Masters-kampioenen en Augusta-leden krijgen een groen jasje
Beeld: Golfsupport.nl
Beeld: Een detail van het groene jasje van Byron Nelson

Golf en geld: wat kost een groen Masters-jasje?

16 augustus 2017
Heel af en toe komt er een groen jasje op de markt, van een Masters-kampioen of een Augusta National-lid. Dat is niet de bedoeling maar het gebeurt wel. Wat kosten ze?

Op dit moment is voor de vierde keer in de geschiedenis een green jacket te koop. Het betreft het groene jasje uit 1966 van tweevoudig Masters-kampioen Byron Nelson. 

Wil je graag een origineel groen jasje, dan moet je de diep in de buidel tasten. Het jasje van Nelson wordt geveild door een bedrijf met de naam Green Jacket Auctions en op maandagmiddag was het hoogste bod al ruim $ 114.000 (97.000 euro). De veilingperiode eindigt over vier dagen.

Vier jaar geleden werd voor de laatste keer een green jacket verkocht. Dat colbert ging over de toonbank voor $ 682.229. Dit is het hoogste bedrag ooit dat voor een jasje van een Masters-kampioen is betaald, maar het was dan ook een heel oud jacket: van Horton Smith die de eerste Masters won (in 1934) en de derde editie (in 1936). Het is ook het hoogste bedrag ooit dat voor een golfgedenkwaardigheid is betaald. 

Rechtszaak

De groene jasjes worden geveild of verkocht zonder toestemming van de club die de Masters organiseert, Augusta National GC. Augusta beschouwt de green jackets als eigendom van de club. Een Masters-kampioen mag zijn groene jasje een jaar lang meenemen en dragen bij verschillende evenementen. Een jaar na zijn zege moet hij het ophangen in een locker op Augusta en mag hij het winnaarsjasje alleen op de club dragen. De leden van Augusta hebben ook een green jacket en hun jasjes mogen de baan nooit verlaten. Om de zoveel jaar wordt een nieuw model gemaakt en kan een kampioen of lid een fris nieuw jasje afhalen.

Toch duiken er green jackets op buiten het hek van de beroemde golfclub in Georgia. En elke keer dat dit gebeurt, dan doet de club er alles aan om te voorkomen dat ze in handen komen van particulieren. Zo probeert Augusta National nu het groene jasje van Byron Nelson terug te krijgen. 

Het bedrijf dat eigenaar is van Augusta National GC is afgelopen maandag naar de rechter gestapt met als eis dat de veiling van het jasje van Nelson wordt verboden. Plus de veiling van twee groene jasjes van leden, zilverwaar met het Augusta-logo en een riemgesp met het clublogo. Die ledenjasjes kosten overigens een fractie van de prijs die een kampioensjasje opbrengt.

Het veilingbedrijf vindt dat de exclusieve golfclub te ver gaat. 'Het lijkt erop dat Augusta National GC probeert om het eigendom te claimen van elk groen jasje dat ooit is gemaakt, onafhankelijk van de vraag wie nu de eigenaars of bezitters van de jasjes zijn', zei een mede-eigenaar van Green Jacket Auctions op maandag tegen persbureau AP. 'Wij zijn het niet eens met deze claims en gaan zo nodig procederen.'

Diefstal

Hoe het jasje van Nelson buiten de baan is beland, is een raadsel. Elk jasje heeft een bewijs van authenticiteit. Augusta zegt dat Nelsons green jacket bij een inventarisatie in 2009 nog op de club was, maar nu is het green jacket er niet meer. 

De twee ledenjasjes die Green Jacket Auctions probeert te verkopen, behoren toe aan John R. Butler Jr en George King. Butler zegt dat hij zijn jasje nooit buiten de golfclub heeft gedragen en dat hij Green Jacket Auctions geen toestemming heeft gegeven om het te veilen. King is geen lid van Augusta meer, de avonturen van zijn jasje zijn duister.

Dan is er ook nog het zilverwaar dat Green Jacket Auctions in de verkoop heeft gegooid. Augusta zegt dat de club dit artikel nooit heeft verkocht of geschonken, dus het zilverwaar is gestolen of nep. En de riemgesp die geveild wordt, is door Augusta nooit ontwikkeld. 

De exclusieve club in Georgia eist dat de jasjes en het zilverwaar terug naar de club gaan en dat de riemgesp vernietigd wordt. Bovendien eist Augusta National Golf Club een vergoeding van de juridische kosten en een schadevergoeding.

Naschrift 18 augustus: Een U.S. District-rechter heeft de veiling van de producten op 17 augustus verboden.

Reacties? Reageer op Facebook of onderaan deze pagina. 

Meer details over het groene jasje in het algemeen en die van Byron Nelson in het bijzonder: greenjacketauctions.com.

Laatste nieuws

Geen nieuws gevonden

Lees meer over

Golf en geld Masters