Noodzaak van een nieuwe aanpak

10 oktober 2016 NGF
Het plaatje is compleet en de namen zijn ingevuld. In dit artikel geeft de Nederlandse Golf Federatie (NGF) aan hoe vanaf het komende seizoen topgolf wordt vormgeven.

Topsport boeit. Aansprekende prestaties worden door fans gedeeld en geven een sport aanzien. Vrijblijvendheid en onduidelijkheid versperren de weg naar de top en daarom is een heldere aanpak nodig. Spelers moeten voortdurend worden uitgedaagd. Zij moeten dag in, dag uit met competitie en targets te maken krijgen. Als Nederlandse golfers aansluiting met de top willen krijgen, moet die strakke, rechte weg worden ingeslagen.

Dat realiseerde de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie zich bij het formuleren van de plannen voor topgolf die onderdeel uit maken van het Beleidsplan 2016-2020:

De NGF heeft de droom dat in 2024 een Nederlandse golfer of golfster een medaille haalt op de Olympische Spelen. Vertaald naar de dagelijkse praktijk betekent dit dat er structureel twee tot drie Nederlandse spelers en speelsters in de top-100 van de wereld moeten meedraaien.

Deze ambitie heeft nogal wat consequenties omdat we die nooit zullen halen met de manier waarop een en ander nu is georganiseerd. De mindere prestaties in de afgelopen vier jaar tonen aan dat we alleen succesvol kunnen zijn als er:

1. regie is op de (individuele) programma’s;
2. in een competitieve omgeving (begeleid) getraind wordt;
3. een hogere frequentie is van (begeleide) trainingen;
4. vanaf een bepaald niveau (< hcp 4) veel meer aandacht/coaching komt voor speciale skills, via gekwalificeerde coaches;
5. getraind wordt op de juiste accommodaties (in binnen- en buitenland);
6. op de middellange termijn meer jeugdspelers komen;
7. samenwerking is met de golfclubs en -professionals.
Ambitie 2024: Nederland wint een medaille op de Olympische Spelen


Ambitie voor 2024

- Twee deelnemers (m/v) aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

- Vier deelnemers (m/v) aan de Olympische Spelen van 2024.

- In 2020 heeft Nederland minimaal drie spelers op de European Tour.

- In 2020 heeft Nederland minimaal drie speelsters op de Ladies European Tour.

Huidige situatie

De feitelijke, dagelijkse begeleiding van de leden van de diverse  selecties wordt niet gedaan door de NGF-coaches. Zij begeleiden de spelers en speelsters alleen tijdens alle grote internationale teamwedstrijden en een groot aantal belangrijke buitenlandse kampioenschappen.

Het is gebleken dat deze decentrale aanpak niet leidt en kan leiden tot structureel goede prestaties. Dat is geen kwestie van opinie: het is de conclusie die kan worden getrokken  aan de hand van een analyse van de gemiddelde scores, ook vergeleken met die van spelers en speelsters die enkele jaren geleden deel uitmaakten van de selecties. De scores van de huidige generatie zijn gemiddeld te hoog om internationaal succes te boeken.

De nieuwe structuur is dus gebaseerd op feiten, niet op aannames. Belangrijk is wel dat de weg die de NGF met topgolf inslaat er een is die geduld en een lange adem vereist. Daarnaast de aantekening dat de vijver waaruit kan worden gevist relatief klein is. Het feit dat het aantal jeugdspelers de laatste jaren is teruggelopen, is daar mede de oorzaak van.

Uitgangspunten nieuwe beleid

Niet alleen de begeleiding door goede coaches maakt spelers en speelsters beter. Van belang is ook dat er veel samen wordt getraind en de bondscoach samen met zijn staf de regie strak in handen heeft.Als je frequent met anderen oefent en speelt, wordt het competitie-element groter en zal je een betere en completere golfer worden.Vanzelfsprekend zullen de nationale coaches een goed contact onderhouden met vertegenwoordigers van de clubs en banen, zodat mogelijke talenten snel op hun netvlies komen.

Omdat de kwaliteit van de trainingen door de centrale aanpak zal worden verhoogd, moet dit een aanzuigende werking hebben op goede spelers en speelsters die (nog) geen lid van de selecties zijn.Bij deze aanpak zijn niet alleen de traditionele (amateur)selecties in beeld, maar ook de beginnende professionals en de spelers en speelsters die al succesvol zijn. Het streven om beter te worden, zit immers in het DNA van de ambitieuze sporter.

Coaches en begeleiders

Maarten Lafeber zal als bondscoach samen met manager topsport Niels Boysen leiding geven aan een team dat bestaat uit ervaren en talentvolle coaches.

Dames - Oranje /Jong Oranje
Niels Kraaij is de fulltime Nationale Coach. Marjet van der Graaff en Dewi-Claire Schreefel – samen goed voor meerdere jaren ervaring op de Ladies European Tour en de LPGA Tour – zijn parttime coaches, waarbij de laatste vooral tijdens toernooien actief zal zijn. Mette Hageman – ook zij heeft een jarenlange ervaring als playing pro op de Ladies European Tour – maakt eveneens deel uit van de technische staf.  Zij vervult tevens de rol van senior advisor. Bekijk hier het organogram.

Heren - Oranje / Jong Oranje
Drievoudig Challenge Tour-winnaar en voormalig Europese Tour-speler Taco Remkes is de fulltime Nationale Coach van deze selectie. Hij werkt samen met Phil Allen – al jaren de succesvolle coach van Joost Luiten. Allen is de man die vooral als swingtechnische coach en als senior advisor zal optreden.

B-selectie - Jongens / Meisjes
Ruud Bos is de Nationale Coach van deze selectie. Bos was eind jaren tachtig, begin jaren negentig actief op de Europese Tour. Hij werkt samen met Floris de Vries, winnaar op de Challenge Tour en tevens voormalig speler op de Europese Tour. De Vries zal vooral een rol spelen als toernooicoach.

C-selectie - Jongens / Meisjes
Twee nieuwe namen, al is Guido Loning een man die al jaren ervaring heeft als clubpro. Hij speelde ook een fors aantal seizoenen op de PGA Holland Tour. Loning is tevens verbonden aan Het Rijk van Nijmegen. Tom Stam (Golfclub Almeerderhout) is de andere pro die de jongste talenten van ons land gaat begeleiden

Putting coach
Hayo Bensdorp zal bij Oranje, Jong Oranje en de B-selecties dit belangrijke onderdeel van het spel voor zijn rekening blijven nemen. Hij is verbonden aan de Robert-Jan Derksen Academy die in Nunspeet is gevestigd.

Senior Advisors
Ervaren pro’s de het vak van coach door en door kennen zullen hun uiterst nuttige bijdrage aan de coaching en begeleiding geven. Phil Allen, Ruud Bos en Mette Hageman zijn al genoemd en de NGF is blij dat Tom O’Mahoney en Cees Renders hun werk als Senior Advisor voortzetten.

Fysieke coach
Deze taak is toebedeeld aan Bas van der Steur. Hij werkt al meerdere jaren met de golfselecties, maar ook met de Nederlandse nummer een Joost Luiten.

Mentale coach
Rogier Hoorn zal de selecties op dit gebied begeleiden.

Coördinator topsport
Myrte Eikenaar

 

 

}