tip

Tip van de week: Putten #1

3 juli 2017 Redactie GOLF.NL
Verre drives, loepzuivere ijzers en dodelijke chips; allemaal belangrijk, maar je hebt er weinig aan als de putts niet vallen. Daarom in de maand juli vijf korte tips op GOLF.NL om ook op de greens te scoren! Putting coach Rob Mouwen trapt af.

Snelheid vs richting en lezen van de green

Heel veel spelers besteden veel tijd en aandacht aan het lezen van de lijn. Logisch, want het is een belangrijk facet van het slaan van een goede putt. Vervolgens heb je een goede set-up nodig om de bal op de gewenste lijn te kunnen laten vertrekken.

De meeste amateurs zijn hier (het lezen van de green en de richting) echter zo mee bezig dat ze ‘vergeten’ de bal met de juiste snelheid te spelen. Terwijl dit juist enorm belangrijk is, want de snelheid bepaalt hoe de bal gaat ‘breaken’ en wanneer de bal stopt met rollen. Omdat snelheid zo bepalend is voor het resultaat op de greens moet je hier gericht op trainen, ook in je routine.

Routine

Maak twee keer een oefenputt waarbij je kijkt naar de hole. Vervolgens kijk je terug naar de bal over de ‘gelezen lijn’. Zodra je de bal ziet speel je deze binnen 1,5 seconde. Door ‘snel’ te putten speel je instinctief en zal het beeld van de lijn/hole nog vers in het geheugen zitten.

Training

Leg een hole vol met ballen op een hellend stuk green. Plaats vier ballen rondom de hole, elk op één meter. Putt vervolgens bal voor bal in de hole op de manier die in de routine hierboven beschreven staat. Gelukt? Herhaal de oefening op twee meter waarbij je 50% moet holen.

Vervolgens start je op acht meter en moet je een 2-putt maken. Daarna ga je naar negen, tien, 11 en 12 meter. Je bent pas klaar als je vanaf elke afstand een 2-putt hebt gemaakt.

Succes met oefenen!

Rob Mouwen is PGA Professional en putting coach van zowel (top)amateurs als tourprofessionals. Hij geeft les op Golfbaan het Woold en is in het jaar 2014 uitgeroepen tot golfprofessional van het jaar 2014, een jaarlijkse verkiezing van de NGF, PGA en NVG.

Klik hier voor meer (video)puttinstructies.

Lees meer over

Instructie