Tip van de week: Moeilijke liggingen #4

28 augustus 2017 Redactie GOLF.NL
'Golf is not a game of perfect' is een beroemde uitspraak van sportpsycholoog Bob Rotella. Met andere woorden, hoe goed je ook bent, je zult altijd te maken krijgen met moeilijke liggingen. In augustus geeft GOLF.NL elke maandag een korte tip om ook in die moeilijke liggingen een goede bal te slaan. In de laatste korte tip van deze maand geeft PGA Professional Sjors Lemmens een tip voor kale liggingen.
Spelen vanaf een kale ligging
 
Wanneer de zomer warm en droog is, heeft dat uiteraard ook invloed op de conditie van de baan. Zo zie je met name op hogere punten in de baan vaak plekken ontstaan waarop er nauwelijks meer gras groeit en de ondergrond heel hard wordt. Als de bal tot stilstand komt op deze harde en droge ondergrond, zie ik vaak de angst toeslaan bij spelers. Ze zijn bang om de bal niet meer zuiver te raken. Je wordt inderdaad sneller afgestraft wanneer je iets te vroeg de grond raakt, maar met de volgende aandachtspunten kun je dit voorkomen.
 
Zoals gezegd is de meest voorkomende fout dat het clubhoofd te vroeg het diepste punt bereikt. Het wordt dus heel belangrijk dat de grond pas geraakt wordt nadat je contact hebt gemaakt met de bal.
 
In je set-up maak je de aanpassing door de bal wat meer naar rechts te verplaatsen ten opzicht van je normale balpositie in je set-up. In de swing is het van belang dat je gewicht zich niet naar rechts gaat verplaatsen, want dat maakt het moeilijker qua timing om bij impact exact op de goede plek terug te komen. Zet daarom je gewicht ongeveer 60% op je linkerbeen en zorg dat je gewicht tijdens de backswing zo min mogelijk wordt verplaatst. Focus vooral op het draaien van je schouders. Daarbij mag de opwaai ook wat steiler zijn dan normaal. Dit alles zorgt ervoor dat je de bal makkelijker in de neerwaartse zwaai gaat raken met een beter resultaat als gevolg.
 
Wanneer je dit wilt oefenen (en ook nog eens het gras wilt sparen) kun je het beste in een bunker gaan staan. 
  • Trek in het zand een lijn op het punt waar de bal zou liggen. 
  • Maak een swing en kijk of je precies op de lijn of tot maximaal 3 centimeter achter de lijn het zand raakt.
Als je dit na een paar swings onder de knie hebt, en dus steiler inkomt op de bal, zal je op de het gras ook meer plag gaan slaan, zelfs bij een kale ligging, en dat is in dit geval alleen maar goed.  

Succes met oefenen!

Sjors Lemmens is PGA Professional en head pro van de Impact Golf Academy Maastricht op International Golf Maastricht.