Haagsche
Natuurlijk baanbeheer met schapen op de Haagsche

Haagsche 'Champion of the Green'

8 februari 2017 Redactie GOLF.NL
De Koninklijke Haagsche Golf & Country Club is internationaal in het zonnetje gezet. Nu eens niet omdat de oudste club van Nederland een van de mooiste courses van Europa heeft, maar vanwege het uitstekende duurzame beleid.

De in Schotland gevestigde Golf Environment Organization (GEO) heeft in samenwerking met de European Golf Association (EGA) de Haagsche uitgeroepen tot Champion of the Green - Europe. Deze award is door de EGA per 1 januari 2017 in het leven geroepen en de Haagsche is de eerste club die wordt bekroond.

GEO is een internationale organisatie die een certificaat uitreikt aan golfclubs die aantoonbaar een duurzaam en milieu- en natuurbewust beleid voeren. De club kreeg het certificaat, dat elke drie jaar moet worden verlengd, voor het eerst uitgereikt in 2010.

De Haagsche heeft een uit 1939 stammende 18-holes baan die bestaat uit diverse soorten landschappen – van duinen tot bos. Naast het duurzame en milieubewuste onderhoud van de golfbaan, is de manier waarop de Haagsche de grote variëteit aan flora en fauna bevordert en beschermt reden om de club te eren.

Lout Mangelaar Meertens, voorzitter van de Commissie Committed to Green van de Haagsche: 'Een van de motto’s van de club is dat golfers te gast zijn in de natuur. We zijn er trots op dat we een veilig onderkomen bieden aan tal van dieren en we zijn heel blij dat diverse beschermde soorten een thuis hebben op onze club.'

Volgens Mangelaar Meertens is de toename van het aantal boerenzwaluwen een van de voorbeelden van het succes van het groene beleid: 'Tussen 2007 en 2016 is het aantal broedparen van deze vogels op onze baan gegroeid van nul naar negentien. Ze broeden nu onder het dak van zowel het clubhuis als de loods van de greenkeepers, maar ook in de schuilhutten op de baan.'

Nederland is wereldwijd koploper als het gaat om duurzaam beleid op golfbanen. 66 clubs voldoen aan de strenge eisen die GEO stelt. Momenteel zijn verder nog 35 banen bezig om dit doel ook te bereiken.

Jeroen Stevens, directeur van de Nederlandse Golf Federatie: 'Terecht dat een Nederlandse golfbaan tot de Champions of the Green behoort. De Haagsche voert al jaren een groen beleid en verdient deze eer. Maar ik ben nog trotser op het feit dat de NGF duurzaam beleid hoog in het vaandel heeft staan en dat al zo veel clubs en banen dit dagelijks in de praktijk brengen. We zijn er echter nog niet. De Nederlandse Golf Federatie wil dat er in 2020 tweehonderd clubs GEO-gecertificeerd zijn.'

Lees hier het persbericht van de Golf Environment Organization (pdf). Zie ook khgcc.nl.


}