Arjen Bosschaart
Arjen Bosschaart
Beeld: Bert van der Toorn

Greenkeeper: 'We moeten nu echt andersom gaan denken'

16 april 2017 Redactie GOLF.NL
Arjen Bosschaart is 29 jaar greenkeeper op de 103 jaar oude 9-holes linksbaan van de Domburgsche Golfclub. Op de schrale duingrond bereidt hij zich al tijden voor op een verbod van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in 2020.

ARJEN BOSSCHAART

LEEFTIJD 52

FUNCTIE Greenkeeper Domburgsche Golfclub 

HANDICAP 18 

WOONPLAATS Aagtekerke

MOTTO Greenkeeping geeft je alles! Je werkt met dieren, planten en mensen. Begrijpen doe je ze nooit, maar dat is juist de uitdaging.

“We moeten nu echt andersom gaan denken!”

Is een duinbaan moeilijk goed te houden?

“De schrale zandgrond is best een makkelijke ondergrond voor een golfbaan. De kunst is je niet te laten verleiden tot veel bemesten en bewateren. Je moet wel een paar keer per jaar beluchten, dan houd je de fairway goed. In de zomer wordt deze wel bruin-geel maar dan moet je niet in paniek raken. Door het gras iets te verwaarlozen gaan de wortels lekker diep zitten en daar krijg je een mooie stevige grasmat van. Hetzelfde geldt een beetje voor de greens.”

Hoe bereid je je voor op het gebruiksverbod van gewasbeschermingsmiddelen in 2020?

“Wij zijn er al een paar jaar mee bezig. Je moet het onderhoud van je greens op een andere manier gaan benaderen en daar zou iedere greenkeeper al mee bezig moeten zijn. Ik ben traditioneel opgevoed: 250 kilo zuivere stikstof per hectare, veel beluchten en verticuteren. Zag je iets van schimmelvorming, dan bestreed je dat. Nu moet je andersom gaan denken. Je moet de green zo bewerken dat deze niet ziek wordt. We willen roodzwenk en struis omdat die grassoorten niet ziektegevoelig zijn. Deze blijven het best als je de grond rustig houdt. Niet verticuteren, minder beluchten en weinig zuivere stikstof. Je krijgt dan harde, goede greens. Dat was voor mij best lastig aan te leren, maar het werkt goed.”

Hoe leer je dat allemaal?

“Onder meer via onderzoeken van het Sports Turf and Research Institute, waar agronomen de disturbance-theorie uitleggen. Dat gaat vooral over het minder ‘lastigvallen’ van de green. En ik ben met de DGB-groep, St. Duurzaam Golfbaan Beheer, naar Denemarken geweest. Daar werken ze al jaren met restricties. Heel leerzaam. Je moet het gewoon durven!”

Betekent duurzaam ook duur?

“Meestal wel, maar in dit geval wordt het baanonderhoud waarschijnlijk goedkoper en het bespaart tijd. Bespuitingen zijn duur, je gebruikt minder mest en je hoeft minder vaak te beluchten. De verwachtingen van de club zijn een groter obstakel. Je gaat een proces in dat nu eenmaal tijd kost. Straatgras gaat wegvallen dus je krijgt gele en dooie plekken, je zal meer moeten doorzaaien en bezanden. Je krijgt greens met andere grassoorten, maar de meeste mensen zal het uiteindelijk niet opvallen. Als het maar rolt en groen is, is het goed.”

Hoe 'geo' is de Domburgsche?

“Baancommissaris Inge Boomsma is de leading lady voor GEO-certificering. We zijn al vanaf het eerste uur met GEO bezig en gaan naar onze derde heraudit. We vervangen oude lampen door LED-lampen, hebben een duurzame koelkast, letten op het soort papier en op de houtsoort van de afstands- en markeringspaaltjes in de baan als die vervangen moeten worden. Verder werken wij met gerichte beregening, niet met ronddraaiende.”

Waarom zetten jullie schapen in?

“Schapen hebben veel voordelen, zeker op een baan met zo’n grillige rough. De 240 schapen komen in twee periodes en grazen op plaatsen die met een machine moeilijk te bereiken zijn. Door deze zogeheten drukbegrazing verhogen we de biodiversiteit. En de rough wordt minder kaal.”

Heb je veel zien veranderen?

“Vroeger stonden we met z’n tweeën van zes tot tien de greens met de hand te sproeien. Er was geen internet dus je kon nergens kennis vandaan halen. Namens de NGF kreeg je advies van meneer Kappen en dat volgde je dan maar. Verder zijn in 1998 en 2001 de greens gerenoveerd en verplaatst voor meer lengte. De originele greens hadden geen goede opbouw voor de huidige middelen en spelersdruk. En de maaimachine op de green is nu elektrisch.”

Deze tekst is ook verschenen in de eerste editie van GolfMarkt in 2017.

}