Cobra kondigt ‘One Length’ sets aan, inclusief King F7 en Forged Tour-ijzers

11 oktober 2016 Redactie GOLF.NL
Dat Cobra begin 2017 haar King F7-lijn plus een nieuwe reeks Forged Tour-ijzers beschikbaar heeft, zal niemand verbazen. Ook het besluit van Cobra om ‘one length’ golfclubs op de markt te brengen, is na de verbintenis met Bryson DeChambeau geen verrassing meer. Maar wel opvallend èn gedurfd.

Niet nieuw

Het concept van golfsets waarbij alle shafts dezelfde lengte hebben, is niet nieuw. Al rond 1930 leverde Spalding een set met ijzers van gelijke lengte aan Bobby Jones zodat zijn swing en timing bij iedere club precies hetzelfde zou zijn. In de jaren zeventig patenteerde Tommy Armour een dergelijke set, maar wist later met het uitbrengen van hun EQL-lijn (ijzers en woods) in 1989 geen potten te breken. Ondertussen had ook het Canadese Iso-Vibe Golf een teleurstellende poging gewaagd.
In deze periode is de notie ontstaan dat ‘single length’ clubs vooral bedoeld zijn voor beginnende en minder ervaren golfers, evenwel zonder hoop op commercieel succes. De opvallende verschijning en doorbraak van Bryson DeChambeau op de PGA Tour brengt hier wellicht verandering in. Feit is dat zijn sponsor Cobra een sprong in het diepe durft te wagen door begin volgend jaar verschillende uitvoeringen van hun King F7 One Length sets uit te brengen.

Cobra King F7 One Length

Alle King F7 One Length clubs beschikken over de lengte en het gewicht van een ijzer 7. Om dat mogelijk te maken, is het gewicht van het clubhoofd bij de andere ijzers aangepast. Het blad van de hogere ijzers (8-PW, GW) is immers groter en moest daarom progressief lichter worden gemaakt. De lagere ijzers (5 en 6) daarentegen een kleiner clubblad dat extra gewicht mee moest krijgen. Zo weegt iedere club (met een Fujikura Pro 63i graphite shaft) nu exact 380 gram. De F7 One Length ijzers komen overigens ook met True Temper King F7 stalen shafts beschikbaar.
Gelukkig heeft Cobra de prijzen heel acceptabel weten te houden. De adviesverkoopprijzen van een standaard set (5-PW) bedragen namelijk 685 euro (staal) en 770 euro (graphite).

Cobra King Forged One

Voor de betere, meer ervaren golfers liggen er binnenkort ook ‘one length’ forged ijzers in de winkels. De belangrijkste verschillen na forging proces dat uit vijf stappen bestaat: een kleiner, compacter clubhoofd en minder offset (de positie van de shaft ten opzichte van het clubblad). Dit zorgt voor meer controle van de balvlucht en bij het spelen van verschillende soorten slagen. In de ijzers 4 tot en met 7 zijn gewichtjes van wolfraam gebruikt om het zwaartepunt te verlagen, Thermoplastic Polyurethane (TPU) inserts bij de ijzers 4 tot en met acht zorgen voor een zachter balgevoel.

De King Forged One  ijzers worden alleen geleverd voor rechtshandige spelers met stalen KBS Tour FLT (stiff en regular flex) shafts en met Lamkin Crossline Ace blue grips in een set (4-PW) voor 1255 euro.

Cobra King F7

Wie twijfelt of geen baat heeft bij stokken met dezelfde lengte en een gelijk gewicht, zijn er straks ook reguliere sets in de nieuwe King F7 en Forged series te koop. De opvolgers van de F6-clubs beschikken over een nieuw en dunner clubblad (PWRShell technologie) en verbeterde zoolstructuur, plus een geoptimaliseerde sweet zone en zwaartepunt. De lange ijzers (3-5) kennen een hol ontwerp, het clubhoofd van ijzers 6 en 7 is half hol, terwijl ijzers 8, 9 en de pitching wedge het traditionele ontwerp van een cavity back mee hebben gekregen.

Een zevendelige Cobra King F7 set zal 899 euro (Fujikura Pro 63i graphite) en 799 euro (True Temper King F7 staal) gaan kosten. De damesset bestaat overigens uit twee hybrides en vijf ijzers, met graphite Fujikura Pro 55i shafts.

Cobra King Forged Tour

De Forged Tour-lijn komt alleen beschikbaar voor rechtshandige golfers in een standaardset van 4-PW (3i en GW optioneel beschikbaar), plus KBS Tour FLT stalen (stiff/regular) shafts en Lamkin Crossline grips. Prijs: 1255 euro.

Meer info: Cobragolf.com

Lees meer over

Equipment