Luiten mist de cut op twee slagen
Beeld: Golfsupport.nl

Luiten mist cut, Kisner, Matsuyama leiden

11 augustus 2017 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten speelde een betere tweede ronde in het PGA Championship op Quail Hollow. Maar met scores van 76 en vrijdag 73 miste hij de cut op twee slagen. Hideki Matsuyama en Kevin Kisner delen de leiding.

Joost Luiten begon de tweede ronde van het 99ste PGA Championship heel sterk met een birdie op de lange en moeilijke openingshole van Quail Hollow. Na een par op hole 2 maakte Luiten bogeys op hole 3 en 4.  Hole 5 tot en met 11 gingen in par. Luiten was op dat moment +6. Na een prima birdie op hole 12 kwam het halen van de cut in zicht. Een slordige bogey op hole 14 werd nog prima weggepoetst met een birdie op de par-5 15de hole.

Toen kwam de Green Mile, de duivels moeilijke drie laatste holes van Quail Hollow die al zo veel slachtoffers hebben gemaakt. Ook de beste golfer van Nederland ging er ten onder. Op hole 16 wist de vijfvoudig winnaar op de European Tour vanuit de greenside bunker zijn par niet te redden. Op de par-3 17de kwam zijn bal naast de green in het hogere gras en ook vanaf die plek was er geen up and down voor par. Op hole 18 sloeg Luiten nog wel een perfect ijzer van 175 meter naar de pin op een meter of vier van de hole, maar de putt voor birdie wilde niet vallen. 

Luiten tekende voor 73 slagen (+2). Met de 76 van de eerste ronde kwam hij op +7,  twee slagen te veel om de cut te halen. 'Ik heb vandaag genoeg kansen gehad maar er niet voldoende benut', sprak een teleurgestelde Luiten na zijn tweede ronde. 'Op hole 1 sla ik mijn bal op drie meter. van de pin en hole de putt. Dat was een lekker begin maar op hole 2 mis ik van drie meter voor birdie. Daarna heb ik nog veel meer kansen laten liggen.' Op hole 14, de korte par-4, ging Luiten in de fout. 'Achteraf was het een verkeerde beslissing om voor de green te gaan. Ik pull mijn 3-wood links het water in en kwam nog goed weg met een bogey.'

Op hole 16 miste Luiten van drie meter voor par, op 17 van twee meter. Een birdie op de slothole was hem ook niet gegeven. 'Ik sloeg een ijzer-6 op drie meter maar mis de putt voor birdie. Ik maak vandaag een paar fouten, maar ik laat vooral te veel liggen. Als je naar de twee ronden kijkt dan is het vooral de triple bogey in de eerste ronde die me nekt. Ik merk dat mijn lange spel steeds iets beter wordt, dat is positief, maar nu overheerst natuurlijk de teleurstelling.'

Kisner, Matsuyama (-8) leiden

Kevin Kisner en Hideki Matsuyama gaan aan de leiding in de tweede ronde die door een onderbreking vanwege dreigend onweer niet helemaal kon worden afgerond. Kisner,winnaar van twee toernooien op de PGA Tour, kwam mede dankzij een eagle op hole 7 net als gisteren tot een heel knappe 67 (-4). Ook Hideki Matsuyama staat op -8. De Japanner die zondag nog de Bridgestone Invitational won met een slotronde 61, kwam vrijdag tot 64 slagen, mede dankzij vier birdies op hole 12 tot en met 15. 

Jason Day, winnaar van het PGA Championship in 2015, meldde zich ook voorin. De Australiër is derde met -6. Drie man delen plek vier op -5: Louis Oosthuizen, Francesco Molinari en Chris Stroud die nog vijf holes moet spelen van zijn tweede ronde.   

Rickie Fowler, op jacht naar zijn eerste majortitel, staat er ook prima voor met -3.  Rory McIlroy, voor velen vooraf de topfavoriet, kwam net als in de eerste ronde niet verder dan een 72. Met +2 staat McIlroy na 36 holes al tien slagen achter op de leiders. Jordan Spieth, op jacht naar de career grand slam, staat zelfs elf slagen achter na een tweede ronde 73. 

Leaderboard. TV: live op Ziggo en op BBC Two. Klik hier voor live beelden van 'featured groups'.

Video's: Youtube.com/pgacom.