Tip van de week: Matchplay #4

24 april 2017 Redactie GOLF.NL
De NGF Competitie is in volle vaart en dus is het tijd voor de oudste spelvorm in golf: matchplay! De laatste korte instructietip van april komt van PGA Professional Ralph Miller, die vindt dat golfers scherper moeten zijn als het gaat om het toepassen van de regels.

'Wat mij bij amateurs vaak opvalt, niet alleen bij strokeplay wedstrijden maar vooral met matchplay - bijvoorbeeld in de competitie - is het gebrek aan regelkennis. De regels zijn een integraal onderdeel van onze sport, ze zijn er om het spel zo eerlijk mogelijk te maken en dienen goed te worden toegepast. Soms heb je voordeel door het toepassen van een regel. Denk aan het ontwijken van een verhard buggypad en GUR of de mogelijkheid om bij lateraal water (rode paaltjes) aan de overkant te droppen.'

'Soms werken de regels ook tegen je. Vaak door knullige foutjes zie ik dat regels verkeerd worden toegepast en holes worden verloren of worden geclaimd door de tegenpartij. Een mooi voorbeeld kwam laatst van ons dames senioren team. Een paar dagen na de competitiewedstrijd vroeg ik tijdens een training hoe het was gegaan. Een van de speelsters vertelde dat zij op de laatste hole had verloren van iemand die speelde met een drivingrange bal. Het spelen met een non-conforming bal betekent diskwalificatie in matchplay! Had dat maar geweten. Puntje erbij en wellicht uit de degradatie gevarenzone! Het is een belangrijk onderdeel voor iedere golfer: ken de regels en pas ze juist toe!'

Ralph Miller is Nationaal Open Kampioen 2016, heeft al 13 keer meegedaan aan het KLM Open en is PGA professional op Golfsociëteit de Lage Vuursche.

Naschrift: referee Ingeborg Slikker laat weten dat een driving range bal niet per definitie non-conforming is, sommige rangeballen wel en sommige niet.


Voor meer artikelen over de regels, ga naar GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regelnieuws.

Voor meer artikelen over de regels, ga naar GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regelnieuws.  
Voor meer artikelen over de regels, ga naar GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regelnieuws.  

Lees meer over

Instructie Golfregels