Joost Luiten won aardig wat plaatsen op de laatste dag van de Nedbank Golf Challenge
Beeld: Golfsupport.nl

Luiten sluit goed af in Sun City

13 november 2016 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten heeft de Nedbank Golf Challenge in Sun City goed afgesloten met een ronde 69 (-3) voor een totaal van -1. Het leverde een 14de plaats en een cheque van ruim 90 duizend euro op in de sterk bezette wedstrijd. Alex Noren won het toernooi van de European Tour.

Met 287 slagen (74-70-74-69) bleef Luiten een slag onder par na vier dagen golf in Zuid-Afrika. Op de laatste dag speelde de Nederlander praktisch foutloos. De enige smet op de scorekaart betrof een dure dubbele bogey op de par-5 negende hole van de baan van gastheer Gary Player. De Bleiswijker zette daar met vijf birdies voldoende tegenover om te tekenen voor zijn beste ronde van de week.

'-3 vandaag was zeker niet slecht, maar natuurlijk is het zonde van de dubbels (Luiten maakte op zaterdag een dubbele bogey op de par-3 16de, red.) die ik deze week maak', klonk het bij Luiten na afloop. 'De par-vijven heb ik deze week gewoon niet goed genoeg gespeeld.'

'Helaas ging op de negende mijn drive net te ver naar rechts', zei Luiten over die ene slechte hole van de dag. 'De bal raakte een boom en schoot nog verder naar rechts achter een boom. Ik sloeg een goede herstelslag vanuit die positie maar ik was 3 meter te kort voor de fairway en had in de rough weer een hele slechte ligging. Mijn volgende slag was een meter te kort en eindigde in het het water. Na een drop en een wedge op 4 meter, lipt de putt voor bogey uit en heb je het gevoel dat al het goede spel van de eerste negen voor niets is geweest', aldus Luiten, die in het restant netjes orde op zaken stelde en met een tevreden gevoel mag afreizen naar Dubai. (Lees een uitgebreide reactie op joostluiten.com.)

Noren briljant

Jeunghun Wang had vroeg op zondag de leiding, maar zag al snel dat er wederom geen maat stond op Alex Noren, die dit jaar al drie keer wist te winnen en vandaag met een laatste ronde in 63 (-9) slagen zijn vierde zege (in 111 toernooien!) in het jaar 2016 behaalde. De Zweed was oppermachtig met een totaal van -14 en neemt een hoofdprijs van meer dan 1 miljoen euro mee naar huis.

Noren stijgt met deze grootste cheque uit zijn carriére naar de derde plaats in de Race to Dubai. Hij zal maandag ook in de top-10 van de wereldranglijst staan. Aan het begin van het jaar stond hij op de 704de plaats.

Wang moest nog even aan de bak, maar stelde met een 75 (+3) de tweede plaats veilig. Ricardo Gouveia, Victor Dubuisson, Branden Grace, Andy Sullivan en Alejandro Canizares deelden de derde plaats. Henrik Stenson werd alleen achtste, Louis Oosthuizen negende.

Thomas Pieters werd met +4 gedeeld 34ste. Nicolas Colsaerts (+5) gedeeld 37ste.

De Nedbank Challenge was het tweede toernooi van de driedelige Final Series van de European Tour. Luiten speelt volgende week het DP World Tour Championship en de top-10 na dat toernooi ontvangt een deel van de bonus pool (5 miljoen dollar). Ondanks zijn goede prestatie zakte Luiten wel twee plaatsen in de Race to Dubai: de Nederlander staat met nog één toernooi te gaan 16de.