tip

Tip van de week: Putten #2

10 juli 2017 Redactie GOLF.NL
Verre drives, loepzuivere ijzers en dodelijke chips; allemaal belangrijk, maar je hebt er weinig aan als de putts niet vallen. Daarom in de maand juli vijf korte tips op GOLF.NL om ook op de greens te scoren! Puttspecialist Menno Pelk geeft tip #2.

Menno Pelk:

'Het is zomer! De greens zijn prachtig en snel, en dus is het de ideale periode om het putten te trainen. Rob Mouwen gaf in de tip van vorige week aan hoe belangrijk het is om de bal met de juiste snelheid naar de hole te spelen. Met mijn tip wil ik graag aandacht besteden aan de "break" op de green en het op de juiste lijn laten starten van de bal. 

Opvallend is dat veel golfers bij het putten de hole aan de lage kant - de 'amateur side' - missen. Dat betekent dat er geen rekening is gehouden met de hoek waaronder de bal naar de hole rolt en de gekozen startlijn te dicht naast de hole ligt. 

Een effectieve vuistregel is dat als je een break ziet van 50 cm, de ideale startlijn 75 cm naast de hole loopt. Bepaal de hoeveelheid break en vermenigvuldig die met 1,5 om de juiste startlijn te bepalen. Als je dit doet blijft de bal vaker aan de hoge kant. Doe je dit niet, dan gaat de bal er zelden in en rolt deze juist verder van de hole, waardoor je een lastige tweede putt moet maken. Om dit te voorkomen heb ik de volgende routine voor putts van 4 tot 6 meter.

Routine

1. Bekijk de putt van een paar meter achter de bal en bepaal welke kant de bal op gaat breaken. Is de break naar links of naar rechts?
2. Stap de putt uit naar de hole aan de lage kant van de break. Zo meet je bewust hoe ver het is en voel je of de green op- of afloopt. 
3. Schat de hoeveelheid break in en lijn jezelf 1,5 keer zover op naast de hole
4. Maak een aantal oefenswings voor de juiste snelheid en speel de putt. Bekijk nauwkeurig waar de bal eindigt, aan de hoge of lage kant van de hole. (Of natuurlijk in de hole!)

Training

Vraag jezelf nu twee dingen af:

1. Was de lijn die je hebt gekozen hoog genoeg opgezet? Een goede manier om hier op te focussen is door een tee midden voor de hole in de grond te steken en te kijken of de bal aan de hoge kant in de hole valt.  

2. Start de bal op de gekozen lijn? Maak je startlijn meetbaar en maak met twee tees een poortje van 6 cm breed. Plaats het poortje 50 cm voor je bal. Als je vertrekrichting meer dan een graad afwijkt kan de bal niet door het poortje en weet je dat de lijn waarop je de bal laat starten niet goed is.

Succes!'

Menno Pelk is PGA Professional op de Rosendaelsche Golfclub. Hij is specialist Putting Coach, AimPoint Express Instructeur en verbonden aan GolfTON. 

Klik hier voor meer (video)puttinstructies.

Lees meer over

Instructie