Van Dam en Luiten Golfers van het jaar

14 december 2017 Redactie GOLF.NL
Donderdagavond zijn bij de uitreiking van de Golf Awards spelers en andere personen in het zonnetje gezet. Anne van Dam is voor de tweede keer vereerd met de titel van Nederlandse golfster van het jaar. Joost Luiten is voor het achtste jaar Nederlands beste golfer.

Bekijk in de player hierboven een video met Anne van Dam en Joost Luiten die bij de uitreiking is vertoond.

De Golf Awards zijn uitgereikt op een feestelijke avond in Huis ter Duin in Noordwijk. De jaarlijkse onderscheidingen zijn een initiatief van de partners in de Nederlandse golfwereld onder leiding van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF).

Golfster van het jaar

Anne van Dam (22) is derdejaars professional op de Ladies European Tour. De Arnhemse is dit jaar op de Order of Merit op de vijfde plaats geëindigd, met in totaal € 100.843,09 aan prijzengeld. Van Dam behaalde recent een mooie vierde plaats in de Omega Dubai Ladies Classic, het slottoernooi van de Ladies European Tour. In het Hero Indian Open werd ze derde en in het Lacoste Frans Open vierde. 

Anne is met ruim 255 meter de nummer één in de long driving-statistieken van de Ladies European Tour 2017. Van Dam heeft tot nu toe één keer gewonnen op de Ladies European Tour: het Xiamen Open in China in 2016.

Golfer van het jaar

Het was niet helemaal het jaar waarop hij gehoopt had, maar ook dit jaar is Joost Luiten golfer van het jaar geworden. Luiten heeft vijf keer een toernooi gewonnen op de European Tour. Zijn laatste zege was het KLM Open van vorig jaar. Zijn beste resultaat in 2017 was een tweede plaats in het Andalucia Valderrama Masters. In totaal speelde Luiten het afgelopen jaar € 1.058,278 aan prijzengeld bij elkaar in 26 toernooien. Hij staat op de 85ste plek op de wereldranglijst.

Golftalent van het jaar: Lauren Holmey

Met vlag en wimpel talent van het jaar: Lauren Holmey (14 jaar). In 2017 heeft deze Jong Oranje-speelster mooie prestaties geleverd: een eerste plaats in het NK tot en met 21 jaar, een tweede plaats in het NK tot en met 18 jaar, een derde plaats in de European Young Masters en een negende plaats in het Evian Juniors. Lauren heeft een dubbele nationaliteit (Nederlandse en Franse) en is woonachtig in Frankrijk, maar komt uit voor Nederland.

Golfbaan van het jaar: ‘t Zelle

Golfclub ’t Zelle wordt van alle clubs en banen die gebruik maken van het programma Players 1st het beste gewaardeerd door leden en bezoekers. De Gelderse club heeft in 2017 over het hele jaar de hoogste net promoter score (NPS). Een NPS-score is een management tool die gebruikt kan worden om klantloyaliteit te meten. Met de invoering van de enquêtetool van Players 1st, en door structureel golfers te betrekken in het beleid van de baan en club, is een belangrijke stap gezet in het klantvriendelijker maken van de golfbranche.

Golfprofessional van het jaar: Sander van Duijn

Sander van Duijn geeft het beleid van de PGA Holland, waarbij de golfprofessional een leidende rol speelt, goed weer. Zijn club Houtrak in het Noord-Hollandse Halfweg heeft hem aangesteld als head professional/director of golf en hij is daarmee een spin in het web op de vereniging. Van Duijn ondersteunt niet alleen zijn leerlingen maar ook het sportieve beleid van de vereniging. Het eerste herenteam is dit jaar onder leiding van Sander landskampioen geworden in de hoofdklasse van de NGF Competitie.

Geregeld volgt Van Duijn nationale en internationale bijscholingen en hij speelt soms nog een wedstrijd. Daarnaast is hij docent op de B- en A-opleiding van de PGA Holland, waar hij zich onderscheidt als een zeer bekwaam docent die op de hoogte is van alle innovaties. Kortom, een moderne PGA-professional die zijn kennis en vaardigheden met zijn leerlingen, de vereniging, studenten en collega’s deelt, zodat de hele golfwereld er beter van wordt. Sander woont in Castricum, Noord-Holland.

Greenkeeper van het jaar: Arjen Westeneng

Arjen Westeneng is baanmanager op Golfclub De Woeste Kop in het Zeeuwse Axel. Zijn passie voor de baan gaat ver. Arjen heeft met niet al te royale middelen een grote omslag bereikt in het gewenste grasbestand, zowel op de greens als de fairways. Hij geeft op een open, betrokken en persoonsgerichte wijze leiding aan zijn dreamteam.

Op eigen initiatief heeft hij stage gelopen op The Oaks in Venice (Florida), meegewerkt op The Open in Royal Birkdale en bij het BMW International Open in Duitsland. De Zeeuw is ook actief geweest als assessor bij het Edudelta College. Arjen is de ‘greenkeeper nieuwe stijl’ die zich met moderne middelen en inzichten richt op de toekomst.

Fysiek beperkte golfer van het jaar: Bob-Jan Dietrich

Bob-Jan Dietrich heeft zich dit jaar in het EK-team gespeeld en zich voor het eerst gekwalificeerd voor de selectie. Bob-Jan heeft een incomplete dwarslaesie. De Hilversummer is ooit begonnen in de paragolfer maar heeft zelf geleerd op krukken te lopen en speelt nu zelfstandig, gebruikmakend van een Handicart. Bob-Jan speelt bij Golfclub Zeewolde.

Golfpersprijs van het jaar: Jan Kees van der Velden

Denk je aan golfjournalistiek, dan denk je maar aan één man: Jan Kees van der Velden. Van wedstrijdverslagen tot diepgravende achtergrondverhalen en van radioreporter in de baan tot tv-commentator in de Ziggo Golf-studio. De man uit Heemstede beschrijft al 25 jaar met een scherpe pen en de laatste jaren ook met zijn karakteristieke stem de staat van het Nederlandse golf.

Daarbij heeft hij aan bijna elke papieren en online golfuitgave zijn bijdrage geleverd, zoals GOLFjournaal, GolfNieuws, GOLF.NL, GolfMarkt, NGF.nl en Golfers Magazine. Vanaf het moment dat golf regelmatig op televisie uitgezonden wordt, heeft Jan Kees de beelden van deskundig commentaar voorzien. Hij komt nog ‘gewoon’ om half drie ’s nachts zijn bed uit om de vierde ronde van het Hong Kong Open te verslaan. Kortom, een man die Nederlands golf ‘ademt’ en het gehele golf journalistieke spectrum bestrijkt.

Kijk ook naar een video van vlogster Leoni over de Golf Awards.

Lees meer over

NGF