Tiger Woods
Diamante-El Cardonal in Mexico
Bluejack National bij Houston

Familiegolfbanen van Tiger Woods

28 februari 2017 Redactie GOLF.NL
Als de loopbaan van Tiger Woods onverhoopt snel ophoudt vanwege zijn hardnekkige rugblessures, dan hopen we dat hij meer tijd gaat stoppen in het ontwerpen van golfbanen. Woods – geholpen door een team van designers – blijkt ook als golfbaanarchitect een winnaar.

Woods maakt 18-holes banen die uitdagend zijn voor alle niveaus – inclusief kinderen, want de banen hebben ook jeugdtees. Hij combineert deze 18-holes courses bovendien met toegankelijke korte banen voor beginners en families en dat juichen we toe.

'Ik wil leuke, speelbare banen ontwerpen die mensen bijeenbrengen en golfers terugbrengen naar het spel', zegt Woods. De 41-jarige Amerikaan is zijn kindertijd duidelijk niet vergeten (hij begon met golf toen hij één jaar oud was) en hij is nu zelf vader van twee jonge kinderen (negen en acht). Korte en laagdrempelige golfbanen zijn de beste manier om  jeugd in aanraking te laten komen met de sport, weet Woods. Die banen trekken bovendien golfers die geen tijd hebben voor een 18-holes ronde van vier uur of langer.

Vier ontwerpen

Vooralsnog zijn er vier ontwerpen onder de naam Tiger Woods Design gerealiseerd. De eerste, Diamante-El Cardonal in Mexico, is geopend in 2014. Naast de hoofdbaan ligt de Oasis Short Course: een “hybride” family golf course die gespeeld kan worden als een 12-holes par-3 baan óf als een 3-holes baan met een par 4, een par 3 en een par 5.

Twee jaar geleden opende Woods zijn eerste baan in eigen land, Bluejack National bij Houston. Bluejack heeft veel weg van de Masters-baan, Augusta National. “De landingsgebieden zijn breed om speelbaarheid te vergroten”, zegt Woods. “Maar spelers moeten bij hun afslag de juiste lijn kiezen om de beste hoek naar de green over te houden en kans te maken op birdies.” Vorig jaar opende Woods The Playground op Bluejack. Dat is een familiegolfbaan met tien par-3 holes tussen de 30 en 95 meter.

Trump Dubai II

Onder de projecten die nog lopen is Trump World Golf Club Dubai II, een baan die in 2018 open gaat. Woods benadrukt dat hij een contract heeft met de ontwikkelaar Damac Properties, niet met de exploitant (het golfbedrijf van de familie van president Donald Trump) … 

In Chicago gaat Woods de restauratie van Jackson Park en South Shore uitvoeren, op dringend verzoek van oud-president Barack Obama die nauwe banden heeft met deze Amerikaanse stad. Ook hier is het plan om een 18-holes championship course te combineren met een korte baan voor kinderen, families en beginners.

In Beijing komt ook een baan van Woods, Pacific Links National Golf Club. Plannen voor een baan in Europa zijn er nog niet. Het zou mooi zijn als een Nederlandse investeerder in zee gaat met Tiger Woods Design. Een familiegolfbaan van Tiger in Nederland: dat zou veel positieve publiciteit voor de golfsport betekenen.

De 11-jarige Taylor Crozier mocht The Playgrounds op Bluejack National inwijden en deed dat met een hole-in-one. Woods was er bij. Bekijk de video:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees ook: 15 dingen die je moet weten van golfbaanarchitectuur.

}