Dylan Frittelli
Dylan Frittelli, winnaar van het Mauritius Open
Beeld: Golfsupport.nl

Spelen met een kompas: mag dat?

9 december 2017 Redactie GOLF.NL
European Tour-pro Dylan Frittelli speelt met een kompas. Het mag volgens de golfregels. Maar waarom zou je een kompas willen meenemen in de golfbaan?

Let op: dit artikel behandelt de oude regels. Ga voor de nieuwe golfregels naar golf.nl/regels2019.


De Zuid-Afrikaanse Tourspeler Dylan Frittelli won begin december het AfrAsia Bank Mauritius Open, een wedstrijd van de European Tour. Maar met een kompas in de tas. Dat riep veel vragen op.

Bekijk deze video van Golf Channel of het videofragment in de tweet hieronder. Daar zie je hoe Frittelli een kompas gebruikt op de 71ste hole van het Mauritius Open. Hij legde het kompas op de grond voordat hij een approach naar de green sloeg. 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een kompas op de golfbaan gebruiken was vroeger verboden maar sinds 2014 is het toegestaan. Dat is vastgelegd in Decision 14-3/4 van de regels. De regelmakers gaan er vanuit dat een kompas geen hulp biedt. Omdat het bij de golfregels zo nauw komt kijken, citeren we de Decision:

Q. A player uses a compass during a stipulated round to help determine the direction of the wind or the direction of the grain in the greens. Is the player in breach of Rule 14-3?
A. No. A compass only provides directional information and does not gauge or measure variable conditions or assist the player in his play.

Een kompas vertelt je niets over de windkracht of de snelheid van de greens, dus het mag. 

Frittelli zei na zijn zege dat hij een kompas gebruikt om de windrichting te bepalen. 'Ik kende de regel en vorige week (in het Mauritius Open) was het een beetje tricky qua lijn van de tees en met teeposities die veranderden, dus de hoeken op het kompas veranderden. We doen het nu twee weken: gewoon het kompas op de grond leggen en bepalen waar de wind vandaan komt.'  

Maar de Zuid-Afrikaan gaat niet in op details en daarom roept het kompasgebruik nog steeds vragen op. Waarom zou je willen weten of de wind uit het noorden, zuiden, westen of oosten komt? Je kunt immers ter plekke bekijken waar de wind vandaan komt - bijvoorbeeld door wat grassprieten omhoog te gooien - en het maakt niet uit of dat uit het noorden of zuiden is.

We kunnen alleen maar bedenken dat Frittelli op windstille dagen met het kompas wil bepalen waar de voorspelde wind vandaan komt. Dat is ook wat BBC-commentator Ken Brown denkt. Brown op Twitter: 'Het helpt als je wil weten uit welke hoek de wind komt en als je dat niet kunt voelen ... Beter dan een natte vinger in de lucht steken.' 

Kan een kompas een handig hulpmiddel zijn om de grain vast te stellen, de richting waarop het gras groeit? Stel dat het gras op een bepaalde baan op elke hole richting de zee groeit, dan kun je met een kompas en plattegrond van de baan voortdurend vaststellen waar de zee is. Maar volgens veel deskundigen groeit gras vaak met de helling mee en dat zou verklaren waarom bijna niemand met een kompas speelt. 

Dat Frittelli goed kan spelen - met of zonder kompas - heeft hij inmiddels wel bewezen. De 27-jarige Zuid-Afrikaan, die op de University of Texas met Jordan Spieth in een team zat, heeft in 2017 twee zeges op de European Tour geboekt. Daarvoor won hij al twee keer op de Challenge Tour.

Reacties

Denk je dat een kompas hulp biedt? Zou het niet alleen maar tot slow play leiden? Ben je voor of tegen technologische zaken in de golftas, zoals een kompas of een afstandsmeter (laser)? Laat weten wat je vindt. Plaats een reactie onderaan deze pagina of mail redactie@golf.nl

Cornelius per mail: 'Ik denk dat het niet mag worden toegestaan. Het kompas kan worden gebruikt om de windrichting te bepalen, zoals wordt beweerd door deze speler. Hieruit kun je met de wetenschap van de windsnelheid (weerbericht) en de afstand tot de hole bepalen onder welke hoek je moet richten om de afwijking door de wind op een bepaalde afstand te corrigeren. De snelheid van de bal is ook van invloed maar deze speler zal dat wel weten als prof. Dit is wel erg theoretisch maar het kan hem helpen.  Dus verbieden. Om de sport te verbeteren is het natuurlijk interessant om technologie in te schakelen. Maar naar mijn mening niet in wedstrijdverband. Mensen met een dikke portemonnee zullen dan in het voordeel zijn want de sport is al duur en technologie is ook niet goedkoop. Windmeters, lasers en snelheidsmeters en computers kunnen dan erg goed aangeven hoe je moet slaan met welke club, welke hoek, hoe schuin een green is, hoe nat een green is en zelfs aan infraroodmeters welk soort gras er op de green ligt en wat de rolweerstand zou kunnen zijn. Etc Niet leuk meer denk ik.'

Frittelli is niet de eerste speler met een kompas in de tas. Matt Every was in 2014 een van de eerste. Maar kompasgebruik op de Tour is wel uiterst zeldzaam.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}