Brooks Koepka.
Beeld: Getty Images

In de tas van US Open kampioen Brooks Koepka

1 juli 2017 Redactie GOLF.NL
Als je op de laatste dag van het US open 17 van de 18 greens weet te raken, en het scoring record van -16 evenaart, is er weinig mis met de equipment in je tas. Opvallend is dat winnaar Brooks Koepka een ‘mixed bag’ heeft. Niet één, maar vier verschillende merken zaten er in zijn tas op Erin Hills.

Hoe dat zit? Begin 2016 verruilde Koepka Titleist in voor een overeenkomst met Nike. Die deal kwam ten einde toen Nike Golf in augustus vorig jaar uit de golfequipmentmarkt stapte. Koepka draagt nog wel Nike in de baan, maar heeft zijn eigen weg gekozen als het gaat om de clubs in zijn tas. Elke club van een wereldtopper is belangrijk, maar het verhaal achter zijn ijzers (4-PW) is opvallend. 

Volgens Jeff Cook, verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van Mizuno op de PGA Tour, zijn de JPX 900 Tour ijzers speciaal ontworpen voor de kersverse majorwinnaar. Het bedrijf hoopte dat ze met het ontwikkelen van de ijzers de Amerikaan konden strikken als de deal met Titleist ten einde kwam. Het liep anders want Koepka ging naar Nike. De 27-jarige longhitter kwam echter alsnog terug bij Mizuno en de JPX 900 Tour’s. Mizuno stuurde Koepka een standaard set (halve graad upright) op en zagen de forged ijzers nooit meer terug. “Vorige week dinsdag belde hij me op met de vraag of hij een nieuwe set ijzers kan krijgen”, zei Cook tegen PGA Tour.com. 

Koepka oefent alleen met de oneven genummerde ijzers en die waren blijkbaar versleten. Opvallend is dat Koepka nog wel de Vapor Fly ijzer-3 van Nike in zijn tas heeft zitten. Volgens Mizuno komt er snel iets op de markt waarmee ook die club vervangen kan worden. 

De tas van Koepka

Driver:

• TaylorMade M2 2016 (Mitsubishi Rayon Diamana D+ 70TX shaft), 9.5º

Houten 3:

• TaylorMade M2 2017 3HL (Mitsubishi Rayon Diamana D+ 80TX shaft), 16.5º

IJzers:

• Nike Vapor Fly Pro (3-iron; Fujikura Pro 95 Tour Spec X shaft)

• Mizuno JPX-900 Tour (4-PW; True Temper Dynamic Gold Tour Issue X100 shafts)

Wedges:

• Titleist Vokey Design SM5 (52-10 F-Grind en 56-12 F-Grind degrees; True Temper Dynamic Gold Tour Issue X100 shafts)

• Titleist Vokey Design SM4 TVD (60 M-Grind degrees; True Temper Dynamic Gold Tour Issue X100 shaft)

Putter:

• Scotty Cameron Newport 2 SLT T10

Bal:

• Titleist Pro V1x

Beelden van de laatste ronde van het US Open op Erin Hills:

Lees meer over

Equipment