Anne van DAM

Van Dam 39ste, zege voor I.K. Kim in Brits Open

6 augustus 2017 Redactie GOLF.NL
Anne van Dam is het Brits Open geëindigd met een ronde 72 voor een totaal van -5 op de gedeeld 39ste plaats geëindigd. Na een furieus begin leverde de Arnhemse veel slagen in op Kingsbarns Golf Links.

De 21-jarige Van Dam begon de slotronde fantastisch met drie birdies op de eerste vier holes. Toen de Arnhemse ook een birdie maakte op hole 8 en na een par op 9 in 32 slagen uitging lonkte een topnotering. 

Helaas ging het op de tweede negen snel mis. Na een bogey op hole 10 volgde een erg dure dubbel-bogey 7 op de par-5 elfde hole. Een knappe birdie op 13 werd weer teniet gedaan door een bogey op 14. Helaas eindigde Van Dam met een bogey. Ze tekende, net als vrijdag en zaterdag voor 72 slagen, gelijk par. Met haar totaal van -5 zakte Van Dam naar een positie rond de veertigste plaats.

'Sterkste veld waarin ik ooit heb gespeeld'

'Op dit moment is het heel teleurstellend', reageerde Van Dam zondagavond. 'Ik heb elke ronde ontzettend goed gespeeld. Heb elke ronde wel even in de top-10 gestaan om er vervolgens uit te vallen. Vandaag begon ik echt heel goed, want ik had op de eerste negen op bijna elke hole een kans op birdie. Op 10 sla ik een mindere approach in de potbunker en maak ik bogey. De volgende hole sla ik denk ik de enige mindere drive van de week op rechts, en die bal hebben we nooit meer gevonden. Op een hole (de par-5 11de) waar je normaal een birdie maakt, maak ik nu een dubbele bogey. Dan gaat het hard. Op de laatste holes sla ik nog twee mindere ijzers. En zo eindig ik weer op level par', zei Van Dam, die zoals het er nu naar uitziet op de 40ste plaats gaat eindigen. Allesbehalve een slecht resultaat voor de speelster in haar tweede Brits Open. 

'Op dit moment kan ik er nog weinig van genieten', zegt Van Dam. 'Gezien mijn spel had ik alleen maar lager kunnen eindigen, dus dat is echt balen. Ben een paar keer hard gestraft en heb weinig goede breaks gekregen, maar ik praat liever niet over geluk. Ik ben nu nog teleurgesteld, maar tegelijkertijd was dit het sterkste veld waarin ik ooit heb gespeeld. Ik heb me geen moment ongemakkelijk of zenuwachtig gevoeld. Als ik het vergelijk met vorig jaar is het honderd keer beter. Ik voelde me gewoon goed. De laatste holes vandaag ook. Ik heb nu vijf weken geen toernooi dus dat maakt het extra zuur, want ik wil in deze vorm heel graag spelen. Ik neem nu een paar dagen rust en dan ga ik weer trainen. Ik heb zeker de bevestiging gekregen dat ik op dit niveau mee kan', aldus de 21-jarige speelster.

In-Kyung Kim grijpt de zege

Met een ronde 71 (-1) ging de zege naar de 29-jarige In-Kyung Kim. De Koreaanse noteerde op de eerste negen twee birdies en een bogey en hield haar voorsprong op de tweede negen met alleen maar parren vast. Haar totaal van -18 was goed voor een marge van twee slagen op Jodi Ewart Shadoff uit Engeland. Michelle Wie, Georgia Hall en Caroline Masson deelden de derde plaats met een totaalscore van -13. 

Leaderboard.

De winnende putt van I.K. Kim:

Het is de eerste majorzege van I.K. Kim. Het had de tweede moeten zijn, want in 2012 miste Kim een zeer korte putt in het Kraft Nabisco Championship:

Tv: elke dag samenvattingen op de BBC: zondag 00:30 uur

De ontknoping van het Ricoh Women's British Open:
Lees meer over

Anne van Dam