Strijen
GlowInTheGrass-stroken in aanleg op Strijen

GlowInTheGrass-verlichting op Strijen

2 mei 2016 Redactie GOLF.NL
De Strijensche Golfclub probeert het plezier van golfers te vergroten door de installatie van GlowInTheGrass-verlichting.

De Strijensche Golfclub werkt voor deze innovatieve wijze van verlichting samen met de partijen Smits Neuchâtel Infrastructuur en Senlima. 
GlowInTheGrass maakt het mogelijk om ook in de avonduren gebruik te maken het golfcomplex, bijvoorbeeld de putting green. De oefengreen op Strijen heeft duidelijke lichtgevende belijning gekregen, waardoor oefenen in de avonduren mogelijk is geworden (al dan niet ondersteund door gebruik te maken van zogenoemde glow golf-ballen). 

De verlichte belijning is ook toepasbaar als markering van fairways of van teeborden. Op de baan zullen de komende periode diverse varianten getest gaan worden. 

De motivatie van de club: 'Consumenten hebben steeds minder tijd. Daarom is het onze drijfveer geweest om te zoeken naar innovatieve en duurzame mogelijkheden om (delen van) het golfcomplex te verlichten. Het verruimen van de speeltijden op duurzame wijze is hierbij het vertrekpunt. De verwachting is dat over 20 jaar geen enkele (snel)weg, fietspad of brug nog verlicht zal worden via traditionele (led-)verlichting. Steeds meer hoor je geluiden over energie-onafhankelijke verlichting. Wanneer deze toepassing voor snelwegen, fietspaden en bruggen de toekomst heeft, waarom zou het dan niet mogelijk zijn om deze techniek in het gras toe te passen, te beginnen op De Strijensche Golfclub?'

Opladen door daglicht

Eén van de grote voordelen van het materiaal is dat het energie-onafhankelijk is. Er is geen batterij, solar back-up of stroom nodig. 

De basis van het systeem FloWithDGlow, waar GlowInTheGrass gebruik van maakt, is namelijk persistente fotoluminescentie. Er is sprake van een oneindige cyclus van oplading en nalichting: het wordt opgeladen door dag- en kunstlicht. 

Zelfs in bosrijke en groene gebieden geeft het circa 10 tot 14

uur licht in het duister.

Houten stroken

GlowInTheGrass wordt geleverd in stroken op duurzaam hout (FSC gecertificeerd, een soort Angelim Vermelho) geleverd door Van Der Sijde Hout. De stroken zijn bijvoorbeeld 1 meter lang en 14,5 cm breed. 

De glow strip is 10 cm breed, dit vereenvoudigt het onderhoud door de greenkeeper; de glow strip blijft bij maaiwerkzaamheden onaangetast omdat deze worden gegoten in een (vooraf) gefreesde strook met stootrand. 

GlowInTheGras draagt als energie-onafhankelijke verlichting bij aan het terugdringen van het energieverbruik. Het materiaal van GlowInTheGrass heeft een levensduurverwachting van tenminste tien jaar. 

Meer informatie: info@destrijenschegolfclub.nl.

Bekijk hier een video over het verlichtingssysteem op een fietspad.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

}