De P790 en P730 ijzers van TaylorMade.
Beeld: TaylorMade Golf

TaylorMade breidt P700-serie uit met P790 en P730 ijzers

22 augustus 2017 Redactie GOLF.NL
Met de P750 en P770 ijzers had TaylorMade al flink wat in huis als het gaat om ijzers voor de lagere handicapper. Volgens het bedrijf was er echter nog genoeg ruimte voor de P790 - een players iron - en de P730 - een klassieke blade.

Hoe lager het getal, hoe kleiner het clubhoofd. Dat is de korte uitleg als het gaat om het onderscheiden van de vier verschillende ijzers in de P700-serie.


De nieuwe P790, volgens TaylorMade een ijzer voor de single handicapper, is daarmee direct de 'grootste' ijzer in de P700 familie.

P790

De P790 is een ijzer voor spelers die vallen voor de looks van een blade, maar toch ook graag wat hulp willen. Het model combineert een forged constructie met de nieuwe 'SpeedFoam' technologie. Dit goedje, dat aan het eind van het prouductieproces wordt ingespoten (zie video onder), zorgt voor meer balsnelheid, gevoel en een beter (gedempt) geluid bij impact. 

Zoals gezegd heeft de P790 met een dunnere topline en weinig offset veel weg van een blade. Tegelijkertijd heeft de ijzer wat meer technologie - voor extra afstand en vergevingsgezindheid - in huis dan de P770, P750 en de nieuwe P730 (zie onder).  

Naast SpeedFoam bestaat het clubhoofd van de P790 uit 8620 carbon staal en een 'WrapFace' clubblad van 4140 carbon staal. De Speed Pocket op de zool van de club zorgt voor meer flexibiliteit in het lagere deel van het clubhoofd voor extra vergevingsgezindheid. 

De Inverted Cone Technology, al eerder toegepast in de ijzers van TaylorMade, komt in kleinere vorm terug in de P790 ijzers. Het principe blijft hetzelfde: meer flexibiliteit van hiel tot teen in het clubhoofd en dus meer balsnelheid bij slagen die je niet helemaal in het midden van het blad raakt. Een andere veelvuldig gebruikte technologie in ijzers, en ook in de P790 ijzers, is het gebruik van wolfraam voor verplaatsing van het zwaartepunt en een hoger 'moment of inertia' (vergevingsgezindheid). 

De P790 ijzers zijn vanaf 16 oktober verkrijgbaar. 

€ 1249 (True Temper Dynamic Gold 105 stalen shaft, zeven ijzers)

€ 1549 (UST Mamiya’s Recoil 760/780 ES SmacWrap graphite shaft, zeven ijzers)

P730

Naast P790 lanceert TaylorMade ook P730, een rechttoe rechtaan blade. Voor het ontwerp van de klassieke muscleback gebruikte het bedrijf de feedback van TaylorMade spelers als Justin Rose en Dustin Johnson.
De blade is iets kleiner dan haar voorganger, de Tour Preferred MB uit 2014. Naast een kleine aanpassing aan de leading edge, voor beter contact met de grond, is de gewichtsverdeling ook aangepast. De verticale vergevingsgezindheid is vergroot. Dat wil zeggen dat ballen die iets te hoog of te laag op clubblad worden geraakt iets minder hard worden afgestraft. De horizontale vergevingsgezindheid is onveranderd gebleven om de beste spelers nog steeds de 'workability' te geven waarmee de bal met effect naar links en naar rechts kan worden geslagen.

Justin Rose en Rory McIlroy, sinds dit jaar ook te vinden in de TaylorMade stal, hebben een iets andere gewichtsverdeling in hun ijzers en zodoende een iets anders gefreesde versie van de P730. De set die vanaf november in de winkel ligt is de versie waar Dustin Johnson momenteel mee speelt. 

De P730 ijzers zijn vanaf 1 november verkrijgbaar.

€ 1249 (zeven ijzers)

Lees meer over

Equipment