Tip van de week: Moeilijke liggingen #2

14 augustus 2017 Redactie GOLF.NL
'Golf is not a game of perfect' is een beroemde uitspraak van sportpsycholoog Bob Rotella. Met andere woorden, hoe goed je ook bent, je zult altijd te maken krijgen met moeilijke liggingen. In augustus geeft GOLF.NL elke maandag een korte tip om ook in die moeilijke liggingen een goede bal te slaan. In de tweede tip van augustus behandelt PGA Professional Jan Maarten Nijhoff van de Goyer het flopshot.

'Soms zijn er situaties waarbij er maar één manier is om bij de vlag te komen. Denk dan bijvoorbeeld aan een situatie waarbij er een bunker tussen de bal en de vlag ligt en je met een hoge bal - een flopshot - over de hindernis moet slaan om op de green te komen. 

Om een hoog flopshot te slaan moet je bij het adresseren op de volgende punten letten:

  • Ga breed staan om stabiliteit te creëren in je onderlichaam. 
  • De balpositie ligt bij een flopshot verder naar links in je stand, ongeveer ter hoogte van mijn linkerhak. 
  • Het clubblad zet ik open zodat de groeven recht omhoog staan. Denk er aan dat je eerst het clubblad open zet en daarna pas de club vast pakt. Je zou er een glas op moeten kunnen zetten. 
  • Vervolgens ga ik wat dieper door de knieën, alsof ik ga zitten. Tegelijkertijd breng ik met mijn handen het uiteinde van de shaft naar beneden. Dit zorgt ervoor dat ik nog meer loft op de club krijg en de bal nog beter omhoog vliegt. 

Als je goed achter de bal staat is het tijd om vol overtuiging te swingen. Tijdens de swing let ik er op dat ik in de backswing mijn polsen knik.  In de neerzwaai houd ik mijn benen passief zodat de club voor mijn lichaam komt en onder de bal kan komen. 

Bekijk hier een video waarin ik de aandachtspunten nog een keer op een rij zet:

Succes en veel plezier met oefenen!'

Jan Maarten Nijhoff is PGA Professional op de Goyer Golf & Country Club.

Lees meer over

Instructie