tip

Tip van de week: Putten #3

17 juli 2017 Redactie GOLF.NL
Verre drives, loepzuivere ijzers en dodelijke chips; allemaal belangrijk, maar je hebt er weinig aan als de putts niet vallen. Daarom in de maand juli vijf korte tips op GOLF.NL om ook op de greens te scoren! Robert Wootton van The Dutch geeft Tip #3.

'Ik zie heel veel goede putting tips, maar er zijn er maar weinig die zijn gericht op wat ik de 'strike' noem: het goed raken van de bal midden op het clubhoofd van de putter. Dat is gek, want hoe je de bal raakt is bepalend voor hoe consistent de bal rolt en zijn lijn houdt. Toch zie je dat er maar weinig golfers echt op oefenen. Als je de bal op de teen of hiel van je putter raakt zie je een enorm verlies in snelheid. Probeer het maar eens.

Als je de bal constant in het midden van het clubhoofd kunt raken, ontwikkel je een veel beter gevoel voor snelheid. Dit kun je goed oefenen met twee elastiekjes. Doe de twee elastiekjes 1,5 centimeter links en 1,5 centimeter rechts van de sweetspot om je putter. Sla een paar putts en kijk of je de sweetspot kunt raken. Als je een van de elastiekjes raakt, schiet de bal de verkeerde kant op. Bij deze oefening ben je veel meer bezig met het goed raken van de bal. Ik zeg altijd: "Strike is King!"

Een andere drill die ik vaak gebruik om een beter gevoel voor het goed raken van de bal te krijgen, is een oefening met een marker of een muntje van 5 eurocent. Kies op de green een putt van vijf a zes meter uit. Leg vervolgens een meter voor je bal, op de door jouw gelezen lijn, een muntje. Het doel is om met je putt de bal over de marker te laten rollen. 

Het leuke is dat je deze oefening ook in de baan kunt doen als je bezig bent met een oefenronde. Je krijgt direct feedback op niet alleen je gekozen lijn, maar ook of je de bal goed hebt geraakt. Als je het muntje constant kan raken, zegt dat heel veel over hoe je de bal raakt bij het putten. 

Heb je moeite met korte putts van anderhalve meter? Leg het muntje dan halverwege de putt (in dit geval 75 centimeter) op de door jouw gekozen lijn. Je zult zien dat als je het muntje raakt de bal bijna altijd de hole in gaat. Succes met oefenen!'

Robert Wootton is PGA Professional op The Dutch en eigenaar van SGGT Europe.


Lees meer over

Instructie