Batouwe

Batouwe heeft eigen website over natuur

25 maart 2016 Redactie GOLF.NL
Als eerste golfvereniging in Nederland heeft De Batouwe een speciale website gemaakt met uitsluitend het onderwerp ‘natuur’ op de baan.

Golfvereniging de Batouwe meent dat de golfsport en de natuur onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Veel golfbanen in Nederland volgen het programma Committed to Green van de NGF en het GEO-programma (Golf Environment Organisation). Golfvereniging de Batouwe ook. 

De Batouwe ligt midden in de Betuwe, ten noorden van Tiel bij het plaatsje Zoelen. Het is een 27-holes golfbaan, ontworpen door architect Alan Rijks. In 2004 kreeg De Batouwe als eerste golfbaan in Nederland het door de NGF uitgegeven certificaat Committed to Green. Inmiddels heeft de Golf Environment Organisation aan de baan de wereldwijd erkende GEO-certificering toegekend. Dat betekent dat de golfbaan op natuurverantwoorde wijze wordt beheerd en dat de gehele bedrijfsvoering is afgestemd op duurzaam ondernemen.

Bundelen van informatie

Een twaalftal actieve leden van de golfvereniging vormt de commissie Committed to Green. Deze commissie stelt zich, samen met het team van greenkeepers, het behoud en de ontwikkeling van de natuur op de golfbaan ten doel. Zij worden hierin ondersteund door enthousiaste professionals van natuurbeschermingsorganisaties. Voor alle facetten van natuurbeheer is aandacht: fauna, flora, vissen, amfibieën en insecten.

In de loop der jaren zijn vanwege het intensieve beheer heel veel gegevens over de natuur op De Batouwe vastgelegd. Tellingen, nestkastbeheer, maar er is ook een groot foto-archief ontstaan. De commissieleden leggen op professionele wijze het natuurleven op de golfbaan vast.

De commissie had de wens om al deze informatie op een moderne wijze te bundelen en toegankelijk te maken voor iedere geïnteresseerde golfer en niet-golfer. Na maanden van voorbereiding is dat gerealiseerd met de website batouwenatuur.nl die uitsluitend het onderwerp ‘Batouwe Natuur’ heeft. De commissie wil hiermee laten zien dat de golfbaan in de ogen van de commissie een prachtige natuur herbergt. Volgens de commissie biedt de bijzondere biotoop van de golfbaan - met veel water, rietkragen, inlandse bomen en struiken - unieke kansen voor alles wat er groeit en bloeit, te midden van de weilanden en maisvelden in de directe omgeving. 

De Batouwe wordt door de clubs beschouwd als een ‘oase in een groene woestijn’. De nieuwe website is daarvan een levend document. Nieuwe ontwikkelingen en ontdekkingen worden hier bijgehouden in een actuele nieuwsrubriek.

}