeving is mooi, het restaurant en de bar op steenworp afstand, de handdoeken liggen klaar in de kleedkamer, de douches zijn warm én je kunt, als je naar buiten stapt, meteen golf spelen. Bovendien zijn er vaak wandel- en fietsroutes in de buurt voor als je een dagje niet wil golfen. Wat wil je nog meer? 

Dirk-Jan Vink, voorzitter van de NVG en directeur van Golfbanen Landgoed Welderen en Bleijenbeek, zag meteen de voordelen van camperplekken. Hij heeft vorig jaar voor zes een vergunning aangevraagd, bij Bleijenbeek. Dit jaar staan er zes voor Welderen in de planning. “We verwachten in 2017 zo’n tweehonderd camperaars. Het merendeel komt golfen maar er zijn er ook die weinig met golf hebben en voor de natuur komen. Wandelen en fietsen. Ze eten in ons restaurant en gebruiken de douches en kleedkamers, waar inderdaad altijd de handdoeken te gebruiken zijn.” 

Het is niet toevallig dat Dirk-Jan Vink een van de voorlopers hierin is. De NVG en de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) hebben vorig jaar gekeken of er iets te combineren valt, nadat bleek dat zes tot acht procent van de NKC-leden golfliefhebber is. De NKC heeft het aantal leden in de afgelopen zeven jaar zien verdubbelen, naar 45.000. Dit is bijna de helft van het aantal camperaars in Nederland: 100.000. Het zijn vooral babyboomers, die met pensioen gaan, vermogend en hoger opgeleid zijn.  

Nieuwe doelgroep

Een camperplek bij een golfbaan creëren vergt een kleine investering; lastiger is het aanvragen van een vergunning. In Nederland mag je je camper niet overal neerzetten (in tegenstelling tot in de meeste andere Europese landen) maar moet er voor elke plek een vergunning worden aangevraagd. Het NKC heeft hierin veel ervaring en helpt organisaties (c.q. golfbanen) in hun contact met de gemeente. 

Maar als dat eenmaal geregeld is, zijn de kosten en moeite te verwaarlozen. Zeker vergeleken met wat het oplevert: een nieuwe doelgroep die gebruikmaakt van golfbaan en horeca. Op de website van NKC campercontact.com (waar camperlocaties te vinden zijn) kun je inmiddels zoeken op het sleutelwoord golf. Je vindt er ook reviews en cijfers. 

Kleine investering

Jelle Paauw, voorzitter van de afdeling Toerisme bij de NVG en manager bij de Drentsche Golf & Country Club, ziet ook kansen. “Voor een gezonde exploitatie moeten banen verder kijken. Toeristisch aanbod is geen oplossing maar kan wel een goede aanvulling zijn. Wij hebben op de Drentsche zes camperplekken. De investering was niet hoog. We hebben stroompaaltjes neergezet en die kosten bij elkaar minder dan duizend euro. De plekken staan niet continue vol maar er is een gestage groei van het aantal kampeerders. Het leuke is dat er ook buitenlanders tussen zitten.” 

Op drie andere clubs in de buurt (De Semslanden, Hooge Graven en De Gelpenberg) zijn nog veertien camperplekken. “We werken al samen, onder meer via de Drentse Greenfeecarroussel, en met dat aanbod in het achterhoofd hebben we een succesvolle campertrail georganiseerd. Voor een gereduceerd tarief speelden de camperaars op de vier banen en overnachtten vanzelfsprekend in hun eigen camper naast de verschillende banen. Voor begin augustus staat de vierdaags campercup in de planning.”

Camperen in de praktijk

GOLF.NL nam eind juni eens een kijkje bij de Drentsche G&CC en trof daar zowaar in een camper naast de tee vier Belgische golfvrienden aan (op de foto hierboven van links naar rechts): Bill Staffopoulos, Wim Boogaerts, Stefan Poppe en Alex Jansen. Zij kiezen elk jaar een golfbaan op een afstand van niet meer dan zeshonderd kilometer en rijden daar met een gehuurde camper naartoe. Elke dag spelen en overnachten ze op een andere golfbaan die maximaal tweehonderd kilometer van elkaar vandaan liggen. In december hebben ze de planning voor de volgende reis al klaar. Ze vragen de golfbanen vooraf of ze terecht kunnen met de camper.

Onder de luifel met een pintje

Bill: “De golfbanen zijn tot nu toe heel enthousiast. En waarom ook niet? Het enige dat wij willen is met de camper zo dicht mogelijk bij de golfbaan staan. Daartegenover staat dat we goede klanten zijn: we maken gebruik van alle faciliteiten van de golfbaan. We ontbijten, lunchen en dineren in het restaurant, we kopen greenfees en na het golfen borrelen we nog even op het terras. Alleen slapen doen we in de camper en met mooi weer zitten we ’s avond nog even voor de camper onder de luifel met een pintje na te genieten van een heerlijke dag golf. De volgende dag rijden we door naar de volgende baan.” 

Wat nog beter zou kunnen? “Een ontbijtservice zou helemaal het einde zijn,” zegt Wim, “waarbij ze verse broodjes en koffie voor je camper neerzetten!”

Campercup

Van 31 juli tot en met 4 augustus wordt de allereerste Campercup georganiseerd. Je kunt met je camper naast de golfbaan overnachten en op vier verschillende Drentse banen spelen met andere camperaars. Kosten: 120 euro per persoon inclusief camperplek en greenfees.

Meer info en inschrijven: campercup.nl.

NKC clubkampioenschap

Van 11 tot en met 13 augustus vindt op Bleijenbeek het NKC Clubkampioenschap plaats. Er worden op zaterdag en zondag achttien holes gespeeld. Kosten: 157,50 euro per persoon (inclusief camperplek, greenfees, diner,  aantal drankjes en twee bittergarnituren). 

Meer info en inschrijven: nkc.nl.


Lees meer over

Reizen