Wayne Westner in het water
Bron: Sky Sports

Regelvraag: Wayne Westner in het water

17 december 2017 Redactie GOLF.NL
Het is bijna een jaar geleden dat Wayne Westner is overleden, een zeer getalenteerde golfer maar ook een tragisch figuur. Deze week een regelvraag over een komisch voorval waarbij Westner het water instapte.

Let op: dit artikel behandelt de oude regels. Ga voor de nieuwe golfregels naar golf.nl/regels2019.


Bekijk eerst het filmpje boven dit artikel, een video uit de grote collectie van regeldeskundige Aleid Kemper. Dit is Wayne Westner op de Arden Course van Marriott Forest of Arden, in het Murphy's English Open van 1993. Op de 17de hole sloeg hij een afzwaaier naar een eilandje. Hij trok zijn broek uit, trok zijn regenbroek aan en waadde met een club boven het hoofd naar het eiland. Van daar chipte hij zijn bal naar de green van de par 5 en maakte hij par.

De vraag

Op het eilandje vond Westner tussen de ganzenpoep ook drie ballen die niet van hem waren, ballen van spelers die niet naar het eilandje gewaad waren. Hij pakte die ballen op. Mag dat?

Het antwoord

Ja dat mag. De ballen waren in dit geval losse obstakels. Het eilandje op Forest of Arden heet sindsdien Westner’s Island en de Zuid-Afrikaan werd gedeeld 33ste in het toernooi van de European Tour. 'In dit spel is elke slag geld', zei Westner over zijn wateravontuur.

1961-2017

Wayne Westner overleed begin januari van dit jaar op 55-jarige leeftijd. De Zuid-Afrikaan pleegde zelfmoord na een wanhoopsactie waarbij hij ook korte tijd zijn vrouw gijzelde. Hij kampte met een alcoholverslaving en depressies.

De longhitter won in eigen land onder meer twee keer het South African Open en behaalde twee zeges op de European Tour. Samen met Ernie Els won hij voor Zuid-Afrika in 1996 de World Cup of Golf.

In het Madeira Island Open van 1998 liep hij bij een ongelukkig voorval op de golfbaan een enkelblessure op. Hij hielp een speler bij het vissen naar een bal in een waterhindernis. Toen een biels het begaf maakte hij een val van drie meter. Na het ongeluk verloor Westner zijn kracht en het betekende het einde van zijn loopbaan. Hij werd golfleraar en bedacht de Instant Golfer, een machine die een golfer laat voelen hoe een golfswing moet worden uitgevoerd.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.


Meer over Wayne Westner weten? Lees op golf.com een boeiend portret.

Beelden van de zege van Westner in de Dubai Desert Classic van 1993:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

}