Robbie van West, Lars van Meijel, Ralph Miller, Roos Haarman, Justine Dreher, Anne van Dam
Robbie van West, Lars van Meijel, Ralph Miller (1e), Roos Haarman (1e), Justine Dreher, Anne van Dam
Beeld: Bert van der Toorn

Haarman en Miller winnen Nationaal Open

1 september 2016 Redactie GOLF.NL
Twee oud-winnaars, amateur Roos Haarman en pro Ralph Miller, hebben het Nationaal Open 2016 op de Hilversumsche Golf Club gewonnen.

Bekijk hieronder een videoverslag van het Nationaal Open.

De dames en heren speelden ronde drie én vier op donderdag. Bij de vrouwen nam amateur Roos Haarman donderdagochtend met 69 slagen de leiding over van titelverdediger Anne van Dam. De Ladies European Tour-professional maakte donderdagochtend 74 (+2) en stond na 54 holes op +3.

Roos Haarman begon de slotronde als de leider met level par. Zhen Bontan was tweede met +1 en Van Dam derde met +3.

Met een slotronde 73 en een totaal van +1 pakte Haarman  voor de tweede keer de titel en ze was ook gelijk de beste amateur: ‘Vandaag ging het gelukkig veel beter dan voorgaande dagen', zei de 18-jarige speelster van UGC de Pan. 'Deze titel betekent nog meer voor me dan die van het NK Matchplay. Het veld was erg sterk met natuurlijk ook titelverdedigster Anne van Dam.’

Van Dam (+3 ma 72 holes) hield het spannend op de laatste dag, maar de putts vielen niet. Op de zeventiende miste ze net een putt voor birdie, daar waar Haarman onverwacht een bogey moest noteren. Daarmee had ze de druk op Haarman kunnen opvoeren voor de slothole. ‘Dat was het probleem deze dagen,’ zei Van Dam, ‘de putts wilden maar niet vallen, verder heb ik prima gespeeld.’

Justine Dreher, een Franse pro van de Ladies European Tour die een wildcard had gekregen, werd derde, samen met amateur Zhen Bontan.

Mannen

Bij de mannen nam Ralph Miller in ronde drie de leiding over van Robin Swane en Lars Keunen. Miller, pro op de Lage Vuursche maakte 67 (-5) en begon de slotronde met -6 totaal. Amateur Vince van Veen stond na een 69 drie slagen achter op Miller. Pro Robbie van West stond vier slagen achter. 

Ralph Miller eindigde ook op -6 en pakte voor de tweede keer sinds 2014 de herentitel in het Open. 

‘Vooral in de derde ronde ging het lekker met negen birdies en de putter was "hot" in Hilversum', zei Miller. 'Voor mij is het een goede stap geweest om als teaching pro aan de gang te gaan. Het "moeten" is er nu voor mij af en daardoor ben ik lekker ontspannen.’ 

Miller heeft een sterk seizoen. Hij won de Harlequin Cup, een wedstrijd voor pro's, en verdiende daarmee een wildcard voor het KLM Open van volgende week. Vorige maand won hij ook The Dutch Futures.

Hij kijkt nu vol goede moed uit naar het KLM Open dat volgende week begint: ‘Dit was een goede opwarmer, maar The Dutch wordt een ander verhaal. Ik heb van onder anderen Joost Luiten al begrepen dat de greens heel snel zijn, de rough heel hoog is en er is natuurlijk heel veel publiek aanwezig. Maandag en dinsdag ga ik daar oefenen en dan zien we het wel.’

Bij de heren werd amateur Lars van Meijel met twee onder par tweede en beste amateur. Robbie van West en Vince van Veen (-1) werden derde.

Leaderboard heren / dames.

Voorbeschouwing.

Nationaal open 2016 🏆 #win #peakperformance

Een foto die is geplaatst door Roos (@rooshaarman) op

De stand na 54 holes: